„Miss Franța” a fost dată în judecată de un grup de feministe care acuză competiția de discriminare

Condițiile de participare la concursul de frumusețe „Miss Franța”, vechi de 101 ani, sunt considerate discriminatorii de un grup de activiste feministe care au demarat o acțiune în instanță împotriva sa, relatează CNN.

Grupul Osez le féminisme (Îndrăznește să fii feministă) a dat în judecată Endemol Production, compania-mamă a concursului, afirmând că participantele la concurs prestează o muncă și prin urmare sunt protejate de discriminare de legislația muncii din Franța.

Discriminarea angajaților pe bază de sex, orientare sexuală, situație familială sau caracteristici genetice este interzisă în Franța.

Formularul de înscriere pentru competiție arată că participantelor li se cere să nu aibă sub 1,65m, să nu fie divorțate și să nu aibă copii. Alți factori de descalificare sunt tatuajele, fumatul și purtatul de extensii de păr.

Formularul cere de asemenea ca potențialele concurente să precizeze dimensiunea hainelor pe care le poartă și să nu treacă prin nicio schimbare fizică majoră după ce sunt acceptate în competiție. Organizatorii afirmă că încălcarea acestei reguli se poate solda cu o amendă de 5.000 de euro.

„Pe lângă exploatarea femeilor pentru câștiguri financiare, acest concurs, prin încălcarea legii de care se vinovat, are un impact negativ și retrograd asupra întregii societății”, afirmă un comunicat remis presei de Osez le féminisme.

„A venit în sfârșit momentul ca Endemol Production să elimine toate clauzele sexiste din regulamentul său”, a adăugat acesta.

Alyssa Ahrabare, lidera Osez le féminisme, a scris pe social media că „Miss Franța alimentează stereotipurile și stă în calea egalității. Regulile competiției sunt discriminatorii: stare civilă, vârstă, atitudini, alegeri ale femeilor, toate sunt subiectul unor interdicții din alte vremuri!”.

„Candidatele trebuie să fie singure și să respecte regulile ‘eleganței’, puneți capăt acestor reguli sexiste!”, a mai notat aceasta.

Ahrabare a declarat pentru CNN că plângerea în instanță a fost înaintată în numele a 3 candidate care au fost respinse din cauza „vârstei, înălțimii, tatuajelor și a faptului că au fost văzute consumând alcool și fumând în public”.

Următoarea competiție „Miss Franța” urmează să aibă loc pe 11 decembrie. Concursul se bucură de un reviriment în Franța în ultimul timp, ediția de anul trecut fiind cea mai urmărită din ultimii 14 ani.

Citește și:

SURSĂ ARTICOL