Klaus Iohannis, anunț despre PNRR. Cum vor fi împărțiți banii europeni

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, miercuri, la Palatul Cotroceni, cu premierul și liderii de coaliție pentru a discuta despre Planul Național de Redresare și Reziliență.

„PNRR urmează să fie supus aprobării executivului și ulterior trimis Comisiei Europene pentru negociere. Cele circa 30 de milioane de euro de care vom beneficia reprezintă o șansă majoră pentru dezvoltarea României, oportunitate care va permite economiei o rezistență sporită în cazul unor viitoare crize.

Este important să înțelegem că acest plan PNRR ne oferă cel mai bun context pentru realizarea reformelor. Vom pune accent major pentru îmbunătățirea accesului la servicii de sănătate prin dezvoltarea rețelei de spitale, crearea de centre medicale integrate în zonele vulnerabile, cabinete.

Dorim să alocăm pentru acest obiectiv 3 miliarde de euro. Pentru autostrăzi ne propunem să alocăm 4,5 miliarde de euro.

PNRR este o oportunitate extraordinară și pentru educație. Pentru programul România Educată va fi o finanțare de circa 4 miliarde de euro. Vom investi și în sistemele de educație timpurie și în pregătirea specialiștilor pentru meseriile viitorului. Educația din România nu-și mai permite să piardă niciun copil.

Ne propunem să investim 780 mil euro în digitalizarea educației. România va investi substanțial pentru economia verde – 1,3 mld. euro pentru diversificarea surselor de energie regenerabilă, 1,5 mld. euro pentru împădurirea masivă, 5 mld. euro pentru transportul durabil, prin dezvoltarea infrastructurii feroviare.

România va investi substanțial în viitorul sustenabil. Câteva exemple de proiecte: 1,3 mld. euro pentru diversificarea și multiplicarea surselor de energie regenerabilă, 1,5 mld. pentru împădurire, 4 mld. pentru combaterea secetei, 8,5 mld. pentru dezvoltarea infrastructurii feroviare.

Vom investi în servicii digitale destinate cetățeanului. Investițiile în îmbunătățirea mediului urban – aer curat, spații verzi. 2,2 mld. euro vor fi alocate pentru reabilitarea termică a blocurilor și consolidarea la cutremure.”, a declarat Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *