LIVE TEXT | Război în Ucraina – Ziua 20. Explozii puternice în Kiev. Ruşii au distrus centrul istoric al Harkovului

GALERIE FOTO


UPDATE 09.31 Potrivit autorităţilor ucrainene, cel puţin două persoane au murit ca urmare a bombardamentelor ruseşti asupra a două blocuri din Kiev.

UPDATE 09.27 

Un bombardament al forţelor ruse a distrus faţada staţiei de metrou Lukyanivska şi birourile din cadrul acesteia, a anunţat reţeaua de metrou din Kiev pe contul de Twitter, transmite BBC.

Staţia Lukyanivska este destul de aproape de centrul Kievului şi a fost închisă din cauza avariilor suferite.

UPDATE 09.06 Coridoarele umanitare de evacuare a locuitorilor ucraineni din patru oraşe din regiunea Sumî a Ucrainei (nord-est) vor fi deschise marţi, a anunţat şeful administraţiei regionale, Dmitri Jiviţki, citat de BBC.

Potrivit unei postări de pe contul de Telegram al lui Jiviţki, coridoarele de evacuare din oraşele Sumî, Konotop, Trosteaneţ şi Lebedîn vor fi deschise între orele 09:00-21:00, ora locală.

UPDATE 08.50 Oleksi Arestovici, consilier al şefului de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că războiul ar trebui să se termine cel târziu la începutul lunii mai, pentru că Rusia nu va mai avea resurse pentru a susţine invazia, informează Reuters.

Arestovici a precizat  momentul opririi războiului depinde de câte resurse este dispus Kremlinul să folosească în această ofensivă.

“Cred că nu mai târziu de mai, începutul lunii mai, ar trebui să avem un acord de pace, poate mult mai devreme. Vom vedea, eu vorbesc de cele mai târzii date posibile”, a afirmat el.

El a mai spus că şi după ce se va semna un acord de pace ar mai putea exista mici ciocniri timp de un an.

UPDATE 07.58 Joe Biden a transmis luni, 14 ianuarie, un mesaj de susţinere a Ucrainei, pe fondul războiului declanşat în această ţară de către armata rusă.

UPDATE 07.45 Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR) a anunţat că Rusia a recrutat peste 40.000 de sirieni pentru războiul din Ucraina. Acestora li s-au promis „un salariu şi privilegii”, informează The Guardian.

Niciun sirian încă nu a ajuns pe front, însă aproximativ 400 ar fi deja în tabere de pregătire apropiate de fruntiera cu Ucraina.

UPDATE 07.10 Explozii puternice au fost semnalate la Kiev, marţi dimineaţă, la ora 05.45.

Potrivit BBC, sirenele răsună la Kiev, Odesa, Uman şi în regiunea Hmelniţki.

La Kiev, o clădire rezidenţială este în flăcări, după exploziile semnalate. Nu se ştie dacă există victime.

The Kyiv Independent a anunţat pe Twitter că au loc explozii.

Şi alte surse au scris în social media că la Kiev au avut loc unele dintre cele mai puternice explozii de la începutul conflictului armat.

Nexta notează că s-au auzit în capitalal Ucrainei două explozii puternice.

UPDATE 06.20 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat într-un discurs soldaţilor ruşi, în special recruţilor, el spunându-le că dacă se vor preda vor fi trataţi cu decenţă, nu cum sunt trataţi în propria armată.

“Vreau să le spun ceva soldaţilor ruşi. Celor care deja sunt pe pământul nostru. Şi care urmează să fie trimişi să lupte împotriva noastră.

Recruţi ruşi! Ascultaţi-mă cu atenţie. Ofiţeri ruşi! Aţi înţeles deja totul. Nu o să luaţi nimic din Ucraina. O să luaţi vieţi. Sunteţi mulţi. Dar şi viaţa voastră va fi luată.

De ce să muriţi? Pentru ce? Ştiu că vreţi să supravieţuiţi. Vă ascultăm conversaţiile în interceptări, ascultăm ce credeţi cu adevărat despre acest război fără sens, despre această ruşine şi despre statul vostru. Discuţiile dintre voi. Apelurile voastre către casă, către familie. Auzim totul. Tragem concluzii. Ştim cine sunteţi”, a spus Zelenski.

UPDATE 01.52 „Ocupanţii continuă să lovească zonele rezidenţiale din Harkov, distrugând centrul istoric. Bombardamentele continuă la Chuhuiv, Izium, Derhachi. Astăzi inamicul a lansat şi lovituri cu sistemele de rachete Iskander. Potrivit Statului Major, al armatei ucrainiene atacul a venit de pe teritoriul Rusiei,” a scris pe Telegram, Oleh Syniehubov, şeful administraţiei militare regionale Harkov.

El a adăugat că Harkovul se apără pentru a 19-a zi. „Forţele armate ale Ucrainei nu permit inamicului să intre în oraş şi desfăşoară operaţiuni de contraofensivă în regiune”.


Harkov după bombardamente


Harkov înainte de război FOTO Shutterstock

UPDTATE 01.05 Aproape 150 de autoturisme cu refugiaţi au reuşit, pe cont propriu, să părăsească Mariupol, ajungând în Zaporojie. Ei au fost plasaţi într-un centru pentru refugiaţi, care este gata să îi primească pe cei care au nevoie de adăpost non-stop. Dacă este necesar, vor primi şi ajutor de la medici şi psihologi, a declarat viceprim-ministrul Ucrainei şi ministr al reintegrării teritoriilor ocupate temporar, Iryna Vereşciuk.

UPDATE 00.25 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a înregistrat la Rada Supremă proiectul de lege nr. 7168 „Cu privire la aprobarea unui decret al preşedintelui Ucrainei „Privitor la extinderea legii marţiale în Ucraina””.Textul documentului a fost publicat pe site-ul parlamentului, transmite Ukrinform. Documentul propune aprobarea decretului prezidenţial privind prelungirea legii marţiale în Ucraina de la ora 05:30 pe 26 martie 2022 pentru o perioadă de 30 de zile.

UPDATE 00.05 Primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, care a fost răpit de invadatorii ruşi, ar fi fost probabil dus la Lugansk de ocupanţii ruşi. Declaraţia a fost făcută de Administraţia Militară Regională Zaporojie, pe Telegram. „Conform informaţiilor disponibile, primarul răpit al Melitopolului, Ivan Fedorov, este reţinut în Lugansk, ocupat de Rusia, unde este acuzat de terorism”, se arată în postare.

ŞTIRE INIŢIALĂ Civili evacuaţi din regiunea Kiev. La 14 martie 2022, în cooperare cu autorităţile locale de autoguvernare, Departamentul de Poliţie al raionului Bucha a ajutat la evacuarea a 500 de civili din Dmytrivka şi Nemishaievo, a postat pe Facebook Poliţia Naţională a Ucrainei din Regiunea Kiev. 

„Evacuarea din Hostomel s-a realizat pe două coloane. Prima coloană de 10 autobuze, care transportă în principal mame şi copii, vârstnici şi persoane cu dizabilităţi, a ajuns cu succes la destinaţie. A doua coloană de patru autobuze a fost bombardată cu mortiere de invadatorii ruşi. „În consecinţă, un şofer de autobuz a fost rănit. Un cuplu care conducea o maşină Volkswagen ca parte a coloanei a fost, de asemenea, atacat. Din păcate, femeia a murit la faţa locului”, a menţionat poliţia,” se arată în postare.

Alţi civili au continuat să avanseze în ciuda bombardamentelor şi în cele din urmă au ajuns într-o locaţie sigură.

Invadatorii ruşi bombardează civilii care evacuează din Hostomel, o femeie ucisă

UPDATE 23.20 Armata ucraineană a distrus un post de comandă al invadatorilor ruşi în regiunea Cernihiv, inclusiv un număr semnificativ de soldaţi şi vehicule militare ale acestora. Declaraţia a fost făcută de Comandamentul Operaţional Nord al armatei ucrainiene, pe Facebook, relatează un corespondent Ukrinform.

UPDATE 23.09 Forţele ruse au încercat să spargă apărarea în direcţia Doneţk, în zona Volnovakha şi au suferit pierderi grele, a raportat de Grupul Operaţional şi Tactic „Est” al armatei ucrainiene.

Astăzi, începând cu ora 17:00, pe 14 martie, forţele de ocupaţie ruse au încercat să spargă apărarea luptătorilor ucraineni din zona Doneţk în zona de responsabilitate a grupului operaţional şi tactic Vostok. 1 APC. După o încercare nereuşită de a trece prin apărările noastre, inamicul s-a retras”, se arată în comunicat. În urma bătăliei, 4 vehicule de luptă de infanterie şi până la două plutoane de infanterie au fost distruse.

„De asemenea, în timpul zilei, aeronavele şi artileria ucraineană au provocat daune acumulării de echipamente militare şi coloanelor inamice. Focul de artilerie a distrus coloana de sprijin – mai mult de 12 unităţi de vehicule cu motor,” a completat Grupul Operaţional şi Tactic „Est”.

UPDATE 22.05 Statele Unite au avertizat luni China că va suporta consecinţe dacă va ajuta Rusia să evite sancţiunile internaţionale care i-au fost impuse în urma invadării Ucrainei, transmite CNN.

Oficiali americani, al căror nume nu a fost făcut public, au declarat pentru mai multe instituţii de presă că China şi-a exprimat disponibilitatea de a oferi asistenţă militară Rusiei.

Ministerul chinez de Externe a acuzat SUA că răspândesc dezinformare. Rusia a negat că a cerut Beijingului ajutor militar.

UPDATE 22.00 La nici o săptămână după ce a relaxat regulamentul privind postările care fac apel la moartea lui Putin, Facebook a decis să le interzică.

UPDATE 21.37 Franţa a continut să livreze echipamente militare Rusiei între 2015 şi 2020, deci după sancţiunile europene în urma anexării Crimeei, în baza unor contracte anterioare, potrivit Disclose, în timp ce guvernul se apără că nu a încălcat embargoul european, relatează AFP.

„Potrivit unor documente confidenţiale de apărare obţinute de Disclose şi informaţii din surse deschise, Franţa a emis cel puţin 76 de licenţe de export pentru material de război către Rusia din 2015”, a scris luni site-ul de investigaţii Disclose.

UPDATE 21.36 Nouă persoane au fost ucise şi alte nouă rănite, luni, într-un atac al armatei ruse asupra unui turn de televiziune, în apropierea oraşului Rivne, în vestul Ucrainei, au declarat autorităţile locale.

La 16:00 GMT, putem declara că sunt nouă morţi şi nouă răniţi”, a declarat presei Vitali Kobal, şeful administraţiei locale, adăugând că ”două rachete” au lovit turnul de televiziune din Antopil, la 15 kilometri est de Rivne, şi o clădire administrativă aflată în apropiere.

UPDATE 21.00 Preşedintele rus Vladimir Putin pare să fi renunţat la o schimbare de regim la Kiev, a declarat luni preşedintele finlandez Sauli Niinisto într-un interviu pentru CNN, preluat de AFP.

„Putin are lista sa, o ştie toată lumea. Însă pare că schimbarea guvernului din Ucraina nu mai este pe listă”, a afirmat preşedintele Finlandei, interlocutor frecvent al preşedintelui rus Vladimir Putin, care a discutat din nou vineri cu liderul de la Kremlin.

UPDATE 20.50 Ucraina lucrează la obţinerea unora dintre bunurile confiscate ale Rusiei, a declarat luni ministrul de Finanţe Serghei Marcenko, în timpul unui teleton de informare.

”Nu aş dori să dezvălui detalii în acest moment, dar o astfel de muncă este în desfăşurare. La sancţiuni ne-am alăturat şi noi. Lucrăm cu bănci de investiţii de top. Deja cele mai importante bănci, în special Goldman Sachs, Deutsche Bank, JPMorgan şi alte bănci, au oprit efectiv operaţiunile în Rusia, se retrag din active, iar acest lucru este destul de dureros pentru economia agresorului”, a spus el.

Anton Geraşcenko, consilier oficial şi fost ministru adjunct la Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei, a declarat că valoarea totală a bunurilor sechestrate este echivalentă cu 415 miliarde de dolari.

UPDATE 20.40 Ministerul rus al Apărării a susţinut că militarii ucraineni au lansat muniţie cu fragmentare în zone dens populate din Doneţk, informaţie negată de autorităţile de la Kiev, scrie Reuters. Ca răspuns la această presupusă intervenţie, Armata Rusă va răspunde prin acţiuni de ”dezactivarea întreprinderilor din complexul militar-industrial care produc, repară sau restaurează armele folosite de naţionalişti în crime de război”. 

Concret, ministerul rus a explicat că intenţionează să atace fabricile ucrainene de armament şi le-a cerut angajaţilor şi locuitorilor din apropierea uzinelor să părăsească zonele.

UPDATE 18.58 Uniunea Europeană a decis să sancţioneze alţi oligarhi ruşi, inclusiv pe miliardarul Roman Abramovici, proprietarul clubului de fotbal Chelsea Londra, ca represalii faţă de invazia Ucrainei de către Rusia.

Aceste măsuri fac parte dintr-o a patra serie de sancţiuni UE vizând Moscova.
Înaintea acestei extinderi a sancţiunilor europene, 862 de persoane şi 53 de entităţi ruseşti se află pe această „listă neagră”.

UPDATE 18.52 Mai mulţi soldaţi ruşi au făcut declaraţii cu privire la războiul din Ucraina într-o conferinţă de presă. Andrei Pozeev care ocupă funcţia de operator-tunar declară: „Putin este un mincinos şi un criminal de război”.

„Telefoanele noastre au fost confiscate şi ni s-a spus că vom captura Kievul, pentru a-l elibera de aşa-zişii fascişti. Am fost băgaţi în tancuri şi, pe 24 februarie, eram deja pe teritoriul Ucrainei, respectând ordinele”, a declarat Anton Savin. 

„Aş vrea să fac un apel către preşedintele ţării noastre, care ne-a minţit şi continuă să mintă şi acum, să spună că aici nu sunt bombardamente..”, a mai adăugat tanchistul Savin. De asemenea, acesta a mai adăugat că legiunea de tancuri din care făcea parte a fost trimisă la „exerciţii”. Pe lângă acestea, Savin l-a apostrofat pe Vladimir Putin care a afirmat că recruţii nu au fost trimişi în Ucraina.

„Nu văd rostul războiului aici. Aici Forţele Armate ale Ucrainei încearcă să-şi apere ţara, de fapt noi am intrat în casele lor ca fascişti şi am ajuns carne de tun”, a adăugat şoferul mecanic Nikolai Polişcikov.

UPDATE 18.17 Miliardarul Elon Musk i-a adresat o invitaţie la luptă lui Vladimir Putin. „Îl provoc pe Vladimir Putin la o singură luptă, numele preşedintelui rus fiind scris cu litere slave. „Miza este Ucraina”, a subliniat Musk pe Twitter.

UPDATE 18.14 Mihailo Fedorov, viceministru şi ministru pentru Digitalizare, cel mai tânăr membru al cabinetului lui Volodimir Zelenski, a devenit un locotenent al preşedintelui ucrainean pe un alt front al apărării ţării – şi anume al tehnologiei.

Munca lui Mihailo Fedorov, 31 de ani, a început imediat după declanşarea războiului în Ucraina – el preluând un front paralel al războiului, la solicitarea lui Zelenski, şi anume campania de a câştiga sprijinul multinaţionalelor cu afaceri în Rusia, ca parte a eforturilor de a rupe Rusia de economia globală. Ţinteşte totul – de la internet la accesul la iPhone-uri şi Play Station la transferuri de bani prin Western Union şi PayPal.
Fost antreprenor în domeniul tehnologiei, Fedorov s-a folosit de o combinaţie de instrumente digitale – de la reţele sociale la criptomonede – pentru a presa companii majore –  precum Apple, Google, Netflix, Intel şi PayPal – să-şi oprească activităţile în Rusia. De asemenea, s-a implicat în crearea unu grup de hackeri voluntari care să destabilizeze site-urile publice ale Moscovei. Ministerul său a înfiinţat şi un fond în criptomonede în care reuşit să strângă 60 de milioane de dolari pentru armata Ucrainei.
Fedorov a adăugat noi arme în războiul modern, punând bazele unui nou manual pentru conflicte militare, menit să dovedească că o ţară mai slab înarmată poate folosi cu succes internetul, criptomonedele, activismul digital şi mesajele pe Twitter pentru a slăbi un agresor străin, scrie NYT.

UPDATE 18.08 Patriarhul Kirill I al Moscovei a declarat că este de acord cu războiul declanşat de Vladimir Putin în Ucraina şi astfel a declanşat o revoltă în Biserica Ortodoxă Rusă, o revoltă despre care numeroşi experţi spun că este fără precedent.

Patriarhul Kirill are 75 de ani şi este un aliat apropiat al liderului de la Kremlin Vladimir Putin. El vede războiul ca o modalitate de „apărare” faţă de aşa-zisul Occident decadent, pe care îl critică frecvent pentru acceptarea homosexualităţii.
Mai mulţi experţi au declarat pentru Reuters că el şi Putin împărtăşesc o viziune comună despre „Russkii Mir”, adică „lumea rusească”, o idee care leagă unitatea spirituală de expansiunile teritoriale ce vizează anumite teritorii ce au făcut parte din Uniunea Sovietică.
Kirill vede invazia armatei ruse în Ucraina drept o cruciadă. Patriarhul a declanşat nemulţumiri atât în Rusia, cât şi în rândul unora dintre bisericile din străinătate afiliate Patriarhiei de la Moscova, transmite Reuters.
Aproape 300 de membri ai unui grup numit „Preoţi Ruşi pentru Pace” au semnat o scrisoare în care condamnă  războiul din Ucraina.
„Oamenii din Ucraina ar trebui să aibă propria alegere, nu să facă una cu pistolul la tâmplă, fără presiuni din partea Occidentului sau a Estului”, notează preoţii în scrisoare.

UPDATE 18.05 Două persoane au fost ucise, iar una a fost rănită, luni, într-un bombardament al armatei ruse, la Harkov, în nord-estul Ucrainei, a anunţat parchetul regional, potrivit AFP.

„În urma unor tiruri de artilerie ale agresorului, un imobil a fost distrus, iar câteva clădiri au fost avariate”,  a precizat serviciul de presă al Parchetului regiunii Harkov.
„Două persoane (au fost) ucise”, iar „o persoană (a fost) rănită”, se arată în comunicat. 
Parchetul regional din Harkov a deschis o anchetă în legătură cu acest bombardament.

UPDATE 17.52 Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a denunţat luni, la Skopje, capitala Macedoniei de Nord, „agresiunea barbară” a lui Vladimir Putin împotriva „poporului Ucrainei” şi a anunţat pregătirea unui al patrulea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei.

Josep Borrell efectuează până miercuri un turneu în Balcanii Occidentali pentru a reafirma angajamentul Bruxellesului cu privire la perspectivele europene ale acestei regiuni.
„Vizita mea survine în contextul agresiunii barbare împotriva poporului Ucrainei. Forţele armate ruse continuă să lanseze atacuri cu rachete aeriene şi tiruri de artilerie, vizând civili, vecini paşnici”, a declarat Borrell în cursul unei conferinţe de presă la Skopje, prima etapă a turneului său diplomatic în Balcanii Occidentali.
Potrivit lui Borrell, Uniunea Europeană „finalizează adoptarea unui al patrulea pachet puternic de sancţiuni” împotriva Moscovei, care include măsuri împotriva accesului la pieţe, exporturilor de articole de lux sau apartenenţei la instituţii financiare internaţionale. 
„Va fi o nouă lovitură majoră împotriva bazei logistice şi economice pe care Kremlinul îşi sprijină invazia”, a subliniat şeful diplomaţiei europene.

UPDATE 17.13 Războiul pe care Vladimir Putin îl poartă împotriva Ucrainei este, în prezent, „un eşec tactic şi strategic”, a declarat luni în Consiliul de Securitate al ONU, ministrul polonez de Externe Zbigniew Rau.

Din această cauză, liderul de la Kremlin şi-a schimbat abordarea, armata rusă efectuând atacuri asupra unor „structuri civile”, a denunţat Rau.
Vorbim despre „terorism de stat”, iar autorii săi „vor fi judecaţi”, a spus şeful diplomaţiei poloneze, citat de AFP.

UPDATE 16.40 Noua sesiune de negocieri între Ucraina şi Rusia începută luni a luat o pauză şi va continua marţi, a anunţat pe Twitter unul dintre negociatorii ucraineni, relatează Reuters.

„O pauză tehnică a fost luată în negocieri până mâine. Aceasta pentru activitate suplimentară în subgrupurile de lucru şi clarificarea unor definiţii individuale. Negocierile continuă”, a transmis negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak.

UPDATE 15.38 Unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin a declarat că operaţiunea din Ucraina nu se desfăşoară pe cât de repede ar fi dorit Kremlinul, aceasta fiind cea mai importantă recunoaştere publică de până acum a Moscovei că lucrurile nu se derulează conform planului său, informează luni Reuters.

UPDATE 13.54 Autorităţile de la Kiev avertizează că Rusia ar lua în calcul să efectueze atacuri chimice în teritoriul ucrainean.

Potrivit unei note a diplomaţiei ucrainene, printre militarii ruşi implicaţi în războiul din Ucraina figurează şi chimişti.
Un exemplu este cel al lui Aleksandr Viktorovici Aftaev, care a murit într-o bătălie din apropiere de Staromlinîvka, în regiunea Doneţk.
Potrivit autorităţilor ucrainene, Aftaev are o „specializare îngustă”. Este absolvent al Institutului Militar de Securitate Biologică şi Chimică din Saratov şi a servit în cadrul Unităţii Militare 21222 – „Direcţia federală pentru depozitarea în siguranţă şi distrugerea armelor chimice” din oraşul Penza.
FOTO Telegram

UPDATE 13.45 Invadatorii ruşi au avariat, din nou, liniile electrice care deservesc centrala nucleară de la Cernobîl şi oraşul Slavutici – scrie RBC. Sursa de alimentare a centralei a fost reparată de angajaţii ucraineni de la Ukrenergo în seara zilei de 13 martie. „Ieri, 13 martie, echipa Ukrenergo a reparat linia de înaltă tensiune care alimentează centrala nucleară de la Cernobîl şi oraşul Slavutici. La ora 19:07, linia a fost reparată şi a fost reluată alimentarea cu energie a infrastructurii centralei de la Cernobîl şi a oraşului Slavutici.

Cu toate acestea, lucrările nu au putut fi finalizate, deoarece ocupanţii au deteriorat din nou linia. Echipa de reparaţii a Ukrenergo este nevoită să meargă din nou pe teritoriul ocupat din apropierea centralei nucleare de la Cernobîl, să localizeze şi să elimine problema” – a transmis Ukrenergo, compania naţională de electricitate din Ucraina. Potrivit comunicatului, centrala nucleară de la Cernobîl este o instalaţie importantă care nu poate funcţiona în siguranţă fără energie constantă. În plus, viaţa oraşului Slavutici depinde de alimentarea cu energie a centralei nucleare de la Cernobîl.

UPDATE 13.29 Forţele armate ale Ucrainei au lansat un contraatac asupra trupelor ruse, lângă oraşul Izium din regiunea Harkiv – scrie, luni, Agenţia UNIAN. „Ca ca urmare a acţiunilor ofensive active ale apărătorilor ucraineni, inamicul a suferit pierderi în zonele Topolske, Şpakivka şi Doneţk şi s-a retras” – a precizat pe Facebook Serhi Bratciuk, un reprezentant al administraţiei militare din regiunea Odesa.

UPDATE 13.28 Forţele aeriene ruse au atacat în noaptea de duminică spre luni Universitatea Politehnică din Cernihiv, a anunţat luni şeful administraţiei regionale Cernihiv, Veaceslav Ceaus.
„Un alt obiectiv <<militar>> care a fost lovit de inamic”, a declarat Ceaus într-un filmuleţ publicat pe Telegram.
Potrivit oficialului ucrainean, două atacuri aeriene au vizat Cernihivul luni dimineaţă. Cu o zi înainte, forţele aeriene ucrainene au doborât în zonă un avion al armatei ruse.
El a mai declarat că armata rusă a atacat pe parcursul întregii nopţi şi oraşul Nijîn, de aproximativ 70.000 de locuitori. Încă nu există informaţii despre victime în rândul civililor.

UPDATE 13.07 „Comunicarea (cu Moscova) rămâne stabilă, chiar dacă e complicat”, a scris Mihailo Podoliak, un consilier al lui Zelenski, înainte de începerea celei de-a patra runde de negocieri.

Podoliak a publicat o fotografie din cadrul acestui demers diplomatic.

UPDATE 13.03 Două persoane au fost ucise la Kiev, în bombardamente ale armatei ruse care au vizat o uzină aeronautică Antonov şi care au atins un bloc de locuinţe.

„Ocupanţii au bombardat un imobil rezidenţial şi uzina Antonov”, a anunţat primarul Kievului, Vitali Kliciko, într-o postare pe Telegram.
„Potrivit unui prim bilanţ, două persoane au fost ucise, iar alte şapte au fost rănite”, scrie Kliciko.
Alt atac al armatei ruse împotriva unui bloc de locuinţe s-a soldat, luni dimineaţa, cu un mort şi 12 răniţi, la Kiev.

UPDATE 12.49 Armata ucraineană a distribuit noi imagini cu atacuri purtate împotriva invadatorilor ruşi.

Un fimuleţ indică un atac vizând distrugerea unor vehicule blindate în apropiere de Mariupol, un oraş de la Marea Azov asediat de aproape două săptămâni de armata rusă.
Nu este clar când a avut loc atacul, dar imaginile sugerează distrugerea unor vehicule de transport de trupe BTR-80 şi KamAZ Typhoon (foto mai jos). 
Într-un alt filmuleţ, armata ucraineană anunţă că a purtat un atac cu dronă care a dus la distrugerea unui centru de comandament instalat de armata rusă în sudul Ucrainei.

UPDATE 12.31 Separatişti proruşi din Doneţk, în estul Ucrainei, acuză luni că cel puţin 20 de persoane au fost ucise, iar alte nouă au fost rănite în centrul acestui oraş industrial într-un atac ucrainean.

„Apărarea teritorială” din Doneţk postează pe Telegram imagini cu mai multe cadavre pline de sânge care zac în stradă, în mijlocul molozului.
Potrivit acestei surse, apărarea antiaeriană separatistă a interceptat o rachetă ucraineană, ale cărei „schije” au atins apoi victimele.

UPDATE 12.22 Jurnalistul Bojan Pancevski a postat pe Twitter imagini aeriene cu Mariupol „care arată amploarea distrugerilor cauzate de bombardamentele ruseşti constante. Oamenii de acolo spun că nicio stradă nu a fost lăsată intactă”, notează jurnalistul.

„Oamenii se află într-o situaţie dificilă de 12 zile. Nu există curent, apă sau încălzire în oraş. Aproape că nu există comunicaţii mobile. Ultimele rezerve de hrană şi apă sunt pe punctul de a se epuiza”, se arată într-un comunicat al autorităţilor ucrainene.

UPDATE 11.50 Biserica Sfântul Nicolae din Oxford, Anglia, a fost jefuită sâmbătă dimineaţă şi a rămas fără banii pe care îi strânsese ca donaţii pentru refugiaţii din Ucraina.

Un purtător de cuvânt al Poliţiei din Oxford a confirmat informaţia şi i-a invitat pe cei care ştiu ceva despre acest caz să sune la numărul 101.
Biserica Sfântul Nicolae din Oxford este o parohie din cadrul Patriarhiei Moscovei, al cărei conducător, Patriarhul Kirill, a făcut declaraţii favorabile războiului dus de Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

UPDATE 11.47 Procurorul general al Ucrainei a început o anchetă pentru înaltă trădare împotriva Galinei Danilchenko, primarul instalat de ruşi în Melitopol.

Primarul ales al acestui oraş, Ivan Fedorov, a fost răpit vineri de ocupanţi în urmă cu câteva zile.
„Prin anunţul înfiinţării unui organism inexistent în legea ucraineană, respectiv un Comitet a Deputaţilor Populari, suspectul a făcut apel la cetăţenii ucraineni şi la cetăţenii din Melitopol să se predea forţelor de ocupaţie”, se arată în comunicatul parchetului general din Ucraina. Ancheta şi procedurile penale vor fi conduse de Serviciul de Securitate al Ucrainei în regiunea Zaporojie.

UPDATE 11.44 Peste 2.500 de locuitori ai oraşului Mariupol, situat la Marea Azov, au fost ucişi de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie, a declarat luni, într-un interviu televuzat, un consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski, Oleksii Arestovici.

Arestovici precizează bilanţul furnizat de el a fost întocmit de către administraţia oraşului Mariupol.
El acuză forţe ruse de faptul că a împiedicat, duminică, ajutoatre umanitare să intre în acest oraş asediat.
Şi totuşi, Rusia respinge acuzaţii potrivit cărora ţinteşte civili în războiul din Ucraina.

UPDATE 11.42 Biserica Ortodoxă Rusă din Amsterdam şi-a anunţat ruptura de Patriarhia Moscovei , în ceea ce este primul caz cunoscut al unei biserici din occident care a rupt legăturile din cauza invaziei Ucrainei, relatează The Guardian.

UPDATE 11.24 În oraşele ucrainene care au fost ocupate către militarii ruşi au început represaliile împotriva cetăţenilor activi, a reprezentanţilor mass-media şi a politicienilor, anunţă jurnaliştii locali.

Potrivit jurnalistului ucrainean Constantin Rîjenko, invadatorii ruşi reţin activişti civici, jurnalişti, foşti militari ucraineni şi pe toţi cei care promovează activ viziuni pro-ucrainene.

UPDATE 11.14 Trupele de ocupaţie ruse pregătesc din nou un plan pentru debarcarea forţelor de asalt amfibie pe teritoriul Odesei şi în regiunea Odesa, a declarat Serghei Bratciuk, purtătorul de cuvânt al administraţiei militare Odesa.

UPDATE 11.06 nouă rundă de negocieri între oficiali ruşi şi ucraineni are loc luni, prin videoconferinţă, sub auspicii mai pozitive decât rundele anterioare, în pofida faptului că Războiul din Ucraina s-a extins în ultmele zile în vestul Ucrainei, la uşa NATO, relatează AFP.

La această a patra rundă de negocieri există o rază de speranţă, spre deosebire de celelalte trei dinainte, care au avut loc în Belarus, urmate joi de o întâlnire în marja Forumului Diplomatic de la Antalya, în sudul Turiei, între miniştri de Externe rus Serghei Lavrov şi ucrainean Dmitro Kuleba.

Un negociator rus a anunţat duminică seara „progrese semnificative”.

„Aşteptarea mea personală este ca aceste progrese să conducă foarte curând la o poziţie comună între cele două delegaţii şi la documente de semnat”, a declarat Leonid Sluţki.

La scurt timp după aceste declaraţii, consilierul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski Mihailo Podoliak a anunţat într-un mesaj postat pe Twtter că Moscova a încetat să mai dea „ultimatumuri” Kievului şi că a început „să ne asculte cu atenţie propunerile”.

„Poziţia noastră nu s-a schimbat: pace, un armistiţiu imediat, retragerea tuturor trupelor ruse şi numai după aceea vom putea discuta despre relaţiile noastre de vecinătate şi despre diferendele politice”, a anunţat Mihailo Podoliak.

Aceste declaraţii sunt pline de optimism, un ecou al declaraţiilor celor doi preşedinţi din zilele anterioare.

Vladimir Putin a evocat vineri „progrese semnificative” în negocieri, în timp ce Volodimir Zelenski a vorbit sâmbătă despre o „abordare fundamental diferită” a Moscovei în negocieri.

UPDATE 10.50 Prioritatea Chinei este aceea de a preveni ca situaţia tensionată din Ucraina să scape de sub control, a declarat duminică Ambasada Chinei la Washington, răspunzând informaţiilor apărute în presă potrivit cărora Moscova ar fi cerut Beijingului echipamente militare. 

„Situaţia actuală din Ucraina este într-adevăr deconcertantă. Marea prioritatea este acum să prevenim ca situaţia de acolo să escaladeze sau să scape de sub control”, a declarat purtătorul de cuvânt al ambasadei, Liu Pengyu.

UPDATE 10.30 Ocupanţii ruşi au ucis trei jurnalişti şi au comis zece tentative de omor de când Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie, potrivit Mariei Ordjonikidze, directoarea Fundaţiei Justiţie pentru Jurnalişti (JFJ). 
Potrivit acesteia, atacurile fizice, toate comise de trupele Federaţiei Ruse, au inclus uciderea a trei jurnalişti. Viktor Dudar a murit în timpul luptelor de lângă Mîkolaiv, cameramanul Evhen Sakun a murit în timpul unui atac cu rachetă la Kiev, iar americanul Brent Renaud a fost ucis duminică, la un punct de control din Irpin. 
În plus au existat zece tentative de omor: jurnalistul elveţian Guillaume Briquet, care a fost şi jefuit de trupele ruse, după ce a fost rănit, doi jurnalişti de la publicaţia cehă Voxpot, Majda Slámová şi Vojtěch Boháč, care au fost atacaţi de soldaţii ruşi, doi corespondenţi danezi ai ziarului Ekstra-Bladet, jurnalistul Stefan Weichert şi fotograful şi reporterul Emil Filtenborg Mikkelsen, care au fost răniţi prin împuşcare la Ohtîrka. 
De asemenea, a fost atacat un grup britanic de la televiziunea Sky News – corespondentul Stuart Ramsay şi cei patru colegi ai săi, în timp ce se întorceau la Kiev. Ramsay a fost rănit de un glonţ, iar asupra cameramanului Richie Mockler ruşii au tras de patru ori, însă a fost salvat de o vestă antiglonţ.

UPDATE 9.50 Invadatorii ruşi au lansat atacuri asupra fabricii de avioane Antonov din Kiev, în cursul dimineţii de luni. Potrivit presei locale, au fost semnalate mai multe explozii. „La Kiev, invadatorii au tras asupra unei clădiri înalte şi asupra fabricii Antonov. Pompierii şi medicii au ajuns deja acolo” – a transmis Administraţia de Stat a oraşului Kiev.

Potrivit primelor informaţii, două persoane au fost ucise în urma atacurilor respective, iar alte şapte au fost rănite. Echipele de salvare au evacuat aproximativ 70 de persoane dintr-o clădire rezidenţială din cartierul Obolon, atacată de trupele ruse.

UPDATE 09.25 O imagine din satelit cu Insula Şerpilor a fost realizată duminică, 13 martie, de Maxar Technologies. Este prima fotografie clară a insulei de când a fost bombardată la începutul invaziei ruse, transmite CNN.

O navă militară rusească se vede ancorată în apropierea insulei situate în nord-vestul Mării Negre. 


FOTO Maxar Technologies

UPDATE 09.03 Un bloc de locuinţe, de 9 etaje din capitala Ucrainei, Kiev, a fost lovit de un obuz al armatei ruse, atacul soldându-se cu 2 morţi şi 3 răniţi care au fost transportaţi la spital. Alte 9 persoane au primit îngrijiri medicale la faţa locului, relatează Nexta şi Kyiv Independent.

UPDATE 8.49 Un număr din ce în ce mai mare de parlamentari americani au intensificat duminică presiunile asupra preşedintelui Joe Biden pentru a creşte ajutorul militar către Ucraina, inclusiv trimiterea de avioane de luptă şi sisteme de apărare aeriană pe care administraţia le-a respins săptămâna trecută.

Apelurile publice ale republicanilor şi democraţilor de a răspunde cererilor urgente ale preşedintelui ucrainean Volodymyr Zelensky pentru asistenţă aeriană vin în momentul în care administraţia Biden a refuzat o ofertă din partea Poloniei de a livra avioane MiG-29 în Ucraina de teama că o astfel de mişcare ar putea fi interpretată de ruşi ca o escaladare. a rolului Statelor Unite în război.

UPDATE 07.53 Armata ucraineană a reuşit să distrugă un pod de pontoane construit de ruşi în apropiere de Kiev. Imaginile din satelit, surprinse de Maxar Technologies, arată vehicule militare ruseşti care sunt căzute în apă.

UPDATE 07.40 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut din nou o zonă de excludere aeriană, afirmând că este doar o chestiune de timp până când „rachetele ruseşti vor cădea pe teritoriul NATO.

„Acum repet din nou: dacă nu ne închideţi cerul, este doar o chestiune de timp până când rachetele ruseşti cad pe teritoriul vostru, pe teritoriul NATO, pe casele cetăţenilor NATO”, a afirmat Zelenski, într-un mesaj video.

UPDATE 06.50 Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) solicită o soluţie urgentă pentru a preveni un „cel mai rău scenariu” pentru civilii prinşi în oraşul Mariupol, din sudul oraşului, potrivit unui comunicat de presă, citat de CNN.

„Scenariul cel mai rău îi aşteaptă pe sutele de mii de civili prinşi în lupte grele în Mariupol, dacă părţile nu ajung la un acord umanitar concret de urgenţă”, se precizează în declaraţie.

UPDATE 05.10 Kadîrov este un aliat apropiat al lui Vladimir Putin şi este acuzat de încălcări ale drepturilor omului de către SUA şi Uniunea Europeană, ceea ce neagă.

Potrivit Nexta, Kadîrov a transmis un mesaj pe Telegram preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. „Un apel personal pentru Zelenski şi gaşca lui. Oriunde te-ai duce, oriunde te-ai ascunde, luptătorii noştri te vor prinde din urmă. Îi vor prinde din urmă pe toţi oamenii tăi, pe toţi cei care au atentat la vieţile populaţiei paşnice din Ucraina”.

UPDATE 04.00 SUA avertizează China că va suporta consecinţele dacă va ajuta Rusia să evite sancţiunile impuse în aceste săptămâni. 

„Nu vom permite ca acest lucru să se întâmple şi să permitem să existe un colac de salvare pentru Rusia”, a declarat consilierul american pentru securitate naţională Jake Sullivan.

Peste 320.000 de refugiaţi au ajuns în Republica Moldova de la începutul invaziei.

Marea Britanie va dona Ucrainei 500 de generatoare mobile, conform The Kyev Independent.

UPDATE 03.10 Comandamentul Forţelor Aeriene al Forţelor Armate Ucrainene a anunţat că au fost doborâte 4 avioane şi 3 elicoptere ale ruşilor, conform Kiev Independent. 

Actorul ucrainean Pasha Lee a fost ucis într-un atac rusesc. Acesta îşi scosese vesta antiglonţ pe care i-a oferit-o unui copil, în timpul evacuării de la Irpin. 

Rusia ameninţă companiile din Occident cu arestări şi confiscări de bunuri. 

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a anunţat că se află în Ucraina pentru a discuta cu soldaţii ceceni care luptă de partea ruşilor, relatează Reuters. 

UPDATE 00.40 Peste 5.000 de oameni au fost evacuaţi prin coridoarele umanitare, relatează guvernul ucrainean. 

Peste 850 de persoane au fost reţinute pentru proteste în peste 37 de oraşe din Rusia. Grupul OVD-info relatează că peste 15.000 de persoane au fost reţinute în timpul protestelor, de la începutul invaziei în Ucraina.

 

“Vreau să le spun ceva soldaţilor ruşi. Celor care deja sunt pe pământul nostru. Şi care urmează să fie trimişi să lupte împotriva noastră.
Recruţi ruşi! Ascultaţi-mă cu atenţie. Ofiţeri ruşi! Aţi înţeles deja totul. Nu o să luaţi nimic din Ucraina. O să luaţi vieţi. Sunteţi mulţi. Dar şi viaţa voastră va fi luată.
De ce să muriţi? Pentru ce? Ştiu că vreţi să supravieţuiţi. Vă ascultăm conversaţiile în interceptări, ascultăm ce credeţi cu adevărat despre acest război fără sens, despre această ruşine şi despre statul vostru. Discuţiile dintre voi. Apelurile voastre către casă, către familie. Auzim totul. Tragem concluzii. Ştim cine sunteţi”, a spus Zelenski.

SURSĂ ARTICOL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *