Rareş Bogdan explică în ce domenii vor fi investite miliardele primite de la UE

”Ştiţi, deja, că România primeşte 33 de miliarde de euro din bugetul propus de Comisia Europeană pentru relansarea domeniilor grav afectate de pandemie, ceea ce o face una dintre ţările cele mai avantajate. M-aţi întrebat ce reprezintă aceşti bani. Ei bine, circa 20 de miliarde de euro vor fi granturi (împrumuturi nerambursabile), restul reprezintă credite cu dobândă avantajoasă. Am citit documentul trimis de Ursula von der Leyen Parlamentului European şi vă pot spune că granturile sunt destinate investiţiilor publice (infrastructură rutieră, energetică, spitale, digitalizare etc). Sper, totodată, să ajungă şi în CERCETARE, căci izvorul nostru de inteligenţă este un avantaj pe care trebuie să-l valorificăm, să nu-l mai socotim o cenuşăreasă. Opinia mea o ştiţi: trebuie considerate prioritare irigaţiile şi infrastructura, o spun de câteva luni. Doar aşa vom reduce decalajul între noi (şi alţii ca noi) şi statele bogate. Ei bine, acum avem cu ce! Iată, deci, că Uniunea Europeană nu ne abandonează, avem o şansă enormă să punem la punct tot ce a fost ignorat după 1989, sau considerat ca nefiind o prioritate. Aceşti bani înseamnă locuri de muncă, oameni buni!

Vreau să vă spun că negocierile purtate de preşedintele României, de Guvern şi de Delegaţia EPP-RO nu au fost uşoare! Nu vă spun mai multe, căci nu este normal să dau din casă, deşi mă mănâncă limba de fost jurnalist, însă vă mărturisesc că sunt mândru de maniera în care şeful statului a punctat. De altfel, dacă vă amintiţi, domnul Iohannis a respins mereu ideea Europei <<cu două viteze>>, iar în decembrie a fost foarte ferm împotriva manierei de alocare a banilor pentru Coeziune şi prin Politica Agricolă Comună.

Să ne ajute Dumnezeu să construim pentru generaţiile viitoare! De altfel, documentul pe care l-am citit are un nume tare frumos: Europe’s moment: Repair and Prepare for the Next Generation. După mine, este o datorie şi o şansă să întărim Europa. Chiar avem nevoie!”, scrie Rareş Bogdan.

Şi europarlamentarul PSD Victor Negrescu a vorbit, la Adevărul Live, despre planul de reconstrucţie economică propus de Comisia Europeană, în urma căruia România va primi 33 de miliarde de euro. Care ar trebui să fie priorităţile Guvernului Orban pentru absorbţia fondurilor europene? E o împărţire echitabilă a banilor la nivel european?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *