Klaus Iohannis l-a desemnat pe Ludovic Orban: Toată lumea a înțeles că suntem într-o situație de criză

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Ludovic Orban pentru funcția de premier. Votul urmează să fie dat mâine, printr-o procedură specială.

„Având în vedere situația specială am decis și am făcut aceste consultări sub formă de teleconferință. Am discutat cu toate partidele și pot să trag câteva concluzii. Prima, toate discuțiile au fost foarte bune, foarte constructive.

Toate abordările au fost consistente, mature și constructive. Toată lumea a înțeles că suntem într-o situație de criză în care nu e loc de răfuieli politice, e nevoie de soluții și asta foarte urgent. În cadrul acestor consultări am primit o singură propunere.

Avem în momentul de față un guvern în funcțiune. Guvernul Ludovic Orban care a lucrat foarte serios și foarte bine indiferent dacă a fost cu puteri depline sau interimar. Am luat împreună măsurile cele mai potrivite la timpul potrivit. Avem cazuri puține în România și ne dorim să rămână așa în continuare.

Este de neimaginat să schimbăm totul peste noapte fiindcă atunci nimic n-ar mai funcționa.

Așadar, singura opțiune pe care am primit-o este Ludovic Orban și l-am desemnat pentru poziția de prim-ministru al guvernului.

Am promisiuni că se vor implica toți în Parlament pentru a trece în foarte scurt timp, posibil deja mâine, să avem votul de învestire al Guvernului Orban, un vot care se va da în condiții speciale. Mă aștept de la toate partidele să fie parte a acestui efort comun, în așa fel încât să ne concentrăm pe combaterea coronaviruslui.” a declarat Klaus Iohannis. 

PSD votează guvernul

Marcel Ciolacu și-a anunțat printr-un mesaj colegii din PSD că mâine va fi dat votul pentru un nou guvern, urmând ca președintele Klaus Iohannis să îl propună tot pe Ludovic Orban. Conform mesajului obținut de Digi24, Ciolacu le transmite parlamentarilor PSD să voteze Guvernul Orban 2 și avertizează că de săptămâna viitoare este posibil ca activitatea Parlamentului să fie suspendată.

„Stimați colegi, este absolut necesar ca mâine să învestim un Guvern cu puteri depline, având în vedere că Parlamentul probabil își va suspenda activitatea în scurt timp. Vă rog să fiți mâine de dimineata în București și să participați la ședință. Vă asigurăm că vor fi luate toate măsurile necesare pentru a fi protejați. Vom intra pe rând în sală, în grupuri mici și nu înainte de a face cu toții testul COVID-19. Să fim responsabili și să ne gândim că în aceste momente grele pentru țară punem mai presus de noi sănătatea și siguranța oamenilor”, le-a transmis Ciolacu colegilor din partid.

Citește și Sala de plen din Parlament este dezinfectată după ce un deputat și un senator au fost confirmați cu coronavirus

USR votează Guvernul Orban 2 „cu rețineri”

Vicepreședintele USR, Cătălin Drulă, precizează că USR va vota pentru învestirea Guvernului Orban 2, chiar dacă parlamenatarii partidului au rețineri față de formula impusă de Klaus Iohannis.

”I-am spus clar președintelui Iohannis astăzi că soluția propusă de noi este Dacian Cioloș premier cu o nouă echipă și de asemenea că Ludovic Orban și PNL și-au pierdut credibilitatea după ce au făcut ieri.

Ne-a informat că-l va propune iar pe Ludovic Orban premier.

În contextul crizei fără precedent, USR va vota pentru învestirea unui guvern stabil chiar dacă avem rețineri serioase față de formula propusă unilateral de președinte. Așa cum am afirmat repetat, în acest moment este nevoie urgentă de stabilitate și de un guvern care poate legifera la necesitat”, susține Cătălin Drulă.

Procedura parlamentară: fiecare parlamentar va fi testat și echipat, vot dat într-o sală dezinfectată

Fiind o situație excepțională, conducerea Parlamentului a stabilit deja o procedură, care urmează să fie aprobată în ședința de la ora 17:

Ședință BPR la ora 17.00, unii parlamentari vor fi prin telefon 

De mâine dimineață, într-o singură sală, cu membri de la toate partidele (în funcție de comisie vor mai intra și alții) vor fi audiați miniștrii; iar cei aflați în carantină vor fi audiați prin sistemul video.

Votul de învestitură se va da într-o sală dezinfectată, unde va intra unul câte unul și va vota. Toată lumea va purta echipament de protecție și va fi testată.

De asemenea, presa nu va avea acces, susțin surse parlamentare. 

https://www.digi24.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *