Mirela Delea: ”Subfinanțarea, o grea lovitură dată învățământului de guvernul PNL” Editor | 19 decembrie 2019

Purtătorul de cuvânt al PSD Giurgiu, profesoara Mirela Delea, a abordat astăzi, în conferința de presă de la sediul PSD Giurgiu, problema subfinanțării învățământului românesc prin alocarea unor sume insuficiente în bugetul pe anul 2020.

”Educația și Cercetarea primesc împreună 2,7% din PIB în proiectul Bugetului 2020, adică cea mai mică alocare din istoria recentă pentru acest domeniu, iar acest lucru se întâmplă  la 3 săptămâni după ce profesorul Klaus Iohannis a câștigat alegerile prezidențiale, același care a lansat anul acesta, proiectul ”România Educată”. Domnul președinte ar trebui să știe că o educație fără bani nu se poate.

Creșterea salarială pentru profesori prevăzută pentru septembrie 2020 nu este inclusă în proiectul de buget

Domnul Orban a declarat ca el nu crede că exista resurse pentru a putea sustine aceste cresteri, care, practic, înseamna obtinerea salariului de la nivelul anului 2022 de la 1 septembrie 2020.

Atunci înseamnă că trebuie să-i spunem domnului premier că nu e treaba cadrelor didactice să ”înțeleagă” situația bugetară, e treaba și obligația guvernului să găsească resursele necesare așa cum a făcut guvernul PSD care a găsit bani pentru creșteri salariale în domeniile prioritare pentru societatea noastră, Educație și Sănătate” a spus Mirela Delea.

Guvernul PNL oprește învestițiile în infrastructura școlară

Un alt subiect abordat în conferința de presă a fost acela al investițiilor în infrastructura școlară, amenințate cu suspendarea denoul guvern:

”Guvernul a anunțat că că vor fi oprite plăţi de peste 146 de milioane de lei pentru 187 de obiective de investiţii sub pretextul că au fost găsite nereguli. Soluția nu e să blochezi investițiile ci să găsești modalități de a fi continuate, eliminând eventualele nereguli.

Vorbim mereu de școli insalubre, de toalete în fundul curții dar când cineva vine să le facă, se găsesc fel și fel de chichițe ca să fie oprite.

În Programul Național de Dezvoltare Locală, în anul 2019 sunt în finanțare 4.518 obiective de investiții din cadrul PNDL I, 2.656 obiective fiind deja finalizate. În ceea ce privește PNDL II, sunt finanțate 7.273 obiective și finalizate 732, potrivit celui mai recent raport guvernamental cu situația la 31 octombrie.

Toate aceste sunt făcute pentru copiii noștri, pentru condiții mai bune de învățare”, a mai spus Mirela Delea.

Totodată, fostul inspector școlar general a prezentat, comparativ, investițiile pe care guvernul PSD le-a făcut în sistemul de educație:

Măsuri ale guvernului PSD:

” Să nu uităm de majorările  succesive ale salariilor profesorilor. Față de 2016, salariile nete, „în mână”, ale profesorilor au crescut în medie cu 57,6.

Totodată, guvernul PSD a  construit 90 de creșe și grădinițe, a modernizat  115 de unități de învățământ iar peste 80.000 de elevi din licee profesionale primesc burse din fonduri europene.

De asemenea, Ministerul Educației Naționale a plătit în totalitate sumele reprezentând hotărârile judecătorești restante, precum și cele scadente în 2019,  a acordat recompense pentru elevii merituoşi și a atras 3,37 milioane de euro fonduri europene pentru educație de calitate în creșe, la nivel național.

Totodată, vorbim despre reînfiinţarea şcolilor de meserii şi a Centrului naţional de învăţământ, despre pachetul social garantat pentru educaţie și despre asigurarea accesuuil gratuit în creșe pentru cel puțin 30.000 de copii”.

sursa:giurgiuacum.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *