Liberalii vor să legifereze și să premieze turnătoria!

Un proiect legislativ al unui deputat PNL vizează ca denunțătorii să fie recompensați pentru actul de a sifona. Ce oroare! Un deputat liberal (nu contează numele său),, ales într-o oarecare circumscripție bucureșteană, compune inițiative legislative care ne îndeamnă, ne ademenesc și chiar ne stimulează să ne dăm în gât unii pe ceilalți. Noi, românii, oricum avem vocația de aface acest lucru și gratis, să mai fim și plătiți pentru asta e o adevărată mană cerească! E Nirvana spre care am tins mereu, e nesperata oportunitate de a ne folosi calitățile native de sifonari în scop lucrativ.

Gena ”datului cu subsemnatul”

De-o viață ne-am pârât unii pe alții. Mulți dintre turnătorii ”civili” la Securitate au fost strânși cu ușa să ”dea cu subsemnatul”, dar au existat și destui voluntari, care au ciripit benevol, sub semnătură, că vecinul și-a luat frigider, mașină de spălat, sau că nevastă-sa poartă portjartier de import și se pomădează cu smacuri imperialiste. Acum, domnul deputat PNL vrea să legifereze decorația pentru acest gen de acțiuni mizerabile. Un stimulent financiar din partea Statului pentru delatori! A turna nu se va limita să fie o calitate genetică fundamentală a noastră, ci va deveni și o activitate remunerată. Neîndoilelnic, pentru sumele încasate din această mizerie se vor plăti impozite, că doar suntem un stat civilizat, nu turnăm ”la negru”.

Modelul american

Proiectul legislativ al ilustrului nostru compatriot liberal se bazează pe un model american, propus de niște profesori universitari de pe acolo, specializați în turnătorie și chestii similare ei (inclusiv promotorul român al proiectului are doctoratul luat în fetidele tenebre ale acestui domeniu) care spune, simplificând lucrurile, că dacă Jim din Nebraska a furat 10 dolari, iar Jack, vecinul de peste gard, a văzut și l-a dat în gât la șerif, atunci bravul Jack primește și el 2-3 dolari pentru fapta sa. Niciodată americanii n-au fost vreun model uman pentru Planetă, însă nimeni nu și-a închipuit vreodată că păcatul biblic al pârei va ajunge să fie răsplătit la fel ca o virtute!

Oneroasele sifoane ale Justiției

Deja la noi sportul se practică. Fie anchetatorii, fie chiar Instanțele de judecată promit și oferă clemență celor care-i toarnă pe alții. Colaborarea cu Legea e un principiu de drept roman, însă iertarea de faptele sale a unui delator numai pentru că ți-a pus la dispoziție niște indicii nu mai corespunde niciunui principiu. E un târg ordinar, practicat la scară largă, în care multe pușlamale scapă de pedepsele care li se cuvin și mulți oameni nevinovați încap pe mâna legii!

Mizeria în stare pură

Unei societăți putrede ca a noastră i se potrivește de minune o astfel de răpciugă morală, numită pompos ”inițiativă legislativă”. Nimic nu e mai imoral pe lumea asta decât a turna, păcatul delațiunii e oricum de neiertat, dar să ți se mai dea și bani pentru că-ți plimbi de bunăvoie conștiința prin fundul haznalei, e deja prea mult! Mai rămâne de legiferat un singur lucru: niște amenzi exemplare pentru cei care timp de un an de zile n-au turnat nimic. Nu contează că n-au avut ce, trebuiau să caute și să găsească!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *