Rezervele de apă ale României sunt în scădere, dar suficiente: datele oficiale de la Apele Române

Chiar dacă rezerva (strategică) de apă din principalele 40 de lacuri de acumulare își menține tendința de scădere, aceasta poate satisface necesarul de apă pentru toți beneficiarii care se alimentează centralizat din sursa de suprafață, potrivit Apelor Române.

Administrația Națională „Apele Române” face apel la calm și responsabilitate socială în direcția folosirii raționale a resurselor de apă și pe cât posibil a economisirii acestora.

Pentru activitățile casnice, Apele Române recomandă populației, acolo unde există posibilitatea, „să apeleze la folosirea/stocarea apei din surse alternative (inclusiv a celei de ploaie, când este posibil), astfel încât apa de băut (potabilă) să ajungă tuturor”.

În continuare, fenomenul de secetă se manifestă în mod special în zona orașelor mici și a satelor din Moldova (cele mai afectate județe: Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Suceava, Neamț, Bacău și Vrancea) unde apa este asigurată fie din sursa de apă de suprafață, fie din subteran.

La nivel național, sunt 274 de localități (din 18 județe) alimentate restricționat din sursa de apă de suprafață, respectiv 384 din foraje/fântâni (din 13 județe).

În principalele 40 de lacuri de acumulare (administrate de Administrația Națională „Apele Române”, respectiv Hidroelectrica), există astăzi disponibil un volum de apă de 3,25 miliarde de metri cubi de apă, iar coeficientul de umplere este de 74,97% (comparativ cu 5 iulie: 82%).

Click pe link pentru tot articolul.

sursa:https://www.stiripesurse.ro/rezervele-de-apa-ale-romaniei-sunt-in-scadere-dar-suficiente-datele-oficiale-de-la-apele-romane_2488675.html?fbclid=IwAR2de5udW1AshKRPjpVaoVJHR_k86dqp3a0kMQk-r5LVQNdlz1NhsIy1QsU