Românii, victime sigure ale hackerilor. Până şi antiviruşii fură date din calculator

Numărul atacurilor cibernetice raportate în țara noastră s-a dublat, potrivit Autorității pentru Securitatea Sistemelor Informatice.

Hackerii creează, mai nou, clone după site-urile instituțiilor publice și le cer utilizatorilor acces la date personale, informații bancare sau bani.

România este pe locul cinci în topul țărilor care au înregistrat cele mai multe atacuri de acest tip în spitale, închisori, dar și în clădiri de birouri. Dovadă că orice serviciu conectat la internet poate fi vulnerabil.

Peste 80% dintre atacurile cibernetice raportate în țara noastră în ultimul an au fost favorizate chiar de utilizatori. Rețelele gratuite de Wi-Fi, aplicațiile nesecurizate sau conținutul piratat la care avem acces pe internet ne transformă în victime sigure în fața hackerilor.

Sorin Stanică, Poliția Română: „Marfa cea mai tranzitată de pe internet în momentul de față o reprezintă datele, fie că vorbim de date culese în mod legal, fie că vorbim de date furate sau obținute în mod ilicit. În contextul ăsta este evident că nimeni nu mai face nimic pe internet gratis.”

Magda Popescu, Cybersecurity Microsoft: “Veriga cea mai slabă este veriga umană, prin alegeri mai puţin inspirate de securitate, parole slabe, alegerea de a instala aplicaţii fără a analiza cu discernământ ce se ascunde în spatele lor, deschiderea email-urilor de fishing.”

Doar în anul 2018 au avut loc peste 850 de milioane de atacuri informaționale la nivel global, iar numărul lor crește în ritmul evoluției tehnologiei.

Mai nou sunt vizate și clădirile care folosesc sisteme de automatizare, iar acestea pot fi chiar și spitale, închisori sau școli. Cele mai multe atacuri de genul acesta au avut loc în Italia, Spania, Marea Britanie, Cehia şi România.

La începutul anului 2017 au fost depistați sute de viruși, care erau folosiți pentru a infecta computere și a accesa informații private. Acum sunt înregistrate, însă, 500.000 de astfel de programe zilnic, iar România este a doua țară din lume, după Israel, care a lansat o linie telefonică gratuită unde pot fi raportate incidentele online.

Sorin Stanică, Poliției Române: „Cine îşi închipuie că dacă descarcă acum un antivirus gratuit, care se şi updateaza singur, a făcut o afacere, fără doar şi poate şi-a instalat un malware în calculator.”

Sute de evenimente și campanii de prevenire a atacurilor cibernetice au loc în fiecare an în această perioadă. Luna octombrie este și Luna Europeană a Securității Cibernetice.

sursa:stirileprotv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *