Medic în bomba Covid: „O paranghelie, ţinută pe şest de crocodili locali, a fost fitilul care a detonat totul în zonă“

Introducerea stării de carantină în comuna Bâra, judeţul Neamţ este singura în măsură să stopeze răspîndirea virusului SARS Cov 2 – consideră Filip Panait, un cunoscut şi vocal doctor nemţean, care este medic de familie în localitatea menţionată, una în care gradul de răspândire comunitară era astăzi de 9,80% la mia de locuitori. 
De menţionat că indicele a fost zilele trecute de 12,7% în comuna în care sunt 2.005 locuitori. Medicul consideră că vinovaţi de această stare sunt câţiva săteni, care au sfidat normele sanitare introduse de starea de alertă. 
„Când omului i se urăşte cu binele, se apucă de prostii! Dacă prostiile i-ar lovi doar pe împricinaţi ar mai fi cum ar mai fi, dar când lucrurile sunt sub spectrul unei plăgi ca cea pe care o trăim noi, iată că ne trezim carantinaţi, de pe 12 martie, până pe 26 martie, ca să ne vină mintea la cap! Bâra, Neamţ, este locul unde am cabinetul medical şi unde a explodat bomba Covid, cum nicăieri în judeţ nu se mai întâmplă. Stau jandarmii cu puşca, la fiecare intrare în comună, parcă suntem la război!“, a declarat, pentru Monitorul de Neamţ, medicul Filip Panait. 
El explică extrem de plastic cum la o petrecere, una de care autorităţile nu au aflat, au participat mai multe persoane şi a fost de ajuns ca unul dintre cheflii să fie infectat cu noul coronavirus, pentru
ca numărul lor să crească exponenţial: „Se pare că o paranghelie, ţinută pe şest de unii «crocodili locali», a fost fitilul care a detonat totul în zonă, dat fiind că unul dintre muşterii a fost  bolnav Covid-19, iar măsurile de precauţie au lipsit cu desăvârşire. Şcoala, grădiniţa şi primăria au fost sub asediul nenorocitului de virus. Până să aflăm care este povestea, pacienţii s-au înfiinţat la cabinet, pentru consultaţii, că aveau o «răceal㻓. 

Anul trecut, 22 de cazuri în total, în martie anul acesta, 20 

Doctorul spune că i-a consultat pe toţi, le-a dat sfaturi şi a luat măsuri de precauţie, doar un pacient ajungând la spital, cu probleme mai serioase. Unii dintre ei au ieşit deja din izolare, au învins boala, iar alţii sunt în tratament. La Bâra, dacă anul trecut au fost în total 22 de cazuri de bolnavi de coronavirus, anul acesta s-a ajuns la 20 numai în luna martie. 
Medicul Panait a exemplificat situaţia unei localităţi vecine, Boghicea, acolo unde tot el asigură asistenţa medicală primară a locuitorilor. Diferenţa faţă de Bâra este aceea că sătenii au înţeles utilitatea măsurilor de precauţie impuse de autorităţi, le-au respectat, astfel că în această lună sunt doar două cazuri de pacienţi infectaţi cu noul cioronavirus. Dincolo de situaţia de la Bâra, doctorul critică guvernanţii care, în opinia sa, au luat în râs medicii de familie, dând câţiva bănuţi pe pacientul Covid monitorizat şi sfătuieşte oamenii să respecte regulile de distanţare, să păstreze igiena şi să
poarte măşti, evitând deplasările inutile: „Am refuzat oferta şi am făcut totul gratis. Cred că în Coreea de Nord serviciile medicale sunt mai bine plătite decât în România şi exact aşa a sunat răspunsul meu la oferta de a mă plăti cu doi firfirei, pentru monitorizarea zilnică a pacientului bolnav Covid, inclusiv sâmbăta şi duminica! Dar nu-i nimic, după pandemie, medicii de familie vor fi cei mai puternici actori din domeniul sanitar, iar decidenţii politici ar trebui să se teamă de forţa noastră, de a stabili cine mai rămâne la primărie, la consiliul judeţean sau în parlament“. 
Luni, 22 martie 2021, incidenţa comunitară în judeţul Neamţ era de 1,49 la mia de locuitori, iar în opt localităţi era depăşit pragul pragul de trei cazuri la mie, acestea fiind Bâra, Mărgineni, Dochia, municipiul Roman, Cordun, Alexandru cel Bun, Războieni şi Secuieni. Alte localităţi care se apropie de pragul critc, cel de trei la mie, sunt municipiul Piatra Neamţ, Crăcăoani, Bahna, Gherăieşti şi Horia.

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *