Lista țărilor care nu vor ca Ucraina să adere la UE, întocmită de Zelenski. Ce a spus despre România

Ucraina intră în cea de-a doua lună de război. Joi, președintele de la Kiev s-a adresat, prin videoconferință, liderilor europeni reuniți la summit-ul organizat la Bruxelles, mulțumind comunității pentru impunerea de sancțiuni dure Rusiei, chiar dacă acestea, susține el, ar fi venit „puțin cam târziu”. Volodimir Zelenski a întocmit și lista țărilor care nu vor ca Ucraina să adere la UE. România nu a lipsit din discursul său.

Ce spune Zelenski despre România

Ucrainenii intră în cea de-a doua lună de război. Joi, președintele Volodimir Zelenski a apărut, prin videoconferință, la summitul Uniunii Europene de la Bruxelles. El a mulțumit comunității pentru sancțiunile impuse Rusiei, însă a ținut să precizeze că acestea ar fi venit „puțin cam târziu”.

Șeful de stat a mai cerut accelerarea procesului de aderare a țării sale la Uniunea Europeană. El a întocmit și o listă a țărilor care nu vor ca Ucraina să adere la UE, însă le-a menționat întâi pe cele care nu și-au ascuns poziția pro-ucraineană: Lituania, Letonia, Estonia, Polonia, Slovenia, Slovacia, Cehia, Bulgaria și Croația. Despre Italia, Zelenki a spus că statul a avut inițial unele ezitări însă după discursul său în parlamentul de la Roma, premierul italian Mario Draghi a spus că UE pregătește decizii pozitive pentru Ucraina.

Liderul de la Kiev a continuat cu alte nouă state ce nu ar susține procedura accelerată de aderare a Ucrainei, dar vor vota pentru integrarea sa în UE. Acest grup include Franța, Grecia, Finlanda, Malta, Danemarca, Cipru, Luxemburg, Suedia și România.

Despre România, președintele ucrainean a spus că: „România știe ce înseamnă demnitatea, așa că va fi alături de noi în acest moment crucial”.

Lista țărilor care nu vor ca Ucraina să adere la UE, întocmită de Zelenski. Ce a spus despre România
Volodimir Zelenski

Lista țărilor care nu vor ca Ucraina să adere la UE

A urmat grupul țărilor „problematice”. Zelenski este convins că reuși să îi convingă pe liderii acestora:

„Portugalia – ei bine, e aproape… Olanda este rațională, așa că vom găsi o limbă comună. Spania – vom găsi o limbă comună. Belgia – vom găsi argumente. Austria – împreună cu ucrainenii – aceasta este o oportunitate pentru voi. Irlanda – aproape”, a mai spus Zelenski.

De la Kiev, Volodimir Zelenski a abordat și poziția Ungariei, în contextul în care, în ultimele săptămâni, Viktor Orban a făcut mai multe declarații anti-ucrainene și nu a susținut sancțiunile împotriva Rusiei.

„Ungaria… aici vreau să mă opresc și să fiu sincer. Odată pentru totdeauna. Trebuie să decideți singuri de partea cui sunteți. (…) Ascultă, Viktor, tu știi ce se întâmplă la Mariupol?”, a transmis președintele Ucrainei.

Germania a fost ultimul stat menționat, fiind țara ce s-a declarat împotriva integrării Ucrainei în Uniunea Europeană, scrie presa ucraineană: „Credem în Uniunea Europeană. Și credem că Germania va fi alături de noi în acest moment crucial”, i-a transmis Zelenski cancelarului Olaf Scholz.

SURSĂ ARTICOL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *