Nea Petrică mincinosu’

Pe data de 7 decembrie 2022, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale condus de către Petre Daea anunța cu mare tam-tam că Planul Național Strategic 2023-2027 (PNS) al României prin care fermierii români și agricultura românească vor beneficia de 15,83 miliarde de euro a fost aprobat de Comisia Europeană.
Acest document a fost trimis oficial Comisiei Europene în data de 18 octombrie 2022. „România are o strategie de dezvoltare a agriculturii coerentă, echilibrată și bine pusă la punct, ce asigură predictibilitatea de care fermierii noștri au nevoie pentru dezvoltarea afacerilor lor și asigurarea hranei țării. A fost o muncă intensă, în care s-au implicat specialiștii din minister alături de reprezentanții asociațiilor de fermieri, astfel încât, am reușit să recuperăm rapid etapele care rămăseseră în urmă din cauza lipsei totale de implicare din perioada 2020-2021. Avem deja pregătită legislația națională subsecventă pentru a da drumul consultării publice, astfel încât fermierii și toți cei interesați să cunoască în detaliu tot ce ține de implementarea Planului Național Strategic. Pornim Caravana Cunoașterii PNS în întreaga țară, un calendar al întâlnirilor cu fermierii pentru ca toți cei interesați să se familiarizeze din timp cu planul de acțiune, astfel încât să investim în agricultura țării și în satul românesc toate sumele disponibile”, a declarat la acea vreme ministrul Petre Daea.

Potrivit Ministerului Agriculturii, acest PNS prevede 89 tipuri de intervenții, incluzând 51 intervenții prin FEGA și 38 intervenții prin FEADR urmărindu-se mutarea accentului de la conformitate către rezultate și performanță, pentru a atinge obiectivele europene și naționale. Totodată, PNS va introduce un instrument de sprijin al fermierilor afectați de pierderi ale producției agricole prin care se acordă despăgubiri în caz de calamități.

Pentru definitivarea documentului programatic și în vederea respectării principiului parteneriatului, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a desfășurat un proces amplu de consultare cu reprezentanții celor aprox. 160 de organizații publice şi private care fac parte din structuri parteneriale.

În perioada de elaborare a PNS au fost organizate peste 40 de reuniuni ale Comitetului Consultativ Tematic și ale grupurilor de lucru tematice. Reprezentanții structurilor parteneriale, prin prisma expertizei tehnice deținute în domenii specifice și cu argumente bine fundamentate, au contribuit la îmbunătățirea documentelor de programare.

Ministrul Petre Daea a anunțat că Planul Național Strategic 2023-2027 (PNS) conține 1.900 de pagini. Dar, surpriză! Pe site-ul APIA, PNS 2023-2027 are numai 1.100 de pagini. Unde sunt cele 800 de pagini ale PNS-ului anunțat de Daea și ce conțin acele pagini? Numai Petre Daea poate să știe. De ce?

Pentru că PNS 2023-2027 a fost trimis la Comisia Europeană, atenție, fără acordul Guvernului României și al Parlamentului. De asemenea, documentul PNS nu a fost trimis spre luare la cunoștință nici Guvernului României și nici Senatului sau Camerei Deputaților. Practic, pesedistul Petre Daea a procedat la fel ca useristul Cristian Ghinea cu PNRR-ul.

Atunci, de bine, de rău, PNRR a fost însușit și semnat alături de Ghinea de către premierul de atunci Florin Cîțu, vicepremierul Hunor Kelemen și ministrul Attila Cseke. În schimb, PNS 2023-2027 a fost semnat doar de Petre Daea și, atenție, avizat de ministrul UDMR al Mediului Barna Tanczos.

Adică, PNRR a fost opera USR-PNL-UDMR, iar acum PNS-ul este girat de PSD și UDMR. Ca atare, pas cu pas, o să aflăm de la Comisia Europeană cam ce include acest program și ce obligații și constrângeri vor avea fermierii români sau ce animale avem voie să creștem și pe unde.

Mai mult, din PNS-ul lui Daea vor afla cândva, tot pas cu pas, ce destinație vor lua cele 15,83 de miliarde de euro, dar mai ales cine sunt fericiții beneficiari ai acestor fonduri europene. Până în 2027, Petre Daea va fi istorie, adică un pensionar care, în calitate de ministru al Agriculturii, a făcut mai mult circ decât administrație centrală, mai ales în acest mandat.

Adică, maurul și-a făcut datoria! Oare, nu cumva, Petre Daea a fost readus special de la pensie la butoanele Ministerului Agriculturii tocmai pentru adoptarea PNS, pornit și pus pe tapet de Adrian Chesnoiu, omul baronului PSD de Olt, Paul Stănescu? De ce? Că deh… în caz de …vreo calamitate venită de la DNA sau OLAF are cine să dea socoteală: un pensionar pe numele său …Petre Daea! Așadar, Petre Daea, pas cu pas, este pe urmele lui Cristian Ghinea.

sursa: puterea.ro