Primar din Bacău, condamnat pentru abuz în serviciu

Marcelin Şolot, primarul comunei băcăuane Mărgineni, a fost condamnat pentru abuz în serviciu şi va fi demis din funcţie de prefectul judeţului Bacău. Procurorii l-au acuzat că a semnat situaţii de lucrări fictive şi a făcut plăţi către o firmă, deşi ştia că nu s-au respectat normele în domeniul construcţiilor.

Primarul a fost trimis în judecată în 2015 alături de alţi 21 de inculpaţi, acuzaţiile care i se aduceau fiind abuz în funcţie, conflict de interese, fals intelectual şi instigare la fals. Pentru că procesul a durat şapte ani, o parte din faptele de care era acuzat s-au prescris.

Este vorba de participaţia improprie la fals intelectual, fals intelectual şi conflict de interese. Majoritatea celorlalţi inculpaţi au fost achitaţi sau s-a dispus încetarea procesului penal în cazul lor.

Curtea de Apel Bacău l-a condamnat definitiv, pe 16 iunie, la 2 ani şi 9 luni de închisoare, cu suspendarea executării, după ce iniţial Judecătoria Bacău îi aplicase o pedeapsă de 6 ani de închisoare cu executare. Acuzaţiile la adresa primarului Marcelin Şolot sunt multiple.

În vederea executării contractului de lucrări nr. 8204 / 06.09.2010, cu intenţie, a semnat situaţii de lucrări fictive, respectiv un proces verbal de lăsare în custodie, nereal, având ca scop crearea cadrului legal emiterii de către inculpata persoană juridică S.C. Vargas S.R.L. Luizi Călugăra, a facturilor fiscale în baza cărora s-au efectuat plăţi nelegale de către U.A.T.  (Primăria) Mărgineni în cuantum de 430.000 de lei, creându-se astfel un avantaj patrimonial antreprenorului, precum şi un prejudiciu în valoare totală de 151.771,31 de lei ca urmare a evidenţierii de lucrări fictive, precum şi a nerespectării prevederilor contractuale”, spun procurorii, potrivit Adevărul.ro.

Anchetatorii au stabilit, de asemenea, că edilul a angajat cheltuieli pentru modernizarea străzii Cumpăna din comuna Mărgineni, deşi ştia că nu există autorizarea bugetară necesară.

Şolot a fost acuzat de procurori şi de instigare la executarea fără autorizaţie de construire a lucrărilor la străzile Grădiniţei, Al. Piru şi Cumpăna, dar şi de participaţie improprie la fals intelectual.

Motivat de cercetările efectuate în cauză, precum şi de lipsurile cunoscute ale contractului de execuţie a străzii Grădiniţei, cu intenţie, cunoscând că în realitate a contractat serviciile de dirigintare ale sectorului de drum în cauză în cursul lunii iulie 2015, a determinat-o pe martora Tamaş Adriana să înregistreze fictiv acel contract în registrul de corespondenţă aferent anului 2014 la o poziţei neînchisă din luna decembrie”, au descoperit anchetatorii.

Principala acuzaţie adusă lui Marcelin Şolot a fost abuzul în serviciu, pentru că a efectuat plăţi către firma Rencon Drumuri SRL, deşi ştia că nu a respectat normele legale în domeniul construcţiilor. Prejudiciul creat bugetului local este în acest caz de 55.477 de lei.

În sarcina edilului au fost reţinute alte cinci infracţiuni de abuz în serviciu, pentru că „în baza unor rezoluţii infracţionale distincte, cu intenţie, în perioada 2011-2012 a avizat pentru conformitate situaţii de lucrări nereale, ce au stat la baza facturilor fiscale emise de inculpatele persoane juridice S.C. Boris Trans S.R.L., S.C. Petria Construct S.R.L., S.C.M. Bobimad Energofor S.R.L. şi S.C. Expres Agricom Impex S.R.L. Răchitoasa şi decontate de U.A.T. Mărgineni, cunoscând că în fapt nu se folosiseră toate cantităţile de materiale pentru care se efectuase plata”.

Marcelin Şolot (PSD) a fost primar al comunei Mărgineni din 2004 până în 2016, fiind reales în 2020. După ce sentinţa va ajunge la Prefectura Bacău, Marcelin Şolot va fi demis printr-un ordin al prefectului, iar în comună vor fi organizate noi alegeri.

Știre preluata de la 7Media.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *