Liderii UE au păcălit 500 de milioane de europeni și le-au arătat că vocea lor nu contează: „Nu puteți vota voi cât putem negocia noi” Citeşte întreaga ştire: OPINIE | Liderii UE au păcălit 500 de milioane de europeni și le-au arătat că vocea lor nu contează: „Nu puteți vota voi cât putem negocia noi”

Uniunea Europeană nu a învățat nimic din Brexit. Când Marea Britanie a decis să părăsească blocul comunitar, cetățenii le-au reproșat liderilor de la Bruxelles că sunt decuplați de problemele lor. Același sentiment i-a făcut pe mulți oameni să voteze partide eurosceptice, al căror scop declarat era destrămarea Uniunii Europene. Trendul este vechi de câțiva ani. De la Bruxelles, oficialii europeni au găsit o explicație: oamenii s-au obișnuit cu binele și au uitat că binele vine de la Uniunea Europeană. De aceea a scăzut și participarea la alegerile europarlamentare: oamenii nu mai văd rostul Uniunii, pentru că nu mai au probleme care trebuie rezolvate. Cel puțin, cam așa suna gândirea oficialilor. Au venit cu o soluție: să îi facă pe europeni să se simtă mai importanți, să considere că votul lor contează, că vocea lor este auzită. Apoi, și-au încălcat toate promisiunile. De câțiva ani promit că funcțiile-cheie din Uniune, precum șefia Comisiei Europene, a Parlamentului și așa mai departe vor fi împărțite mai transparent, iar cetățenii vor avea un cuvânt de spus. Adică, se termină perioada negocierilor cu ușile închise. Au propus ideea spitzenkandidat-ului, cu care s-a tot făcut campanie în ultimul an – adică un candidat principal pentru șefia Comisiei din partea fiecărui grup politic. Socialiștii l-au avut pe Frans Timmermans, popularii, pe Manfred Weber.
Citeşte întreaga ştire:OPINIE | Liderii UE au păcălit 500 de milioane de europeni și le-au arătat că vocea lor nu contează: „Nu puteți vota voi cât putem negocia noi”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *