Peste 10 milioane de utilizatori Android au instalat o aplicaţie falsă care promite actualizări pentru telefoane Samsung
În ultimele luni au existat mai multe rapoarte despre magazinul online de aplicaţii Google Play care găzduieşte aplicaţii pentru Andtroid contrafăcute. La începutul lunii iunie, 238 de aplicaţii din magazinul Google Play, infectate cu adware chinezesc au fost eliminate. Însă, o parte dintre aceste aplicaţii nu sunt detectate şi rămân disponibile în catalogul Google.
Ultimul raport al companiei CSIS Security Group arată că o aplicaţie falsă, care promitea actualizări ale sistemului de operare de pe telefoanele Samsung a fost instalată de peste 10 milioane de utilizatori.
Aplicația, denumită „Updates for Samsung”, a promis utilizatorilor actualizările firmware-ului Android, şi ale sistemelor de operare pentru Android Nougat, Oreo, Android P, Marshmallow, Kitkat, Lollipop, Jellybean, Ice Cream Sandwich şi altele.
După instalare, însă a aplicaţia a redirecționat utlizatori către o fermă de anunțuri care i-a taxat bani pentru descărcarea actualizării.
Din păcate, aplicația este încă disponibilă în Magazinul Google Play, iar cercetătorul de securitate, Aleksejs Kuprins, a spus că a contactat compania Google pentru a o elimina.
Raportul CSIS a remarcat că în afară de afișarea anunțurilor, aplicația oferă şi un abonament anual pentru descărcarea firmware-ului Samsung pentru 34,99 de dolari. Cu toate acestea, plata nu a fost gestionată prin abonamente Google Play. Pur și simplu, utilizatorii îşi pun numărul de card de credit și au încredere în site. În plus, aplicația contrafăcută a pretins, de asemenea, că deblochează orice SIM pentru 19,99 de dolari.
Aplicații Android contrafăcute ca acesta nu numai că vă pot fura banii, dar vă pot periclita confidențialitatea prin colectarea de date. De reţinut este că orice fel de actualizare vine doar pe canalele oficiale ale producătorilor şi sunt gratuite.