Misiune spațială istorică. Astronauții NASA vor zbura cu o navă comercială complet nouă. Space X a proiectat și costume moderne

Astronauții NASA, Doug Hurley și Bob Behnken, au ajuns la Centrul Spațial Kennedy din Florida pentru a se pregăti pentru misiunea lor istorică de săptămâna viitoare. Pe 27 mai, Space X și NASA vor lansa pentru prima dată astronauți de pe pământul american după 10 ani de pauză. Misiunea este istorică pentru că este prima lansare cu echipaj uman făcută de NASA cu o navă comercială, informează BBC.

Este pentru prima dată când o companie privată americană va deține și va opera ducând astronauții NASA în spațiu. Este o etapă majoră în eforturile NASA de a face acest pas. Este pentru a cincea oară când astronauții vor călători cu o navă spaţială americană complet nouă. 

Zborul perechii către Stația Spațială Internațională (ISS) va fi realizat într-un sistem de rachete și capsule furnizat de o companie comercială, SpaceX. 

NASA a deținut în mod tradițional și a exploatat întotdeauna vehiculele sale spațiale. Dar aceasta este o capacitate la care a renunțat în 2011, când a retras ultima dintre navele spațiale. Agenția intenționează acum să contracteze toate transporturile viitoare ale echipajelor pe orbita terestră.

Space X a proiectat costume noi și moderne pentru astronauți

Racheta cu care vor zbura Doug Hurley și Bob Behnken este un Falcon-9 și o capsulă, cunoscută sub numele de Dragon. 

„Este un vehicul uimitor. Cu siguranță nu este o naveta spațială. Este mult mai mică; este o capsulă. Este de ultimă generație din punct de vedere tehnologic și suntem atât de încântați”, a declarat Hurley.

Behnken a spus că perechea a simțit greutatea istoriei. Aceasta este doar a cincea oară când astronauții americani vor pleca pe orbită într-un design nou al navei spațiale.

Tot SpaceX a proiectat şi costumele pe care Behnken și Hurley le vor purta în timpul călătoriei în spaţiu. Costumele sunt moderne și confortabile. O noutate a acestor costume este că sunt dintr-o singură bucată.

În viitor echipajele spațiale vor putea fi completate cu clienți privați

Lansarea de săptămâna viitoare este un moment cheie în strategia NASA de a schimba modul în care își desfășoară activitatea spațială.

Programul său de deschiedere spre echipajele comerciale, inițiat în 2010, a selectat atât compania SpaceX cât și Boeing pentru a dezvolta servicii de transport spațial.

Acordul cu companiile înseamnă că acestea pot vinde, de asemenea, locuri în vehiculele lor către alte agenții spațiale, companii sau către persoane înstărite.

Pentru moment, acest parteneriat acoperă doar zboruri la câteva sute de kilometri deasupra Pământului, către ISS, dar în cele din urmă, scopul este de a extinde conceptul la zboruri spațiale mai lungi.

Editor: Robert Kiss

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *