Președintele Brazilie în pericol de a-și pierde mandatul din cauza unei anchete

La începutul săptămânii, Curtea Supremă, a ordonat începerea unei anchete după ce o serie de acuzaţii privind „amestecul” în anchetele poliţiei, au fost făcute de fostul ministru al Justiţiei, relatează AFP.

Judecătorul Celso de Mello de la Curtea Supremă a cerut ca în termen de 60 de zile poliţia federală să-l interogheze pe Sergio Moro, un luptător împotriva corupţiei, după ce și-a dat demisia de la conducerea Ministerului de Justiție, vineri, în baza unei hotărâri pe care AFP scrie că a putut-o consulta, potrivit Adevărul.ro

În acest caz, noua anchetă ar putea duce fie la destituirea președintelui Jair Bolsonaro, fie la deschiderea unor proceduri împotriva lui Sergio Moro pentru mărturie falsă.

Sergio Moro a devenit foarte popular în urma celebrei operațiuni anticorupţie ”Lava Jato” (Spălare expres). Acesta a demisionat vineri, după ce şeful poliţiei federale a fost destituit.

”Schimbarea conducerii poliţiei federale fără un motiv real este un amestec politic, care îmi pătează credibilitatea şi pe cea a Guvernului”, a denunţat Sergio Moro.

”Preşedintele mi-a spus că vrea să numească o persoană cu care ar avea un contact personal, pe care ar putea-o suna pentru a obţine informaţii despre anchete”, a subliniat într-o conferinţă de presă

În replică, președintele Bolsonaro a răspuns că acuzațiile sunt ,,nefondate”.

În Hotărârea Curții Supreme au fost enumerate şapte infracţiuni care ar fi putut fi săvârșite de Bolsonaro – inclusiv prevaricaţiune (abatere gravă a unui om de stat de la îndatoririle care-i revin) şi obstrucţionarea justiţiei.

După ce a demisionat, Moro a făcut dezvăluit pentru un post tv, o discuţie pe mesageria WhatsApp din care reiese că şeful statului pare să exercite presiuni asupra sa pentru a-l înlocui pe șeful poliției federale.

În urma destituirii, în fruntea poliției federale a fost numit Alexandre Ramagem – care este prieten al fiului președintelui, Carlos Bolsonaro.

De asemenea, şeful statului l-ar putea înlocui pe ministrul demisionar, cu un avocat cu un profil de tehnocrat, Andre Mendonça, după ce iniţial intenționa să-l numească în funcţie pe un alt apropiat al familiei sale.

Dacă anchetatorii vor găsi dovezi care să-l incrimineze pe Bolsonaro, Camera Deputaţilor ar urma să autorizeze sau nu deschiderea unui proces la Curtea Supremă. În cazul în care va ajunge să fie judecat de cea mai înaltă instanţă din ţară, Bolsonaro va fi îndepărtat de la putere pe timpul judecării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *