Rolul jucat de iubitul român în moartea învăluită în mister a celei mai cunoscute vedete transgender din Spania

Au trecut patru ani de la moartea Cristinei Ortiz „La Veneno” şi se solicită redeschiderea cazului pentru a afla adevărul, scrie presa spaniolă. Moartea artistei transgender Cristina Ortiz, cunoscută sub numele de scenă „La Veneno” (Veninul), continuă să fie învăluită în mister la împlinirea a patru ani de la decesul acesteia. Viaţa vedetei este în atenţia opiniei publice mai mult ca oricând datorită serialului despre ea, lansat anul acesta în Spania. 

Criminologul Óscar Tarruella lucrează de luni de zile pentru a dezlega misterul morţii Cristinei Ortiz, în timp ce un tribunal din Madrid îl caută pe ultimul ei iubit, Alin, pentru a-l judeca pentru un jaf cu violenţă care a avut loc în 2018. În urmă cu patru ani, Cristina Ortiz Rodríguez, una dintre cele mai populare reprezentante ale comunităţii LGBT din Spania, a murit la Spitalul de la Paz după trei zile de comă. Moartea vedetei a fost de la început înconjurată de mister, scrie presa spaniolă.

Serialul despre viaţa vedetei, recomandat de vicepremierul Spaniei

Serialul produs de Atresmedia, în regia lui Javier Calvo şi Javier Ambrossi, a devenit atât de popular încât, zilele trecute, vicepremierul Pablo Iglesias a scris pe Twitter: „Aseară, tocmai am văzut „Veneno”. Te face să plângi, să râzi, să-ţi aminteşti, să empatizezi, dar, mai presus de toate, te face să înţelegi durerea sălbatică provocată atunci şi acum persoanelor trans, pur şi simplu pentru că sunt ele însele. Sper că mulţi tineri vor vedea serialul”.

În timp ce figura Cristinei rămâne în atenţia publicului datorită televiziunii, un tribunal din Madrid doreşte să-l audieze pe Alin Bogdan Călin (un român care a fost ultimul ei iubit) pentru un jaf cu violenţă. Cunoscutul criminalist Óscar Tarruella a publicat, în urmă cu câteva zile, un videoclip explicativ pe canalul său de YouTube, unde a comentat câteva dintre greşelile pe care ancheta poliţiei le-ar fi făcut în cazul morţii Cristinei. Alin, care a trăit în aceeaşi casă cu vedeta în ultimele sale luni de viaţă, nu s-a prezentat la un proces în care a fost acuzat de jaf cu violenţă, comis la Madrid în 2018.

Cristina Ortiz a fost actriţă, cântăreaţă, vedetă de televiziune, lucrătoare sexuală. FOTO: elcierredigital.com

Filmul morţii unei vedete 

Pentru criminologul Tarruella, evenimentele s-au desfăşurat astfel: pe 4 noiembrie, vecinii au susţinut că aud bătăi şi ţipete puternice în casa Cristinei şi a iubitului ei Alin. Pe 5 noiembrie, însăşi Cristina Ortiz a sunat la 112, la 2.49 dimineaţa, pentru a raporta că era ameninţată de fostul ei iubit. Când Poliţia a apărut la domiciliu, Cristina le-a spus că prezenţa agenţilor nu este necesară şi aceştia au plecat fără a mai întreba despre ce a fost vorba. Potrivit lui Tarruella, „aceasta este o eroare gravă a protocolului care trebuie aplicat în cazurile de violenţă casnică, deoarece Cristina ar fi putut fi ameninţată de cineva aflat în interiorul casei şi nici măcar nu ar fi deschis uşa. Poliţiştii ar fi putut vorbi cu un vecin şi chiar ar fi putut cere un mandat de percheziţie. Poliţiştii au plecat. Iubitul ei, Alin, avea să declare că fusese înăuntru cu ea în acel moment”.

Pe data de 5 noiembrie, la ora 19.00, vecinii, conform declaraţiilor date la sediul poliţiei, au auzit din nou lovituri puternice şi strigăte în casa Cristinei. În aceeaşi zi, noaptea, la ora 23.30, potrivit lui Alin, Cristina a fost găsită acasă cu sânge şi vânătăi pe canapeaua din sufragerie şi a explicat că a căzut, aşa că Alin a coborât la barul aflat la parterul casei pentru a cere ajutor. „Există mai multe contradicţii aici, pe de o parte, proprietarul barului care a urcat să o ajute pe Cristina spune că a fost conştientă, l-a recunoscut şi apoi a leşinat. Alin a spus că a luat-o de pe canapea şi a dus-o în pat, însă martorul nu l-a văzut făcând asta”, adaugă Tarruella, care se întreabă: „De ce nu a sunat Alín la Ambulanţă şi s-a dus la proprietarul barului?”

Gafele Poliţiei

Ambulanţa a sosit o jumătate de oră mai târziu şi, la 1.22 dimineaţa, pe 6 noiembrie, Cristina a fost internată la spitalul „La Paz” din Madrid cu o leziune gravă la cap, care a dus, în cele din urmă, la moartea sa. Nici sosirea sa la spital nu a pus capăt controversei. La 21.30 în acea zi, familia Cristinei Ortiz ajunge la Madrid şi, după ce o vizitează la spital, merge la secţia de poliţie din districtul Tetuán pentru a depune o plângere. Între timp, „raportul spitalului spune că a căzut în baie şi că leziunile pe care le prezintă şi le-a provocat singură”. „Cu toate acestea, raportul Ambulanţei nu menţionează nimic despre acest lucru şi nici nu existau substanţe toxice în sângele Cristinei”, spune Tarruella.

În urma plângerii, luni, 7 noiembrie, Poliţia a mers la casa Cristinei Ortiz, la ora 12.17. Poliţiştii au găsit lumina aprinsă şi yala de la uşa de intrare ruptă, dar nu au luat amprente. O oră mai târziu, Alin apare la secţia de poliţie şi cere să depună mărturie de bunăvoie, îşi aminteşte multe lucruri, dar nu toate, scriu jurnaliştii spanioli. Alin Bogdan Călin, presupusul partener al Cristinei, a declarat la secţia de poliţie că „formează un cuplu cu Cristina Ortíz Rodríguez de doi ani şi jumătate”. Poliţiştii l-au întrebat despre ce s-a întâmplat cu o zi înainte de accident, pe 5 noiembrie, când în acea dimineaţă a existat o ceartă puternică între cei doi. 

Casa în care locuiau Cristina Ortiz şi Alin. FOTO: elcierredigital.com

„Nu am ucis-o „

Alin Bogdan Călin a povestit: „Cristina îi dăduse 40 sau 50 de euro pentru a recupera un telefon mobil pe care îl dăduse unei cunoştinţe pentru a-i împrumuta bani”. Nu ar fi folosit banii pentru a recupera telefonul, în schimb, i-a cheltuit jucându-i la „păcănele”, deşi nu a putut preciza unde s-a jucat „pentru că a fumat o ţigară cu haşiş şi abia îşi aminteşte ce s-a întâmplat”. Cearta ar fi început pentru că atunci „când s-a întors la Cristina, fumat şi fără bani”, ea a început să-l certe, aşa că, foarte supărată, i-a cerut să părăsească locuinţa, în timp ce a sunat la Poliţie pentru a-l speria.

Alin a spus că a dormit în pragul casei până la 8 dimineaţa, când Cristina i-a permis să intre. Apoi, la ora 12.00, bărbatul s-a dus în stradă să vândă fier vechi găsit într-un container de gunoi şi s-a întors în jurul orei 4 sau 5 după-amiază. După ce a petrecut după-amiaza împreună cu Cristina, Alin a părăsit din nou casa şi „s-a întors la ora 23.30 pentru a o găsi conştientă şi întinsă pe canapea, cu hainele pătate de sânge şi cu o lovitură la cap”.

„Luase pastile şi căzuse în baie”

Când Alin a întrebat-o ce s-a întâmplat, răspunsul ar fi fost: „Luase multe pastile şi căzuse în baie”. Apoi, bărbatul i-a cerut ajutor vecinei sale, Ana, patroana barului „La Tobateña”, care a sunat la Ambulanţă. Cristina a fost transferată la spitalul La Paz din Madrid, iar Alin a declarat că a încercat să meargă la ea, „dar în afara orelor de vizită”.

În aceeaşi zi în care Alin făcea declaraţii la secţia de poliţie, agenţii au primit telefon de la un vecin, care a susţinut că „iubitul Cristinei Ortiz Rodríguez (Alin Bogdan Călin) şi-a părăsit casa într-un mod foarte vigilent, uitându-se peste tot pe stradă şi a aruncat o pungă de gunoi mare din plastic şi o coardă pentru întins haine. Persoana a insistat asupra faptului că „acest fapt este foarte rar, întrucât atât Cristina, cât şi iubitul ei nu aruncă niciodată gunoiul în container, ci îl aruncă întotdeauna de pe terasă direct în stradă”.
 

Poliţia Tetuan a mers apoi la faţa locului şi a reuşit să găsească punga. Lista obiectelor de interes găsite în punga respectivă era: „Trei cutii de carton cu medicamentul Trankimazin 2 gr. Două sticle de medicament Trankimazin 2 gr (gol). Două pastile de medicament tranxilium 50 mg. O scrisoare (un plic şi şapte foi scrise de mână pe ambele părţi) scrisă de Cristina Ortiz Rodríguez din închisoarea Alcalá-Meco către Călin Alin Bogdan „. „De ce nu a fost înregistrat tot ce se găsea în pungă, cum ar fi hainele? Şi de ce nu este transcris conţinutul acelei scrisori?”, se întreabă criminologul care studiază dosarul. Şi continuă: „Acea scrisoare a fost scrisă între 2003 şi 2006, când Cristina a fost închisă în închisoarea Alcalá-Meco pentru înşelăciune. Nimeni nu l-a întrebat pe iubitul ei de ce a vrut să scape de acele bunuri chiar în acele zile şi nu a aşteptat să vadă dacă iubita lui se va recupera înainte de a arunca ceva atât de personal ca o scrisoare”.
 

Alin Bogdan Călin, iubitul Cristinei. FOTO: elcierredigital.com

Ce au spus martorii: certuri şi scandaluri frecvente

Mai mulţi vecini ai Cristina Rodríguez au fost chemaţi să depună mărturie la secţia de poliţie. Prima, Lidia Esther Britez, o vecină a cuplului, care a spus că „de când locuieşte la fermă sunt frecvente certurile şi zgomotele din partea vecinilor de la etajul 1, unde locuieşte o femeie transsexuală pe nume Cristina (cunoscută sub numele de La Veneno) împreună cu iubitul ei de origine română”. Această femeie a vorbit şi despre o altă ceartă, care s-ar fi întâmplat pe 4 noiembrie, în jurul orei 20.30, când „s-au auzit ţipete şi lovituri atât de puternice încât chiar şi zidurile casei ei au tremurat”. A doua zi, discuţia a fost auzită şi de aceiaşi vecini. Soţul Lidiei Esther, José Fabián Rodríguez García, a depus şi el mărturie în acelaşi sens. 

După moartea Cristinei, Alin a refuzat să părăsească casa, ba chiar a început să vândă hainele şi bunurile fostei partenere. În cele din urmă, familia Cristinei a plătit românului 7.000 de euro, conform speculaţiilor din acea vreme, pentru a părăsi casa, pe care ulterior a vândut-o. Alin ar fi folosit acei bani pentru a se întoarce în România. Cu toate acestea, după cum a aflat publicaţia citată, românul are un ordin de aducere pentru că nu s-a prezentat în instanţă atunci când a fost chemat să depună mărturie pentru un jaf cu violenţă comis la Madrid în 2018. Următoarea măsură pe care o va adopta instanţa va fi emiterea unui mandat de arestare, dacă nu se va prezenta.

Cristina Ortiz. FOTO: elcierredigital.com

Contradicţii oficiale

Vedeta a murit accidental în conformitate cu autopsia oficială efectuată de legistul Miguel Ángel Castillo Hernández. „Nu se vede o singură contuzie în întregul corp, cu excepţia unei plăgi (care a fost suturată în sala de operaţie) în regiunea supraciliară dreaptă sau regiunea frontală dreaptă cauzată de o cădere”, a scris Castillo Hernández în raportul său. Acest lucru contrazice raportul făcut de prestigiosul medic legist Luis Frontela, comandat de sora vedetei, María Josefa Ortiz.

Interesant este că autopsia oficială este contrazisă şi de raportul realizat de criminalişti după ce au vizitat-o pe vedetă la spital. În acest raport unii agenţi scriu că „femeia  era în comă, iar pe picioare şi la înălţimea ambelor genunchi prezinta diverse vânătăi de diferite dimensiuni ”. În plus, raportul arată că în mâna stângă şi cea dreaptă puteau fi găsite „posibile rămăşiţe biologice ale autorului posibilului atac”. Acest raport indica astfel că vedeta ar fi încercat să se apere de un atac, scriu jurnaliştii spanioli, în contradicţie cu versiunea oficială a medicului legist. Raportul Brigăzii de Poliţie Criminalistică precizează următoarele: „Cristina a prezentat simptome ale faptului că a fost victima unui atac, având în vedere rănile pe care le-a prezentat”.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Planul aproape fără cusur pus la cale de un cuplu de români pentru a fura un ceas de lux. Cum şi-au folosit copilul

Doi români din Italia, pedepsiţi crunt de traficanţii de droguri pentru care lucrau

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *