Scandalul Valea Uzului: ”Cimitirul, profanat de autoritățile locale cu bani din Ungaria”

Raportul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor – din MApN – este publicat și analizat de cunoscutul jurnalist Dan Tănasă, care ajunge la o concluzie cumplită: ”Profanare”!

 Cunoscutul jurnalist Dan Tănasă analizează datele raportului Oficiului Național pentru Cultul Eroilor (din MApN) și scoate la iveală aspecte cutremurătoare:

”Potrivit analizei ONCE, Primăria comunei Sânmartin, jud. Harghita, a realizat lucrări de renovare a cimitirului, fără respectarea planurilor iniţiale ale necropolei din 1927, amplasând trei monumente comemorative ungare, panouri informative, plăci comemorative şi aproximativ 600 de însemne de căpătâi (cruci creștine cu însemne naționale ungare)”.

Acestea au fost amplasate atât pe suprafeţele de teren în care, potrivit schiţelor identificate în documentele de arhivă, sunt înmormântaţi morţi de război ungari, cât şi pe cele pe care figurează morţi de război de alte naţionalităţi (români,  austrieci, germani, ruşi, italieni şi sârbi), ”astfel încât elementele de identificare ale celorlalte naţionalităţi, altele decât cea ungară, nu se mai regăsesc în cimitir”, scrie jurnalistul, citând raportul ONCE.

Și acum urmează bomba: ”Potrivit analizei ONCE, lucrările de restaurare menționate anterior au fost făcute de autoritatea locală din Sânmartin fără respectarea cadrului juridic aplicabil, fără avizul ONCE și fără a ține cont de normele dreptului internațional umanitar”.

”Lucrările au fost finanţate, aşa cum reiese din adresa cu nr. 3b-17/113/02.05.2019 remisă de Grupul Parlamentar UDMR de la Camera Deputaţilor către MApN, din resurse proprii ale Primăriei Sânmartin, contribuţii ale unor persoane fizice, dar şi din donaţii ale Ministerului Apărării din Ungaria, fără înştiinţarea şi consultarea părţii române, contrar reglementărilor dreptului internațional umanitar, și prevederilor acordului româno-ungar în domeniu”, scrie Dan Tănasă.

Concluzia jurnalistului, bazată pe datele descoperite, este uluitoare: ”Cimitirul de la Valea Uzului, profanat de autoritățile locale din Sânmartin cu bani din Ungaria”.

Pe de altă parte, pe baza aceluiași raport al ONCE, jurnalistul demonstrează că ”primarul din Dărmănești a acționat legal în acest caz”.

”Potrivit MApN, începând cu anul 2018, Primăria oraşului Dărmăneşti, jud. Bacău, a executat, în cadrul Proiectului Reabilitarea Cimitirului Eroilor situat în Valea Uzului, la limita cu jud. Harghita, aprobat de Comitetul interministerial, şi cofinanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale cu suma de 65.000 lei”, scrie jurnalistul.

Prin lucrările executate au fost amplasate, în latura dreaptă a cimitirului, ”în care nu existau morminte de război în schiţele originale ale necropolei”, 50 de însemne de căpătâi (cruci creştine), un monument comemorativ din marmură, dedicat tuturor eroilor înhumaţi în necropolă.

Totodată au fost amplasate ”opt catarge având arborate drapelele celor şapte state care au militari înhumaţi în necropola de război (Austria, Germania, Italia, România, Federaţia Rusă, Serbia, Ungaria) şi al UE, amenajând şi o alee de acces la monumentul central”.

 

Totuși, raportul ONCE relevă și faptul că lucrările primăriei Dărmănești ”au fost realizate fără avizul de specialitate al ONCE, aşa cum prevăd art.14 alin. (1), art.15 şi art. 16 din Legea  nr. 379/2003” – o abatere, desigur, dar mult mai mică decât cele evidențiate în cazul lucrărilor primăriei Sânmartin.

Ancheta jurnalistului Dan Tănasă o puteți citi integral aici, iar raportul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor aici.

Ne abținem de la comentarii, e bine să lăsăm datele să vorbească de la sine. Totodată, lansăm un apel la rezolvarea cu calm – și mai ales cu responsabilitate a situației, pentru că este vorba de respectul datorat unor eroi și unei etape marcante a istoriei.

Raportul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor
Raportul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor

Sursa:www.sputnik.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *