Mesajul tăios al talibanilor la 42 de ani de la invazia sovietică: Nu vom accepta niciun invadator şi niciun amestec străin în politicile noastre

„În urmă cu 42 de ani, sovieticii au invadat Afganistanul. Luptătorii afgani i-au făcut să dea înapoi după zece ani de jihad şi luptă dură. Emiratul Islamic al Afganistanului, în numele poporului afgan, condamnă invazia sovietică şi mulţumeşte jihadului mujahedinilor afgani pentru libertatea sa”, a declarat Bilal Karimi, un purtător de cuvânt al guvernului impus de talibani în Afganistan, citat de agnţia de presă EFE, preluată de Agerpres.

Talibanii au condamnat invazia sovietică, au atras atenţia că se vor opune oricărui amestec străin în politicile lor şi au cerut să fie recunoscuţi pe plan internaţional aşa cum sunt ei.

Lansată la 24 decembrie 1979, invazia sovietică în Afganistan a durat nouă ani. A fost ultima mare criză a Războiului Rece, marcat de confruntarea ideologică şi prin interpuşi între SUA şi URSS, şi cel mai umilitor război al armatei sovietice. La doi ani de la retragerea armatei sovietice din Afganistan, URSS a dispărut ca entitate teritorială.

SURSĂ ARTICOL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *