Ludovic Orban: Decizia CEDO în cazul Kovesi este dovada compromiterii CCR de către PSD

”Avem astăzi confirmarea de la nivelul Curţii Europene a Drepturilor Omului a faptului că în Curtea Constituţională a României deciziile luate au avut alte considerente decât cele care ar trebui să privească legea fundamentală. Decizia de revocare din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi a fost luată de CCR pe baza unor umori şi raportări subiective, dominate de influenţa de la acel moment a lui Liviu Dragnea şi a PSD”, a transmis, marţi, Ludovic Orban.

Potrivit acestuia, ”a existat la nivel politic un subiect tabu legat de punerea în discuţie a deciziilor Curţii Constituţionale, în sensul de a nu aduce atingere credibilitatea unei instituţii fundamentale în statul român, fiind obligaţi la respectarea deciziilor chiar şi atunci când le-am considerat nedrepte”.

”Iată că însăşi Curtea Constituţională s-a compromis, prin propriile decizii luate care încalcă Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Acest fapt afectează grav credibilitatea uneia dintre cele mai importante instituţii ale statului român, iar de acest lucru se fac responsabili judecătorii CCR care au hotărât că pot decide în locul Preşedintelui României. Din păcate, nu a fost singura decizie discutabilă, contaminată de influenţa nefastă a PSD, a lui Liviu Dragnea şi a acoliţilor săi care încă populează politica românească. Reamintesc numai episodul legat de modificarea Legilor justiţiei şi refuzul de a sesiza şi apoi de a ţine cont de punctele de vedere ale Comisiei de la Veneţia”, a mai transmis liderul PNL.

Ludovic Orban consideră imperativ ”ca judecătorii CCR să reanalizeze şi să revizuiască decizia referitoare la obligarea Preşedintelui României de a emite un decret întocmai cum consideră Curtea Constituţională, întrucât aceasta reprezintă o intruziune de neacceptat în atribuţiile şefului statului”.

”Consider imperativ ca din partea Curţii Constituţionale să existe o recunoaştere a culpei atât în mod declarativ, cât şi în mod formal. România are nevoie de o Curte Constituţională credibilă, nu de un număr de indivizi care se află în permanentă complicitate cu PSD. În acelaşi timp, PSD se face vinovat de condamnarea României la CEDO, de punerea la colţ într-un mod complet nedrept. Toţi aceia din PSD care au pledat cauza lui Liviu Dragnea, au militat împotriva statului de drept şi a independenţei justiţiei, astăzi trebuie să părăsească scena politică, întrucât acum este dincolo de orice dubiu faptul că au prejudiciat grav imaginea României şi nu au nicio legătură cu interesele cetăţenilor acestei ţări”, a mai afirmat Ludovic Orban.

Acesta a continuat: ”Nu vreau să se uite scenele incredibile petrecute în Parlamentul European, unde reprezentanţii PSD făceau România de râs, atunci când PNL milita pentru preluarea de către Laura Codruţa Kovesi a poziţiei de Procuror-şef european. PNL nu a fost doar în situaţia de a susţine un candidat român pentru o poziţie extrem de importantă la nivel european, dar în acelaşi timp a trebuit să combată şi să demonteze dezinformările grosiere ale PSD şi acoliţilor săi orientate împotriva unui român”.

Potrivit lui Orban, ”decizia CEDO arată clar necesitatea unei reanalizări a modului în care se compune şi funcţionează Curtea Constituţională, astfel încât să prevenim astfel de derapaje împotriva principiilor şi valorilor europene, dar şi să punem punct definitiv riscului de a mai fi condamnaţi prin decizii ale CCR care în mod evident excedează cadrul constituţional”.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit, în unanimitate, că revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA s-a făcut cu încălcarea mai multor articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, respectiv dreptul la un proces echitabil şi dreptul la libertatea de exprimare. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *