Radarele fixe ar putea reveni din 2023 şi pe șoselele din România

Radare fixe – o cerință europeană care ar trebui să descurajeze comportamentul agresiv al șoferilor. Radarele fixe nu au mai fost folosite la noi de peste 13 ani, iar România a ajuns țara europeană cu cele mai multe accidente rutiere grave şi decese. Specialiștii cer în primul râd sancţiuni mai aspre pentru vitezomani, dar şi îmbunătăţirea sistemului în care vor funcţiona radarele fixe.

„e-Sigur” este noul sistem integrat de detecție fixă propus de Ministerul Transporturilor. Presupune montarea unor rețele de camere video fixe pe autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale.

Noile radare vor fi semnalizate: cu 500 -1000 de metri înainte, pe autostrăzi, cu 100 – 500 de metri dacă sunt în afara localităților și cu 50 -100 de metri, în localitaţi.

Şi nu se vor limita doar la înregistrarea vitezei cu care circulă maşinile pe acel drum.

„Se doreşte constatarea celor care depăşesc limita legală admisă, a celor care conduc un vehicul pe o bandă pe care nu ar trebui să conducă, a celor care nu respectă culoarea roşie a semaforului sau a celor care au interdicţia de a conduce un vehicul care nu este înmatriculat, pe cei care nu respectă trecerea la nivel cu calea ferată, care manifestă un comportament agresiv la volan.”, a spus Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt CNAIR.

România este pe primul loc în Europa la numărul de decese şi persoane grav rănit în accidente rutiere. Şoferii susțin ideea de a monitoriza drumurile cu radare fiexe, iar specialiștii cred că sistemul poate fi îmbunătăţit.

„M-aș bucura dacă prin sistemul de programare al radarelor fixe ar fi posibil de aflat și viteza medie dintre radare, se știe foarte clar că în dreptul aparatului merg cu viteză legală, dar imediat după ce au depășit raza de detectare merg peste viteza legală.”, a declarat Sorin Ene, expert conducere preventivă, pilot profesionist de drift.

Radarale fixe au fost folosite şi la noi până acum 13 ani. Programul a fost sistat după ce s-au constatat abuzuri. Autorităţile au de învăţat din greşelile trecutului.

„Până când încep românii să găsească şi alte metode: aceea cu numere şterse, puneau vopsea pe ele în aşa fel încât să nu vezi acele caractere de la numărul de înmatriculare sau puneau noroi pe ele.”, a spus Lucian Diniță, fost şef al Poliţiei Rutiere.

România este, în prezent, singura țară din Uniunea Europeană fără radare fixe.

Noul sistem a fost inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență și, conform angajamentelor asumate, proiectul de lege ar trebui adoptat până la finele acestui an.

CNAIR, în colaborare cu Poliția Română, ar trebui să facă sistemul funcțional în termen de 24 de luni de la intrarea în vigoare a noii legi.

Sursa: Știrile TVR

Știre preluata de la 7Media.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *