PSD a propus o soluție responsabilă pentru guvernarea țării, care are o majoritate în Parlament.

Dacă Iohannis respinge această soluție va fi direct responsabil de criza politică pe care o generează și de consecințele negative asupra economiei.
Președintele încă nu înțelege Constituția României. El trebuia să ia o decizie după consultările cu partidele politice. Sensul constituțional al consultărilor cu partidele este formarea unei majorități parlamentare. PSD și PRO România au deja această majoritate, iar președintele Iohannis este obligat de constituție să constate constituirea unei majorități.
Ante-pronunțarea lui Iohannis care a spus deja că nu va accepta o propunere din partea PSD înainte de a avea loc consultările reprezintă o sfidare a regulilor democratice și constituționale!
Statul de drept, pe care Iohannis a spus tot timpul că îl apără, înseamnă că un stat e guvernat de legi și de Constituție (Legea fundamentală!) și nu de bunul plac al celor care ocupă funcții în statul român.
Curtea Constituțională a stabilit deja principiul colaborării loiale dintre instituții. Spiritul constituțional vizează rezolvarea unei crize, nu adâncirea ei. Construcția, nu distrugerea.
Prevederile din Constituție privind anticipatele reprezintă o soluție pentru situația în care, în urma consultărilor, nu se poate forma o majoritate parlamentară pentru că partidele nu se pot înțelege între ele.
Procedura constituțională a anticipatelor nu se aplică atunci când există deja o majoritate parlamentară.

Niculae Badalau

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *