Persoanele pentru care ar fi contraindicată vaccinarea împotriva Covid. Alexandru Rafila aduce lămuriri
Alexandru Rafila vine cu o precizare de mare importanță care privește în mod direct anumite persoane. Întrebarea care se pune în aceste zile este cine sunt persoanele pentru care nu ar fi indicat vaccinul împotriva Covid. Medicul vine cu detalii despre astfel de circumstanțe.
Rafila explică dacă este sau nu contraindicată vaccinare în cazul anumitor persoane
Cunoscutul medic Alexandru Rafila precizează că în urma anumitor afecțiuni, pentru unele persoane ar fi recomandat ca vaccinul anti-Covid-19 să fie amânat pentru administrare. Acesta menționează că persoanele care au o mică răceala,se vor putea vaccina în continuare precum și cele care deja au trecut prin boală. Totuși, pentru cei care au fost infectați cu noul coronavirus, medicul recomandă ca vaccinarea să aibă loc după două-trei luni de la momentul infectării.
”Există foarte puţine boli care să contraindice vaccinarea, discutăm de boli acute, de boli febrile, dar doar dacă aceste boli febrile sunt foarte serioase. O simplă răceală nu contraindică vaccinarea, chiar şi persoanele care au o mică răceală se pot vaccina. Singura problemă care e legată nu de o contraindicaţie absolută, ci mai degrabă de o eficacitate a vaccinării sunt persoanele care sunt imonodeprimate datorită unui tratament sau datorită unei afecţiuni şi la care vaccinul ar produce mai greu un raspuns imun. Asta nu înseamnă că aceste persoane nu se pot vaccina, dimpotrivă, ele se pot vaccina însă câteodată la ele rezultatele nu sunt aşa de spectaculoase”, a declarat Alexandru Rafila la Digi24.
Persoanele cu boli autoimune trebuie să consulte medicul
În discuție au fost aduse și persoanele care suferă de boli autoimune. Rafila menționează că aceste persoane trebuie să consulte în prealabil medicul care îi tratează în mod curent înainte de a se vaccina împotriva noului coronavirus. Acest tip de boli sunt tratate în mod cronic cu diferite medicamente, iar acest vaccin, comparativ cu cele clasice care conțin adjuvanți, nu are așa ceva.
”Acest vaccin, spre deosebire de altele clasice, care conţin adjuvanţi, nu conţine aşa ceva şi este pur şi simplu o mică porţiune de ARN mesager care duce la sinteza în organismul nostru a unei proteine asemănătoare cu cea virală, deci nu discutăm de adjuvanţi sau substanţe care să pună la încercare în mod deosebit sistemul imun. Mai degrabă la persoane care manifestă alergii destul de severe, la acele persoane trebuie administrat cu precauţie, dar nu trebuie excluse nică măcar acele persoane de la vaccinare, desigur dacă doresc”, a declarat Rafila.
Medicul recomandă inclusiv celor care au suferit de acest virus, să se vaccineze. Alexandru Rafila, a spus că personal, se va vaccina în martie-aprilie, din cauza faptului că tocmai a trecut prin boală și dorește inițial imunizarea naturală, arată observatornews.ro.