Nutriție și sănătate: Seleniu – unul din cele mai bune minerale pentru combaterea inflamației. 10 surse alimentare
Ce este seleniul – un personaj din Avengers? Întrebare corectă, deoarece nu are notorietatea altor minerale esențiale ca sodiul, calciul, potasiul sau chiar magneziul. Dar este unul din cele 16 minerale esențiale pentru funcționarea organismului, scrie Well+Good.
Este un puternic antioxidant care influențează multe din funcțiile corpului. Protejează celulele de radicalii liberi dăunători și acționează pentru reducerea inflamației cronice. Deși organismul nu are nevoie de kilograme de seleniu, el are totuși un rol important de jucat pentru sănătate. Doctorii nutriționiști recomandă procurarea lui din surse alimentare, nu din suplimente. O veste bună este că există multe alimente bogate în seleniu și larg disponibile, așa că nu va fi deloc dificil.
Cinci beneficii esențiale
1. Seleniul ajută alți antioxidanți să-și facă treaba. Funcționează ca un cofactor pentu enzimele antioxidante, cu beneficii anti-inflamație suplimentare.
2. Îmbunătățește funcția tiroidei, ajutând organismul să metabolizeze hormonii tiroidieni. Îi ajută în special pe cei care suferă de tiroidita Hashimoto. De asemenea, ajută la digestie și stare generală.
3. Contribuie la fertilitate, la ambele sexe. Nivelurile scăzute de seleniu sunt în general asociate cu fertilitate masculină redusă.
4. Seleniul sprijină sistemul imunitar. Este important pentru producerea glutationului, cel mai popular antioxidant, care ajută organismul să producă și mai mulți antioxidanți și facilitează creșterea celulelor. Se combină cu metale grele și toxine, ajutând la eliminarea lor prin scaun.
5. Poate proteja împotriva cancerului prin stimularea antioxidanților. Nivelurile scăzute de seleniu au fost asociate cu risc crescut de cancer de prostată, plămâni și stomac.
De cât seleniu avem nevoie?
Doza zilnică recomandată este de 55 de micrograme, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Femeile însărcinate sau care alăptează au nevoie de puțin mai mult. Oamenii pot ingera în siguranță până la 400 de micrograme zilnic, dar depășirea poate avea efecte neplăcute ca greață, vomitat, durere abdominală, oboseală sau iritare.
10 alimente bogate în seleniu
Nuci braziliene
Credeți sau nu, dar pot fi singura sursă de care aveți nevoie pentu doza zilnică. Una sau două o asigură cu ușurință. Nucile braziliene au cantități abundente de seleniu: 68-91 micrograme per nucă.
Pește și crustacee
Creveții, carnea de crab, somonul și tonul sunt surse bogate în seleniu. Tonul yellowfin conține 92 de micrograme într-o porție de 90 de grame, urmat de sardele, stridii, scoici, halibut, creveți, somon și crab cu 40-75 micrograme într-o porție. Una singură de somon este suficientă: 60 de micrograme.
Carnea de vită
Curcan și pui
Curcanul are 31 de micrograme într-o porție,iar carnea albă de pui doar 24. Sunt surse la îndemână.
Ouă
Brânzică de casă
Pe lângă proteine, și seleniu: o ceașcă de 200 g conține 20 de micrograme, mai mult de o treime din necesarul zilnic.
Orez brun și orz
O ceașcă de orez brun cu bob lung, gătit, vă va oferi cam 19 micrograme de seleniu. Un pont: un bol cu orez acoperit cu două ouă (sau pui fript) plus vegetale vă asigură necesarul zilnic. Iar orzul are 14 micrograme într-o ceașcă.
Citește și: