Podul de la Grădiștea?! L-a-nghițit pământul! Și uitarea…

Podul de la Gradistea inghitit de pamant!

Giurgiuveanul Răzvan Cuc (giurgiuvean prin adopție, de mulți ”adoptați” având orașul acesta parte dar și de multe dezamăgiri) – fost ministru al Transporturilor, este unul dintre cei care ne-au promis, cu cea mai mare fermitate, că podul de la Grădiștea va fi refăcut…

Ne-au mai promis, au mai vorbit despre iminenta şi sigura aprobare de fonduri rând pe rând sau toţi odată Lucian Iliescu, Niculae Bădălău, Florian Nicolae, politicieni mai bătrâni (în ale politicii), toţi bine intenţionaţi însă după cum s-a dovedit (după cum arată podul), niciunul cu vreo putere (de atragere a fondurilor) prea mare.

Toți și-au luat bănuții, salarii frumușele, toți au fost mari în ale politicii și toți au ajuns în uitare…
La fel cum în uitare a rămas și podul de la Grădiștea, și centurile ocolitoare dar și multe altele…
Singurele mari realizări (vizibile încă) am putea spune că sunt drumurile asfaltate din acest județ, drumuri despre care unii cârcotași spun (cu exemplificări foto) că ar ține doar cât o legislatură…

Iată un scurt istoric al promisiunilor legate de podul de la Grădiștea:

Martie, 2014
În conferința de presă de vineri, 21 martie, deputatul Florian Nicolae a insistat pe faptul că refacerea podului de la Gradiștea este ca și sigură, în perioada imediat următoare fiind organizate licitații pentru atribuirea lucrărilor.
Din declarațiile făcute de deputatul giurgiuvean Florian Nicolae rezulta că podul de la Gradiștea va fi refăcut până în 2015; licitația pentru atribuirea lucrărilor de reconstrucție a podului va fi demarată cel târziu în luna mai, 2014.
Deputatul Florian Nicolae a subliniat importanța acestei cai ferate pentru Giurgiu și necesitatea restabilirii acestei legături, intrerupte în urmă cu mai mulți ani.

August, 2015
În conferinţa de presă de joi (26 august) Răzvan Cuc, purtătorul de cuvânt al PSD Giurgiu, unul dintre politicienii tineri, de această dată, cu tot viitorul înainte, a dat şi el ca sigură informaţia că podul de la Grădiştea va fi refăcut. Când? Nicicând altcândva decât la anul!

Martie, 2016
”CFR SA intenţionează să înceapă în prima parte a anului 2017 lucrările de reabilitare a podului de la Grădiştea, acesta urmând să fie dat în folosinţă la finele lui 2018.
Finanţarea, de 70 de milioane de euro, va include şi deschiderea circulaţiei pe linia de cale ferată Bucureşti – Giurgiu.”
Observați că de această dată despre refacerea podului de la Grădiştea şi redeschiderea liniei de cale ferată Giurgiu-Bucureşti nu mai vorbeşte un politician ci însuşi beneficiarul lucrării CFR SA, prin vocea directorului său general, Marius Chiper; dar tot degeaba a vorbit și acela…

Aprilie, 2017
A fost reinaugurat cu mare fast, depășind în amploare darea în folosință de acum mai bine de 100 de ani, tronsonul de o monumentală inutilitate Giurgiu – Grădiștea; aproape nimeni circulă pe acel tronson… Măcar niște plimbări, activități tematice, cu copiii de la grupa mică a grădinițelor din Giurgiu ar fi putut să organizeze cineva…

Octombrie, 2018
Parlamentarul giurgiuvean Răzvan Cuc a afirmat recent într-un interviu la o televiziune giurgiuveană că în urma unei întâlniri cu ministrul Transporturilor de la acea vreme, Lucian Șova, poate anunța ca termen de începere efectivă a lucrărilor luna mai 2019, urmând ca execuția să dureze între 12 și 18 luni, ceea ce înseamna că la sfârșitul anului 2020 podul de la Gradiștea ar trebui să fie finalizat.
A fost și ministru între timp giurgiuveanul Răzvan Cuc dar podul tot ca la început este… Însă nu mai este ministru… Nu, nu podul!

Noiembrie, 2018
O poziție radical diferită, cea mai apropiată de crunta realitate, de felul în care sunt tratate lucrurile în țărișoara asta, îi aparține lui Călin Popescu Tăriceanu, acesta nefiind giurgiuvean dar având mulți simpatizanții ”fidei” în Giurgiu:
”Trebuie să ţineţi cont că linia de cale ferată care uneşte Bucureşti cu Giurgiu nu funcţionează de peste 10 ani. În urma inundaţiilor din 2005 podul de la Grădiştea a fost stricat, nici astăzi nu e reparat. Dacă ar exista o astfel de nevoie economică, primul lucru şi cel mai simplu ar fi să reparăm calea ferată, să răspundă acestei nevoi.”
Afirmația de mai sus îi aparține președintelui Senatului (fost acum), Călin Popescu Tăriceanu și a fost făcută în contextul în care acesta a declarat (oficial!) că proiectul Canalul Dunăre-Bucureşti este „o uriaşă greşeală”, întrucât din punct de vedere economic nu răspunde unor necesităţi reale.

Spuneam la început că toți și-au luat banii, din salariile bunicele, evident, iar noi, prostimea, prostiții adică, continuăm să ne întrebăm ce se (mai) întâmplă cu podul de la Grădiștea (dar și cu alte mari promisiuni)…
Nimic, evident, se întâmplă…
Iar podul de la Grădiștea este înghițit de pământ și de uitare.
La fel cum în uitare vor trece și toți cei care ne-au tot promis…

Publicat de Nicoleta Croitoru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *