Klaus Iohannis, mesaj pentru primari: „Traversăm vremuri complicate, în care ne confruntăm cu o serie de crize suprapuse”

„Mă bucur că tradiția Galei Asociației Municipiilor din România a putut fi reluată, după doi ani dificili în care pandemia de COVID-19 a generat numeroase obstacole în organizarea acestui eveniment. În semn de apreciere pentru eforturile depuse de primarii municipiilor în slujba cetățenilor, am acordat și în 2022 Înaltul Patronaj acestui eveniment.

Ediția din acest an are o semnificație aparte, deoarece recunoaște performanțele administrației publice locale, prin premierea inițiativelor care au contribuit la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor. În același timp, evenimentul le oferă membrilor Asociației Municipiilor din România oportunitatea de a împărtăși experiențe și bune practici și, totodată, motivația de a realiza cât mai multe proiecte necesare pentru dezvoltarea comunităților, în beneficiul cetățenilor.

Traversăm vremuri complicate, în care ne confruntăm cu o serie de crize suprapuse. Dumneavoastră, primarii municipiilor din România, aveți o misiune care nu este deloc ușoară, aceea de a găsi soluții potrivite și de a gestiona resursele într-un mod cât mai eficient și responsabil, astfel încât cetățenii să facă față dificultăților cu care se confruntă în viața de zi cu zi.

Creșterea prețurilor la energie și gaze, amplificată de războiul de la granițele noastre, este una dintre provocările majore ale acestei perioade. Guvernul a adoptat măsurile necesare pentru a proteja populația, dar este esențial ca dumneavoastră, primarii, să luați cele mai bune decizii pentru comunitățile locale pe care le administrați, inclusiv prin implementarea unor planuri de reducere a consumului de energie. Să fiți aproape de cetățeni, să îi ghidați și să îi sprijiniți atunci când au nevoie.

Este foarte important ca în îndeplinirea atribuțiilor dumneavoastră să rămâneți atașați valorilor democratice și să promovați constant participarea publică, dialogul între cetățean și autorități, astfel încât să fie consolidată încrederea în instituții. Reformele profunde pe care România și le-a asumat vor fi duse la bun sfârșit dacă există un veritabil parteneriat între cetățeni și autorități, parteneriat care are la bază transparența și onestitatea.

Prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență, al fondurilor europene de care dispunem pentru următorii ani, alături de cele guvernamentale, aveți șansa de a dezvolta comunitățile și de a reduce inegalitățile existente, cu impact pozitiv major asupra bunăstării cetățenilor.

Așadar, vă încurajez să continuați să folosiți toate aceste instrumente de finanțare care asigură punerea în practică a programelor și proiectelor care sunt în interesul oamenilor.

Cetățenii așteaptă, pe bună dreptate, să găsească în fiecare municipiu servicii publice eficiente, digitalizate și ușor accesibile, unități școlare cu dotări la cele mai înalte standarde, care să ofere elevilor o educație de calitate, spitale dotate cu aparatură și echipamente medicale moderne, spații de recreere pentru cetățenii de toate vârstele, infrastructură pentru activități sportive, precum și drumuri reabilitate.

Totodată, clima și dezvoltarea durabilă trebuie să rămână aspecte prioritare pentru dumneavoastră, în acord cu angajamentele asumate în cadrul Agendei 2030. Schimbările climatice sunt pericole reale pentru întreaga populație și este absolut necesar ca fiecare proiect pe care îl implementați să fie sustenabil și să țină cont de efectele pe care le are asupra mediului înconjurător.

În acest sens, inclusiv prin digitalizare și abordări de tip smart, pot fi identificate soluții inovatoare pentru utilizarea eficientă a resurselor, pentru reducerea consumului de energie și a poluării.

Salut acordarea, în acest an, a unui premiu pentru coeziune socială și solidaritate. În perioade complicate, precum cea pe care o traversăm, este cu atât mai important să subliniem importanța valorilor care ne ghidează, precum umanitatea, empatia și toleranța, care țin societatea unită în fața oricăror provocări.

Transmit felicitări câștigătorilor Galei și vă îndemn să luați cele mai bune decizii pentru comunitățile dumneavoastră, pentru că viitorul se construiește prin implicarea și dedicarea de astăzi.

Vă doresc mult succes”, a spus Klaus Iohannis.

Știre preluata de la Realitatea.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *