Problema zilei: Mișcări suspecte împotriva guvernului – pregătiri masive în stradă!

Se dă tonul implicării oficiale în „bătălia” de stradă, se transformă într-o mișcare cu caracter politic. Se vor tolera în continuare ilegalitățile? Mesaj intern lansat de Orban.

BUCUREȘTI, 26 iun — Sputnik, Evan Răutu. „Am sentimentul că se va întâmpla ceva foarte grav în curând”, spunea zilele trecute Mihai Gâdea, referindu-se la ceea ce se petrecuse în stradă și în Parlament. În plus, realizatorul celui mai urmărit talk show politic era pe drept cuvânt îngrijorat de implicarea partidelor dincolo de dezbatarea și bătălia politică, în manifestprile de stradă.

Nu numai Mihai Gâdea și-a manifestat îngrijorarea față de posibila degenerare a conflictului, dar și alți cunoscuți analiști. Sputnik a prezentat o analiză în care arătam există pericolul unei „ucrainizări”, cu rezultate greu de anticipat.

Mâine are loc în parlament dezbaterea și votul Moțiunii de cenzură. Șansele să treacă prin vot sunt mici, PSD și-a securizat o majoritate, dar…

Dar apare problema străzii, iar Opoziția, însuflețită sau chiar îndemnată de vorbele președintelui Iohannis „Ar fi bine să treacă moțiunea”, apelează la ceea ce spuneam mai sus că se poate transforma într-un pericol: strada.

Chiar azi, Partidul Național Liberal face un „antrenament”, organizând un miting în Piața Victoriei, de la ora 19.00. Conform celor declarate, la protest vor participa mai mulți parlamentari PNL, în frunte cu președintele liberal Orban.

În prealabil, Orban a lansat un „mesaj intern”, semnat chiar de el, transmite Mediafax. Iată textul:

„Bună seara. Vin cu rugămintea către dumneavoastră de a participa marți, ora 19.00, la protestul organizat in Piața Victoriei. Participarea dumneavoastră este importantă pentru România și pentru PNL. Ne întâlnim toți la sediul PNL din Aleea Modrogan, ora 18.45, pentru a merge împreuna la protest. Ludovic Orban”.

Aceeași sursă a primit confirmarea de la purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă.

„Mâine seara, la ora 19, împreună cu parlamentarii și conducerea PNL, însotiți de simpatizanții partidului vom ieși în Piața Victoriei”.

Spuneam că e vorba de „un antrenament”, pentru că Orban a cerut membrilor și simpatizanților PNL „să fie prezenți la toate manifestațiile de susținere a moțiunii de cenzură”.

„Le-am solicitat să fie prezenți pentru a fi alături de cetățenii români care vor ca România să revină pe drumul drept, atât în București miercuri, în ziua moțiunii, cât și în toate celelalte orașe în care se vor organiza mitinguri”, a declarat Ludovic Orban ieri.

Deci, PNL dă tonul și se implică în „bătălia” de stradă, transformând deci mișcarea civică, într-una cu caracter politic. Ceea ce, de altfel, și era, fiind orientată anti-PSD și ALDE, dar acum capătă valențe partinice oficiale.

În acest context, este de urmărit dacă autoritățile statului vor lua măsuri împotriva nerespectării legii, inclusiv împotriva manifestațiilor neautorizate, a gesturilor și mesajelor obscene, incitatoare la violență, a ultrajului față de forțele de ordine și față de demnitari.

Îmi cer scuze, sper să nu interpreteze Mihai Fifor că Rusia „provoacă și agresează” ideatic PSD-ul… Doar întrebam dacă se va aplica legea în România?

Sursa: https://ro.sputnik.md/analytics/20180626/20099181/miscari-impotriva-guvernului-pregatiri-strada.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *