Primul convoi cu blindate Stryker americane a ajuns la Râmnicu Vâlcea VIDEO

Totodată, Ministerul Apărării a anunţat că „a doua coloană se va pune în mişcare de la Nădlac pe 11 februarie, în cursul dimineţii. Cel mai probabil, a doua coloană va ajunge la Mihail Kogălniceanu mâine (vineri-n.red.) seară”, după un marş de circa 850 de kilometri pe ruta  Arad – Deva – Sibiu– Râmnicu Vâlcea – Piteşti – Bucureşti – Mihail Kogălniceanu. 
În paralel, primele zece autocare care transportă militari americani din 2nd Squadron, 2nd Cavalry Regiment şi care luptă sub sloganul „Toujours Pret” („Mereu pregătiţi) au intrat în România prin punctul de trecere de la Vama Nădlac.
Numărul blindatelor Stryker (în diverse variante) dislocate de unitatea americană în România nu a fost comunicat oficial, dar trebuie spus că, în mod normal, o astfel de unitate este formată din 130 de astfel de vehicule de transport pentru infanterie, 9 vehicule cu rachete ghidate antitanc, 27 de vehicule de evacuare medicală, 12 vehicule de genişti, 32 de vehicule de comandă, 36 de vehicule cu mortiere de 120 mm, 56 de vehicule de recunoaştere, 13 vehicule de sprijin împotriva incendiilor, 3 vehicule de recunoaştere NBC (nuclear, bacteriologic, chimic) şi 12 Stryker dotate cu tun de calibrul 105 mm. Vehicule complexe, blindatele Stryker au şi un preţ pe măsură, de peste 4,9 milioane de dolari. Au un blindaj de 14,5 milimetri şi ca armament principal pot fi dotate cu o mitralieră grea de 12,7 milimetri, un lansator de rachete ghidate antitanc, un aruncător de grenade de 44 de milimetri montat într-o turelă telecomandată, un tun de 30 de milimetri Mk44 Bushmaster II sau chiar cu un tun de 105 mm. Stryker mai poate fi echipat pentru misiuni de recunoaştere, ca vehicule de comandă sau pentru evacuare medicală.

SURSĂ ARTICOL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *