Noul procuror general: Acum plicul nu se mai duce la doctor; acum vorbim de plicul pentru directorul sau economistul-șef al spitalului

Achizițiile publice sunt în atenția Parchetului General, chiar și în vremuri de pandemie și chiar și în condițiile speciale ale stării de urgență, avertizează ferm șefa Ministerului Public, Gabriela Scutea, într-un interviu în exclusivitate pentru Digi24. 

Procurorii au în vedere două posibile aspecte: fapte de corupție – trafic de influență sau luare și dare de mită – sau infracțiuni de serviciu, cum ar fi abuzul în serviciu.

Pentru aceasta, anchetatorii urmăresc toate sursele publice, inclusiv articolele de presă legate de achiziţii efectuate în perioada de criză sanitară, despre cum se fac preţurile sau despre „societăţi care apar peste noapte”.

Pe de altă parte, Gabriela Scutea le cere oamenilor care au cunoştinţă despre săvârşirea unor fapte penale să facă sesizări în perioada în care este valabilă starea de urgenţă. Iar în această privință a dat exemplul cazului fostului ministru al sănătății Sorina Pintea.

„V-aș exemplifica cu un dosar care este în desfășurare la DNA și mediatizat, pus în legătură cu măsurile de combatere a coronavirus, dosarul doamnei Pintea, dacă rețin corect, acolo era vorba despre alte echipamente medicale, însă uitați, informații vin spre Ministerul Public! E regretabil că se petrec în continuare aceleași fapte de corupție în legătură cu perceperea unui comision din valoarea achiziției. DNA a soluționat, a pus pe roate săptămâna trecută trei dosare, simultan, cu același pattern: perceprea unui comision din achiziție”, a declarat procurorul general.

Ea a dat asigurări că flagelul corupției în sănătate va rămâne în atenția procurorilor și după ce trece criza, pentru că este în continuare un obiectiv ce trebuie urmărit în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare.

„Vedem că acolo s-au urmărit anumite tipologii ale actelor de corupție și au intervenit reglări și ele sunt în continuare așteptate. Până nu avem rezultate sustenapbile înseamnă că noi nu închidem capitolul. Este în atenția noastră combaterea corupției. Poate în acest moment ne-am îndepărtat de tipologia aceea clasică, plicul pentru doctor. Acum este vorba despre plicul pentru director sau plicul pentru economistul-şef al spitalului, ceea ce este mai trist, pentru că suntem în situaţia în care fie serviciile care se livrează în contraprestaţie sunt insuficiente sau nu au calitatea necesară, fie punerea în operă a echipamentelor medicale este întârziată şi cine are de suferit din aceasta? Este doar suferinţa pacientului, accentuată faţă de suferinţa cu care persoana se prezintă în spital”, a arătat procurorul general Gabriela Scutea în primul interviu acordat Digi24 la două luni de la instalarea în funcție.

Urmăriți și partea întâi a interviului:

sursa:https://www.digi24.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *