Noua lege care instituie monopolul fermierilor pe terenurile agricole face imposibilă deschiderea de noi sonde pentru extracția petrolului și gazelor
Noua lege care instituie de facto monopolul fermierilor pe cumpărarea de terenuri agricole din România, despre care G4Media.ro a scris în exclusivitate, face imposibilă deschiderea de noi exploatații de extragere a petrolului și gazelor, anunță asociația de profil (Ropepca).
Motivul? Legea inițiată de Alexandru Stănescu (PSD), unul dintre marii latifundiari din România, impune ca terenurile agricole să fie vândute numai companiilor și persoanelor fizice care pot demonstra că au desfășurat în ultimii 5 ani preponderent activități agricole. Mai mult, odată cumpărat, terenul trebuie folosit numai pentru activități agricole.
Acest lucru ar face imposibilă cumpărarea sau închirierea de terenuri din extravilanul localităților pentru dezvoltarea de sonde și operațiuni de extracție, potrivit Ropepca.
Interdicția introdusă prin lege va face ca firmele care au acorduri de concesiune pentru explorare și exploatare de petrol și gaze să nu își poată respecta obligațiile asumate prin acordurile semnate cu guvernul.
În acest moment, Legea Petrolului oferă titularilor de acord petrolier drept de folosință pentru terenurile incluse în perimetrul petrolier aferent acordului. Astfel, titularul negociază cu proprietarul terenului respectiv, iar, în urma căderii la o înțelegere cu acesta din urmă, titularul poate fie cumpăra, fie închiria terenul respectiv pentru o perioadă mai lungă, proprietarul terenului având posibilitatea de a negocia și primi prețul pe care îl consideră corect.
Context. O lege inițiată de deputatul PSD Alexandru Stănescu, fratele fostului ministru Paul Stănescu și mare latifundiar din Olt, interzice practic românilor și străinilor care nu sunt fermieri să cumpere teren agricol în România. Dacă legea va fi promulgată de președintele Iohannis, actualii fermieri români vor avea monopol pe cumpărarea de terenuri. Proiectul a fost inițiat în 2018 și până și guvernul Dăncilă a atras atenția că este neconstituțional pentru că îngrădește dreptul de proprietate consfințit de Constituție și de Tratatul de aderare la UE. În ciuda avertismentului formal, Senatul a adoptat proiectul în mai 2018, iar Camera Deputaților l-a adoptat în 3 iunie, fiind acum trimis la promulgare la președintele Klaus Iohannis. Citește aici mai multe detalii despre legea adoptată de Parlament.
Foto: Sondă de petrol / Pexels.com