Raed Arafat, despre ce se află în medicamentele de pe piaţa neagră. E strigător la cer

Fără locuri în spitale, poate alimentați de teorii conspiraționiste, tot mai mulți români ajung să se trateze acasă cu antivirale cumpărate din surse neautorizate. Fenomenul îngrijorător a intrat în vizorul autorităților. Raed Arafat a explicat ce substanțe e află în medicamentele de pe piața neagră.

Raed Arafat explică pericolul din medicamentele de pe piața neagră

Raed Arafat a susținut, vineri, o conferință de presă în care a vorbit despre pericolele la care se expun cei care își cumpără și folosesc medicamente luate din surse neautorizate. Vorbim despre un fenomen ce a luat amploare în România, în ultimele luni, în contextul crizei sanitare create de valul patru al pandemiei de Covid-19.

Șeful DSU a precizat că piața antivirală ilegală a intrat în vizorul oamenilor legii și au început deja să fie luate măsuri pentru destructurarea sa.

Arafat a explicat și care sunt riscurile la care se expun cei care se tratează acasă cu astfel de medicamente ce au în compoziție, de cele mai multe ori, substanțe periculoase pentru sănătate.

„Piaţa antivirală ilegală clar este în atenţia colegilor de la Poliţie şi iau măsuri şi se fac acţiuni în acest sens. Clar că achiziţia de medicamente din surse neautorizate trebuie să atragă atenţia la următorul lucru nu este fenomen nou, este un fenomen foarte vechi.

Cutia este identică cu cutia originală, conţinutul este zero, dar mai mult, conţinutul poate să fie chiar şi periculos pentru sănătate. S-ar putea capsulele să fie umplute cu cretă, cu făină, cu altceva. Se ştie acest mod de falsificare.

Oamenii să fie foarte atenţi, medicamentele nu se cumpără de pe internet sau de pe tarabe sau de la oameni care le aduc fără să aibă o trasabilitate medicamentul şi origine clară. Altfel riscul este ca omul să ia un medicament care crede că îl tratează, dar de fapt nu-l tratează, ba mai mult, s-ar putea să îi facă mai rău”, a declarat Raed Arafat.

Raed Arafat, despre ce se află în medicamentele de pe piaţa neagră

„Unii pacienţi ajung târziu la spital”

Românii sunt sfătuiți să apeleze la un medic de la apariția primelor simptome de Covid-19, șeful DSU afirmând că prea mulți pacienți ajung la spital când este deja prea târziu.

„Faptul că unii pacienţi ajung târziu la spital, asta este o realitate şi o parte din această realitate este inclusiv amânarea mersului la spital, mai ales cei care citesc diferite dezinformări merg pe medicamente cumpărate de pe internet sau din alte surse neverificate.

Pacienţii respectivi, da, apelează târziu uneori şi ajung la spital târziu şi unii dintre ei apelează târziu şi chiar într-adevăr fac stop cardiac şi ajung să decedeze înainte să ajungă la spital”, a transmis Arafat.

El îi îndeamnă pe pacienţi să consulte medicul deoarece boala, daca este tratată în primele zile de la apariţia simptomelor, poate fi tratată cu succes.

„Dar aici îndemnul nostru este ca persoanele care sunt simptomatice, care sunt pozitive sau chiar care nu sunt încă testate, să anunţe, să solicite ajutorul medical, să contacteze în prima fază cel puţin medicul de familie şi dacă este ceva mai grav, 112.

Nu trebuie să aştepte. Aşteptarea închide fereastra de oportunitate pentru administrarea unor medicamente care sunt de folos în prima fază a bolii, când persoana este cu simptome uşoare sau moderate, când persoana este încă în primele 5- zile.

Dacă persoana vede că se simte relativ bine şi rămâne acasă, mai tuşeşte, dar spune mai suport, în momentul în care spune „Nu mai suport” e prea târziu”, a explicat şeful DSU.

SURSĂ ARTICOL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *