Klaus Iohannis i-a cerut lui Joe Biden creșterea prezenței militare a NATO în România. ”Situația de la Marea Neagră e îngrijorătoare”

Klaus Iohannis i-a cerut luni omologului său american, Joe Biden, creșterea prezenței militare a NATO în România și în Flancul Estic. Șeful statului a precizat, la Summitul B9, la care președintele SUA a fost prezent în sistem de videoconferință, că situația de securitate de la Marea Neagră este îngrijorătoare.

Klaus Iohannis, solicitare către Joe Biden

Iohannis a declarat că participarea lui Joe Biden şi a secretarului general al NATO la Summitul B9 a consolidat sentimentul unităţii aliate și au dovedit încrederea de care se bucură România la Washington.

”Situaţia îngrijorătoare de securitate din Marea Neagră – despre care am discutat pe larg – ne-a dovedit că trebuie să ne menţinem vigilenţa. Aşadar, NATO trebuie să continue să îşi întărească postura de descurajare şi apărare, în special pe Flancul Estic, în mod unitar şi coerent, de la Marea Baltică la Marea Neagră. De aceea, am pledat – inclusiv în discuţia cu Preşedintele Biden – pentru o creştere a prezenţei militare aliate, inclusiv a SUA, în România şi în sudul Flancului Estic”, a spus Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis i-a cerut lui Joe Biden cresterea prezentei militare a NATO in Romania
Klaus Iohannis

Klaus Iohannis: ”Nici SUA, nici Europa nu pot fi sigure una fără cealaltă”

De asemenea, Klaus Iohannis a declarat că pentru România prioritatea continuă să fie reprezentată de partenerii din Vecinătatea Estică şi din Balcanii de Vest. Șeful statului a precizat că se lucrează pentru operaţionalizarea Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă ce va avea sediul la București.

”Am accentuat importanţa unităţii aliate şi a relaţiei transatlantice solide, principii-cheie pentru ca NATO să acţioneze eficient împotriva provocărilor de securitate cu care se confruntă. Unitatea şi solidaritatea aliate nu sunt concepte fără conţinut. Ele sunt fundamentul NATO, pentru că nici SUA, nici Europa nu pot fi sigure una fără cealaltă. Rezilienţa strategică rămâne esenţială pentru gestionarea eficientă a mediului actual de securitate, aşa cum am învăţat şi în contextul pandemiei de COVID-19”, a spus Iohannis.

Ce a transmis Casa Albă după Summitul B9

Într-un comunicat transmis după Summitul B9, Casa Albă a precizat că Joe Biden și-a exprimat dorința de a coopera mai strâns cu cei nouă aliați din Europa Centrală și din regiunea baltică și de la Marea Neagră. Președintele american s-a referit la provocări precum securitatea sanitară globală, schimbarea climatică, securitatea energetică, dar și revenirea economică la nivel internațional.

”Președintele Biden și-a exprimat sprijinul pentru întărirea capacității de apărare și descurajare a NATO, dar și importanța faptului ca aliații să-și sporească reziliența în fața acțiunilor economice și politice dăunătoare din partea competitorilor noștri strategici. În plus, el a salutat ocazia de aborda cu aliații – precum și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a participat și el la reuniune – chestiunea eforturilor pe care trebuie să le facă Alianța ca să contracareze viitoare amenințări, o temă ce va fi discutată la summitul NATO din 14 iunie”, mai arată comunicatul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *