Orașul german care oferă cazare gratis timp de o lună. Primar este un român

Oraşul german Görlitz, în care primar este românul Octavian Ursu, a găsit o idee inedită de a revitaliza comunitatea.

Oamenii se pot caza gratis aici vreme de o lună pentru a testa dacă le place comunitatea, pentru ca mai apoi să decidă dacă rămân definitiv şi se angajează.

Görlitz este un oraş pitoresc, situat la granița cu Polonia, ce atrage anual circa 140.000 de turişti. Pe de altă parte, aici se înregistrează cele mai mici venituri şi una dintre cele mai mari rate de alegători care votează politicienii de extremă dreaptă.

În Görlitz sunt circa 7.000 de apartamente în care nu locuieşte nimeni, iar rata şomajului este cu o treime mai mare decât cea înregistrată la nivel naţional, relatează The Guardian.

Tot mai mulţi germani au părăsit această comunitate, iar autorităţile locale vor să inverseze acest trend. Prin urmare, au pus la punct un program: să vină oamenii să locuiască aici vreme de o lună, fără să dea măcar un euro pe chirie.

Peste 150 de aplicaţii au fost primite pentru acest program. Mulţi dintre cei interesaţi erau din alte oraşe germane, dar erau unii şi din Cehia, Statele Unite sau Marea Britanie. Printre ei se numără inclusiv antreprenori, un regizor, un model, artişti vizuali şi muzicieni.

Deşi municipalitatea speră ca măcar câţiva să rămână în oraş, principala intenţie este ca interviurile şi chestionarele pe care le vor completa participanţii să fie analizate şi, în baza lor, autorităţile locale să pună la punct un plan amplu de a revitaliza oraşul.

„Scopul nostru este să aflăm de ce au nevoie oamenii şi, dacă se mută, care este motivaţia lor”, a declarat Robert Knippschild, directorul autorităţii implicate în acest demers.

„Le-am spus oamenilor că trebuie să se gândească dacă vor un oraş deschis, european, sau un oraş închis”, a declarat şi primarul din Görlitz, Octavian Ursu. El crede că vor exista mai multe slujbe, mai mulţi angajaţi şi o comunitate mai înfloritoare dacă oamenii chiar se vor simţi bine primiţi.

Proiectul se afă acum la jumătatea drumului, dar patru participanţi au anunţat deja că vor să rămână în oraş. Printre ei, un poet germano-finlandez şi soţia sa, o artistă din Finlanda.

„Görlitz pare a fi un oraş tare frumos, cu mulţi tineri, studenţi, oportunităţi, dar şi spaţii goale, pace şi linişte. E o combinaţie perfectă pentru slujbele ce presupun creativitate”, au spus ei.

Artistul Carsten Borck şi jurnalista Eva Bodenmüller participă şi ei la acest proiect. Ei se bucură că în oraş chiria e ieftină, sunt multe magazine cu alimente sănătoase şi restaurante cu mâncare vegetariană. Pe de altă parte, ar fi vrut ca oraşul să fie ceva mai dezvoltat din punct de vedere al transportului în comun.

„E o experienţă intensă, să încercăm să cunoaştem oameni, să cunoaştem oraşul şi să ne şi facem treaba într-o singură lună. Dacă am putea sta mai mult timp, am pleca şi ne-am întoarce pentru o şansă mai bună de a cunoaşte oraşul”, a susţinut jurnalista.

sursa: stirileprotv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *