Kawasaki a DESCOPERIT sindromul și acum a murit

Sindromul Kawasaki a revenit recent în atenția mondială după ce un număr din ce în ce mai mare de copii din Europa și Statele Unite dezvoltă simptome similare, stârnind îngrijorare cu privire la o posibilă legătură cu noul coronavirus.

Medicul care a descoperit sindromul avea acum vârsta de 95 de ani, după cum notează The Japan Times. Sindromul denumit după numele medicului a atras recent atenția după ce mai mulți copii din Europa și Statele Unite au dezvoltat simptome similare bolii, provocând îngrijorări cu privire la o posibilă legătură cu COVID-19, potrivit aceleiași surse. Tomisaku Kawasaki a primit premiul Academiei Japoneze pentru cercetările sale asupra bolii în 1991 și al Asociației Medicilor Pediatri din Japonia în 2006. În ciuda vârstei avansate, Tomisaku a rămas activ în cadrul comunităţii medicale nipone. După ce s-a retras din Centrul Medical al Crucii Roșii Japoneze în 1990, Kawasaki a devenit șeful unei organizații care a fost redenumită ulterior Centrul de Cercetare a Boliii Kawasaki din Japonia – o organizaţie nonguvernamentală.

O boală necunoscută

Deși tratamentele pentru boala Kawasaki au fost în mare parte stabilite, cauza acesteia încă nu a fost determinată, neexistând dovezi concludente care să suporte teoriile care leagă sindromul de un virus sau o bacterie.

Kawasaki a început să lucreze ca pediatru la instituția predecesoare a Centrului Medical al Crucii Roșii din Tokyo în 1950, intrând în contact pentru prima oară cu această boală necunoscută care afectează copiii caracterizată prin febră ridicată, iritații ale pielii, înroșire a scleroticii ochiului și inflamarea limbii. Medicul japonez a observat apoi zeci de copii care au prezentat condiția în următorii ani, citând 50 de cazuri într-un articol publicat în 1967 un articol despre boală. ”Denumirea originală era una lungă. Nu sunt eu cel care l-a denumit , dar aşa a fost supranumit”, a declarat medicul în 2017 pentru cotidianul japonez Mainichi Shimbun.

În 1967, Kawasaki a scris o lucrare în „Arerugi”, un jurnal de observații clinice asupra alergiilor, citând 50 de cazuri de suferinzi sub titlul „Sindromul ganglionar muco-cutanat febril acut la copiii mici cu descuamare digitală unică”, iar boala a fost ulterior numită după el. Boala afectează mai mult băieţii decât fetele şi apare mai frecvent la copiii de origine japoneză, deşi în prezent este diagnosticată în lumea întreagă. Cauza bolii a rămas necunoscută până în zilele noastre. Sindromul Kawasaki afectează cel mai des copiii sub vârsta de 5 ani și poate limita circulația sângelui înspre inimă, provoca inflamații vasculare și infarct miocardic.

Foto: Kyodo News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *