Liberalii deschid un front cu PSD și anunță că își fac `calcule pragmatice`: Nu am luat o decizie cu votul la locale/ Nervozitate în tabăra social-democrată

Deputatul PNL Robert Sighiartău, vicepreședinte PNL al partidului, a declarat, marţi, la Profit News TV, despre votul din plenul Camerei Deputaţilor prin care s-a retrimis la comisii proiectul de lege care introduce două tururi de scrutin la alegerile pentru primari, că în partid nu a fost încă luată o decizie şi trebuie să existe o discuţie şi în coaliţie.

Trebuie să facem nişte calcule pragmatice, va conta tot anul 2024 şi strategia PNL pentru anul 2024, a mai spus Sighiartău, potrivit News.ro.

Deputatul PNL a afirmat că legea în vigoare privind alegerea primarilor prevede alegeri într-un singur tur. ”A fost depus proiect de schimbare a legislaţiei. Astăzi, acest proiect a fost retrimis la comisii, urmează să mai fie o discuţie în coaliţie şi în alte locuri şi urmează să luăm o decizie”, a spus Sighiartău.

El a precizat că de-a lungul timpului, partidele au luat această decizie în funcţie de calculele politice, iar asta nu înseamnă că nu este legitim.

”Nu am avut o discuţie şi această discuţie trebuie să aibă loc în BPN, după Congresul de duminică. Trebuie să facem nişte calcule pragmatice. Va conta tot anul 2024 şi strategia PNL pentru anul 2024. Depinde foarte mult dacă vom fi în alianţă cu cineva, dacă nu vom fi, vom merge singuri. Nici USR nu e avantajat, dacă va fi o bătălie între PNL şi PSD”, a mai spus Robert Sighiartău.

Deputatul PNL a precizat că va trebui să existe o discuţie în partid, pe acest subiect al alegerii primarilor, după alegerea noului preşedinte, Nicolae Ciucă.

Deputatul USR Dan Barna scrie, într-o postare pe Facebook, că ”coaliţia gâfâie din toţi rărunchii” şi dă exemplul a trei proiecte importante, propuse pentru respingere în Camera Deputaţilor, care nu au strâns voturile în şedinţa de plen şi se reîntorc la comisii.

Este vorba de proiectele privind alegerea primarilor în două tururi, DNA-ul pădurilor şi brăţările de proximitate pentru agresori.

Coaliția de guvernare a dat marți chix în Parlament. Cu largul concurs al deputaților PNL, a fost ținută în viață legea care introduce alegerea în două tururi de scrutin a primarilor și a șefilor de CJ. Acest proiect depus de AUR și susținut și de USR și de parlamentarii lui Ludovic Orban reprezintă o amenințare directă pentru zestrea electorală a PSD, partidul cu cei mai mulți edili. De asemenea, și UDMR este interesată de securizarea sistemului de vot într-un singur tur pentru primari. Deputații PSD și UDMR au votat marți în bloc pentru menținerea actualului sistem de alegere a primarilor într-un singur tur, însă deputații PNL nu au asigurat majoritatea necesară.

Celor din PSD-UDMR le-au lipsit 12 voturi, iar lista de vot final arată că 31 de deputați PNL s-au abținut și 2 deputați PNL nu au votat. Printre liberalii care s-au abținut se numără liderul PNL din Camera Deputaților, Gabriel Andronache, precum și liberalul cu cea mai înaltă funcție din Camera Deputaților, vicepreședintele forului, Florin Roman.

sursa:stiripesurse.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *