Să ne pregătim: Cum vor pătrunde ROBOȚII fermieri în viața noastră

Declarația îi aparține lui Simon Pearson, profesor de tehnologie agricolă la Universitatea din Lincoln. Despre ce e vorba? Pandemia de coronavirus a crescut nevoia de automatizare în producţia de alimente din cauza întreruperilor înregistrate la abatoare şi ferme. Agricultorii europeni au avut dificultăţi în a-şi asigura forţa de muncă necesare pentru a culege recoltele din acest an, după ce măsurile de carantină au restricţionat mişcarea muncitorilor sezonieri de-a lungul continentului.

În cazul Marii Britanii, problema lipsei de muncitori sezonieri este agravată de ieşirea din UE, care i-a făcut pe muncitori să îşi caute de lucru în altă parte. Mai puţin de o treime din muncitorii emigranţi în agricultură ar urma să ajungă în acest an din cauza coronavirusului.

Roboţi la mere, afine, salată şi brocoli

Astfel, fermierii britanici şi-au intensificat eforturile pentru a introduce roboţi pe câmpurile lor, după ce pandemia de coronavirus şi Brexitul au dus la scăderea numărului de muncitori necesari pentru a culege fructele şi legumele, potrivit Bloomberg. Un nou consorţiu, care este sprijinit de furnizorii de alimente proaspete, vor testa roboţi în ferme în acest sezon.

Situația însă nu este chiar atât de simplă. Cultivatorii de fructe şi legume au încercat automatizarea şi în trecut, dar dezvoltarea de noi tehnologii poate fi un proces de durată şi presupune costuri mai mari pentru fermieri, potrivit Agerpres.  De asemenea, introducerea de roboţi ar putea impune şi modificarea fermelor care sunt concepute pentru munca umană. Dar nouș consorţiu şi-a propus să producă şi să introducă pe piaţă tehnologia necesară, susţine Agricultural Engineering Precision Innovation Centre, unul din coordonatorii proiectului. Ce se va întâmpla mai exact? În primă fază testele cu roboţi vor fi efectuate la fermele care cultivă mere, afine, salată şi brocoli. Consorţiul care include Agri-EPI Centre, alături de Universitatea din Lincoln, sindicatul fermierilor National Farmers Union şi alte părţi, are sprijinul a peste 100 de producători de alimente proaspete din Marea Britanie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *