LIVE Război în Ucraina, ziua 23: În Mariupol și Harkiv, bombardamentele se întețesc / Ucraina rezistă și încetinește ofensiva rusă / Vineri sunt așteptate discuții Biden- Jinping

În cea de-a 23-a zi a războiului, contraatacurile ucrainene și problemele logistice au încetinit considerabil ofensiva Rusiei, potrivit unei evaluări militare britanice. Și Pentagonul confirmă că avansul Rusiei este înghețat „în toată țara pe mai multe fronturi”.

23Foto: Profimedia Images

Rezumatul celei de-a 22-a zi de război, pe scurt:

  • Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a invocat Zidul Berlinului și le-a cerut parlamentarilor germani să „dărâme” un nou tip de zid care împarte Europa între libertate și opresiune.
  • Vladimir Putin a prezentat cererile sale privind un acord de pace cu Ucraina într-un apel telefonic cu liderul turc.
  • A plouat cu bombe asupra Harkivului, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, dar forțele locale au rezistat
  • Autoritățile din Mariupol spun că deși orașul se află sub un asalt puternic, aproximativ 30.000 de oameni au reușit să fugă.
  • Se așteaptă ca vineri președintele american Joe Biden să discute cu omologul său chinez, Xi Jinping, pentru a-i transmite că China va suporta anumite „costuri” dacă va salva Rusia de la sancțiunile occidentale.

Urmărește aici cele mai fierbinți momente ale zilei de joi

Cele mai importante informații de vineri privind războiul din Ucraina sunt LIVETEXT pe HotNews.ro:

06:38Sirenele anunțând raiduri aeriene iminente au început să sune în mai multe zone din vestul Ucrainei în această dimineață, scrie BBC, citând agenția națională de știri Ukrinform. Sirenele sună în regiunile Rivne, Volyn, Lviv, Ternopil și Ivano-Frankivsk.

06:30Statele Unite au făcut cunoscut joi că China s-ar expune la represalii dacă „ar sprijini agresiunea rusă” împotriva Ucrainei, un avertisment lansat cu câteva ore înainte de discuţia telefonică dintre Joe Biden şi Xi Jinping

05:25Alerta aeriană a fost declanșată la Kiev. ”Cerem tuturor să meargă imediat la adăpostul de apărare civilă”, se arată în mesajul transmis de Administrația militară.

05:00Orașul-port Mariupol din sud ar putea ceda ”săptămânile următoare”, pe fondul unui asalt susținut al Rusiei, arată o analiză de specialitate.

04:15Lanțul american de restaurante Burger King nu poate opri activitatea restaurantelor din Rusia întrucât partenerul rus al businessului refuză, iar contractul nu poate fi denunțat unilateral, a transmis David Shear, președintele Restaurant Brands International, care deține lanțul Burger King.

03:18Zelenski, mesaj pentru mercenarii care se alătură forțelor ruse: „Va fi cea mai proastă decizie din viața ta”.

02:58 Mercenarii sirieni merg la război în Ucraina pentru a fugi apoi în UE, susțin ucrainenii.

02:25Mariupol este lovit zilnic de 50 – 100 de ori de către artileria rusă, potrivit consiliului orașului ucrainean asediat, potrivit CNN.„Orașul a fost blocat timp de șaisprezece zile, iar peste 350.000 de locuitori din Mariupol continuă să se ascundă în adăposturi și subsoluri de bombardamentele continue din partea forțelor de ocupație ruse”, se arată într-un comunicat al consiliului municipal.

01:47Occidentul trebuie să înceapă cea mai mare operațiune de soft-power din istorie -The New Statesman.

01:04Canada a anunțat joi instituirea unui nou program de imigrare pentru a oferi ucrainenilor care fug de război un permis de ședere temporară de până la trei ani, potrivit AFP.

00:05 Fum dens peste Harkiv după ce rușii au bombardat o piață uriașă (CNN) Piața, considerată una dintre cele mai mari din lume, acoperă o suprafață de 300.000 de metri pătrați.

SURSĂ ARTICOL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *