Românii din Diaspora: alocaţia europeană pentru copii, puteţi primi bani în plus -condiţii

Copiii românilor plecaţi la muncă în străinătate pot primi alocaţiile care se dau în acel stat unde muncesc legal părinţii, în locul celor din România, care sunt mult mai mici. De asemenea, ei pot primi o diferenţă de la statul care acordă alocaţia mai mare. Condiţii.

 Românii care lucrează legal în altă ţară din UE pot beneficia de alocaţii pentru copiii lor, acordate de statul unde lucrează, indiferent dacă copiii locuiesc în România sau în ţara în care muncesc părinţii, potrivit rotalianul.com.

De asemenea, copiii vor primi o diferenţă de la instituţia competentă din statul care acordă alocaţia mai mare.

Pentru a obţine alocaţia europeană pentru copii, părinţii trebuie să se adreseze instituţiei competente care plăteşte prestaţiile familiale din România (AJPS) şi din statul în care lucrătorul migrant îşi desfăşoară activitatea. Aceste instituţii sunt organizate diferit de la un stat la altul.

De exemplu, părinţii care lucrează în Italia trebuie să meargă la Institutului Naţional de Protecţie Socială (INPS). În Romania, instituţia responsabilă cu plata prestaţiilor familiale este Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale, care la nivel local este reprezentată de Agenţiile Judeţene pentru Prestaţii Sociale.

Plata alocatiei europene pentru copii va fi efectuată după completarea integrală a formularului E411 și depunerea acestuia la instituția responsabilă din statul UE competent care plăteşte alocaţia.

Italia este singura țară din Europa unde alocația de stat primită de copil, indiferent de țara de proveniență, se calculează strict după nivelul veniturilor realizate de familie.

Astfel, în cazul familiilor care realizează venituri sub o mie de euro, alocația poate atinge 250 de euro lunar. Alocația scade acolo unde veniturile familiale cresc, depășind suma de 2.500 de euro lunar. În acest caz alocația lunară ajunge uneori la 40 de euro.

De asemenea, în Italia, în cazul unei familii alcătuite din doi adulți și un singur copil, unde veniturile realizate depășesc 15.000 de euro anual, alocația lunară ajunge la 140 de euro. În cazul unei familii cu mai mult de doi copii, alocația de stat poate ajunge suma de 250 de euro lunar.

Important de ştiut pentru părinţii care muncesc în Italia este că, în această ţară, alocația de stat poate fi solicitată și primită retroactiv pe o perioadă de până la 5 ani. Astfel că românii care au muncit în ultimii 5 ani în Italia și au avut copiii în țară pot cere aceste drepturi retroactiv. Statul italian va realiza calculele de rigoare și va scădea alocația primită în România pentru a plăti doar diferența.

Sursa:www.sputnik.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *