Școala online: avantaje și dezavantaje. Ce e rău și ce e bine la noua școală a elevilor
Anul acesta, la începutul lunii martie, odată cu intrarea în stare de urgență din cauza pandemiei de coronavirus, Guvernul a decis închiderea școlilor. Astfel, copiii au fost nevoiți să țină orele online, după decizia profesorilor de a nu suspenda cursurile. Situația nu a fost ușoară, iar unii elevi au fost afectați. Chiar și după 15 mai, după relaxarea restricțiilor, aceștia au continuat să țină orele online. Care sunt, de fapt, avantajele și dezavantajele acestei situații. Ce e rău și ce e bine la noua școală a elevilor
Totul despre școala online
După ce şcolile au fost închise din cauza pandemiei de COVID-19, mai multe cadre didactice din învăţământul preuniversitar au găsit soluţii. Și-au mutat cursurile în mediul virtual și au încercat să-i ajute pe elevi să depăşească mai uşor această perioadă.
Premierul Ludovic Orban anunţa pe 9 martie închiderea şcolilor din România din cauza pandemiei de coronavirus. „Am luat decizia de suspendare a cursurilor în învăţământul preuniversitar, cu posibilitate de prelungire“, a spus acesta atunci.
După această hotărâre, mai mulţi profesori şi învăţători din şcolile de stat au găsit soluţii ca să-şi ţină în continuare orele. Inițial, s-a crezut că situația va dura până pe 22 martie, însă, lucrurile s-au agravat, iar starea de urgență s-a prelungit. Elevii au lucrat pe platforme şi aplicaţii precum Zoom, Google Classroom, WebEx şi Skype.
Claudia Chiru s-a aflat printre cadrele didactice, care au explicat pentru Adevărul, care sunt avantajele și dezavantajele școlii online. Aceasta a observant că relația cu elevii este mai bună și că au organizat chiar și activități deosebite în această perioadă.
„Am reuşit sa călătorim virtual, împreună, cu pregătiri şi bagaje, deci ne-am creat noi conexiuni emoţionale. Am văzut Sankt Petersburg şi New York împreună.
Avantajul este acela legat de noutatea acestei realităţi, fiind o experienţă inedită, are un farmec ataşat. Este o invitaţie de nerefuzat pentru copiii nativi digital. Dezavantajele sunt lipsa apropierii fizice şi oboseala psihică pe care o cauzează expunerea la ecran“, a declarat aceasta pentru Adevărul.
Elevii au început școala pe 14 septembrie
Recent, s-a luat decizia ca elevii să se întoarcă la școală, începând cu 14 septembrie. Evident, școala se reia în condiții extreme, cu restricții ce schimbă total viața copiilor. Anunțul a fost făcut de președintele Klaus Iohannis. De asemenea, acesta a precizat că se vor ține cursul online, doar în situația în care nu se pot ține efectiv cursuri fizic.
„Decizia se descentralizează, se ține cont de situația din localitate, chiar din școală”, a spus președintele.
Învățământul online rămâne o opțiune și vine să completeze procesul educativ acolo unde cursurile nu se pot ține fizic.
Bucureștiul se încadrează în scenariul „verde”, la fel ca majoritatea localităților din România, a precizat președintele referindu-se la cele trei scenarii (verde, galben, roșu). Numai 50 de localități din România s-ar încadra la scenariul roșu în prezent, iar în scenariul „galben” – câteva sute.

Klaus Iohannis a anunțat începerea școlii din 14 septembrie
„Primul lucru important pentru elevi, părinţi – pe 14 septembrie începe noul an şcolar preuniversitar.
Pentru majoritatea elevilor asta înseamnă că vor merge efectiv, fizic la şcoală. Pentru a ţine cont de impactul pandemiei în fiecare şcoală, în fiecare localitate, au fost elaborate trei scenarii în funcţie de numărul de bolnavi din localitate.
Aceste criterii sunt mai general valabile nu doar pentru şcoli, dar ele vor fi folosite şi pentru a evalua impactul pandemiei asupra şcolilor”, a anunțat Klaus Iohannis pe 5 august.
Cele două semester vor fi egale și vor avea o durată de 17 săptămâni. În loc de 35 de săptămâni, cât are anul școlar curent, elevii vor merge la școală 34 de săptămâni. Vacanța intersemestrială va fi în ianuarie-februarie. Cursurile se vor încheia pe 19 iunie 2021
Când este Bacalaureatul în 2021
S-a decis desfășurarea Bacalaureatului în 2021. Calendarul examenului de Bacalaureat 2021 a fost adoptat prin Ordinul 5453 din 31 august 2020.
– probele scrise sunt între 28 iunie – 1 iulie 2021
– rezultatele vor fi afișate pe 5 iulie 2021
– În sesiunea de toamnă, probele scrise sunt înaintea celor de competențe