Scene de coșmar în Croația, după cutremurul devastator. Ce a găsit armata printre dărâmături

Cutremurul devastator din Croația a lăsat în urmă scene de coșmar. La doar 24 de ore de la seismul de 6,4 grade pe scara Richter, țara a fost zguduită de alte două replici, de magnitudini însemnate. Eforturile de salvare și recuperare nu au încetat nici în timpul nopții. Ce a găsit armata printre dărâmături.

Scene de coșmar în Croația. Două noi seisme, după cutremurul devastator din 29 decembrie

Președintele și premierul Croației au ajuns de urgență la locul dezastrului produs de cutremurul din 29 decembrie. Seismul, care s-a simțit intens și în capitala Zagreb, a provocat distrugeri uriașe în Petrinja, epicentrul, unde a pus la pâmânt mai multe clădiri și case și a lăsat orașul fără alimentarea cu apă și energie electrică. La doar 24 de ore de la cutremurul de 6,4 grade, două alte seisme de intensități medii s-au produs, în aceeași zonă, având 4,9 și 4,6 grade pe scara Richter.

Până acum, armata a scos de sub dărâmături trupurile fără suflare a șapte persoane. Una dintre victime a fost un copil de doar 12 ani.

„Există fracturi, comoții cerebrale, iar unele au fost operate”, a declarat directorul serviciilor de salvare de la Sisak, în apropiere de Petrinja, Tomislav Fabijanic.

Cutremurul din Croația, resimțit până în România

Unda șoc a cutremurului din Croația, ce a avut o magnitudine de 6,4 grade pe scara Richter, a ajuns până în Serbia, Bosnia Herțegovina, Austria, Germania, Cehia. Parlamentul slovac și-a suspendat ședința din cauza seismului, în timp ce singura centrală nucleară slovenă, ce se află la aproape 100 de kilometri de epicentru, a fost oprită ca măsură de precauție. Pe lista statelor în care s-a resimțit cutremurul din Croația apare și România.

Primele reacții ale autorităților române

Klaus Iohannis a anunțat, pe Twitter, că România este solidară cu Croația în urma dezastrului ce a lovit țara. Președintele i-a transmis premierului croat, Andrej Plenkovic, că România este pregătită să ofere ajutor, în caz de nevoie.

„Gândurile noastre sunt alături de poporul croat și le dorim o recuperare rapidă celor afectați”, a scris Klaus Iohannis.

Miercuri, 30 decembrie, premierul Florin Cîțu a declarat că țara noastră va trimite în Croația ajutoare în valoare de mai bine de 640.000 de lei, constând în containere ce pot servi ca locuințe temporare, corturi, paturi, saltele, saci de dormit.

„Aseară, Autorităţile de la Zagreb au activat Mecanismul European de Protecţie Civilă, ca urmare ctremurului cu magnitudinea de 6,4 grade pe scara Richter (…) Guvernul îşi exprimă solidaritatea cu cetăţenii din Croaţia şi trimite, prin DSU, ajutoare umanitare în valoare de 640.600 lei”, a anunţat, miercuri, Cîţu, la finalul şedinţei de Guvern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *