Reuniunea Diplomaţiei Române – Orban: Misiunea este asigurarea dreptului de vot al românilor din diaspora
Premierul Ludovic Orban le-a transmis, luni, reprezentanţilor misiunilor diplomatice române să întreprindă demersuri pentru asigurarea celor mai bune condiţii pentru exercitarea dreptului de vot al românilor din diaspora la alegerile parlamentare din 6 decembrie şi să menţină „o legătură activă şi permanentă” cu românii de peste hotare.
„România este ţara cu cei mai mulţi cetăţeni, ca şi procent, care trăiesc, muncesc în alte ţări, (…) estimările sunt la 4 milioane de oameni care sunt în diaspora şi care şi-au căutat un rost mai bun în alte ţări decât în România. Rugămintea mea, solicitarea mea către dumneavoastră este să menţineţi o legătură activă şi permanentă cu românii din diaspora, să faceţi tot ce este posibil să rămână, în continuare, parte a naţiunii române, să se simtă susţinuţi, reprezentaţi, ajutaţi, să nu piardă legătura cu România, pentru că asta este atitudinea pe care o avem şi noi la nivel guvernamental şi la nivelul oricărei structuri şi sunt convins şi am şi discutat personal cu foarte mulţi ambasadori din ţări, unde sunt sute de mii de români, care chiar fac lucrul acesta”, a afirmat Orban la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, scrie Agerpres.
Premierul le-a mai transmis ambasadorilor români că misiunea lor este aceea de a asigura condiţii cât mai bune pentru ca românii din diaspora să poată să-şi exercite dreptul de vot.
„Ştiu că nu asta vă doriţi, domnilor ambasadori, să fiţi organizatori de alegeri în ţările în care reprezentaţi România. Pe de altă parte, asta e realitatea românească. (…) Misiunea noastră este aceea de a asigura condiţii cât mai bune pentru ca românii din diaspora să poată să-şi exercite dreptul de vot. Noi am stabilit data alegerilor în 6 decembrie, data alegerilor parlamentare. Domnul ministru Aurescu a constituit un grup de pregătire a alegerilor din diaspora şi vă adresez solicitarea să fiţi implicaţi, să veniţi cu idei, să întreprindeţi demersuri pe lângă autorităţile din ţările unde conduceţi misiunea României, astfel încât să asigurăm condiţii cât mai bune pentru exercitarea dreptului de vot al românilor din diaspora”, a spus Orban.
El s-a referit şi la relaţiile economice, menţionând că România trebuie să devină o ţară atractivă pentru investitori.
„Noi, ca ţară, trebuie să ne dezvoltăm economic. Dezvoltarea economică se bazează pe îmbunătăţirea relaţiilor cu toate ţările şi pe o componentă economică în activitatea misiunilor diplomatice. România trebuie să devină o ţară atractivă pentru investitori, România trebuie să îşi promoveze interesele economice la nivel internaţional, România trebuie să dezvolte relaţiile economice bilaterale, România trebuie să asigure promovarea produselor realizate în România, care să duc la o creştere a exporturilor. România trebuie să fie extrem de prezentă în spaţiul economic internaţional”, a adăugat premierul.
Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române (RADR) a început luni, tema ediţiei din acest an fiind „Impactul pandemiei asupra tendinţelor internaţionale şi răspunsurile diplomaţiei române”.
Reuniunea, organizată de Ministerul Afacerilor Externe, se desfăşoară până în 9 septembrie şi are loc, în premieră, în format online, prin sistem de videoconferinţă.