Măști gratuite pentru fiecare cetățean român, proiect de lege care a fost adoptat de Senat. Cu ce condiție se vor da 30 de bucăți

Măști gratuite de protecție pentru fiecare cetățean al României vor fi acordate prin proiectul de lege votat marți de către Senat. Dacă acesta va trece și de Camera Deputaților va ajunge pentru promulgare la președintele Klaus Iohannis. Proiectul întocmit de PSD și Pro România prevede ca fiecare locuitor să primească un set de 30 de măști pentru a se proteja împotriva noului coronavirus.

Au fost 89 voturi ‘pentru’ şi 43 de abţineri pentru proiectul de lege de măști gratuite.

„În vederea asigurării de protecţie cetăţenilor de pe teritoriul României în actualul context epidemiologic determinat de răspândirea noului coronavirus, Ministerul Sănătăţii, prin Unifarm SA, dispune achiziţionarea de măşti de protecţie, conform standardelor europene în vigoare, preponderent de la producători interni şi din import. Fondurile pentru acordarea măştilor se asigură de la bugetul de stat şi din fondurile proprii ale companiei Unifarm SA”, se arată în proiectul depus la Senat pe 27 aprilie.

Potrivit proiectului distribuirea se va face prin Direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, către autorităţile publice locale, arată PsNews.

„Autorităţile publice locale se vor asigura de distribuirea către fiecare cetăţean a setului de 30 măşti de protecţie în mod gratuit”, mai arată iniţiativa legislativă.

În expunerea de motive se subliniază faptul că în prezent, din cauza pierderii temporare sau definitive a locurilor de muncă şi totodată din cauza preţurilor oscilante pentru măştile de protecţie, foarte mulţi cetăţeni se află în imposibilitatea de a suporta cheltuielile aferente achiziţionării acestor măşti.

„De asemenea, se constată că în prezent necesarul de măşti de protecţie nu este acoperit de farmacii sau comercianţi, iar în unele cazuri specula face ca aceste produse să fie complet inaccesibile”, se mai arată în expunerea de motive.

Liderul grupului PNL din Senat, Daniel Fenechiu, susține însă ca măștile să fie distribuite doar celor care au nevoie și nu ăși permit să-și cumpere.

„Românii care au nevoie de măşti să le poată primi şi să dispară elementul populist ‘pentru toată lumea’ (…) întrucât mulţi îşi permit să îşi cumpere măşti, treaba statului fiind să asigure suport şi ajutor acolo unde se impune” a spus Fenechiu, care vrea ca această modificare să fie făcută la Camera Deputaților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *