Scoţia vrea să scoată blasfemia de sub incidenţa penală / Ultimul caz a fost judecat în urmă cu 175 de ani

Guvernul scoţian a publicat un nou proeict de lege în vederea scoaterii de sub incidenţă penală a blasfemiei, după mai bine de 175 de ani de la ultimele proceduri judiciare cu acest cap de acuzare, relatează AFP, citată de News.ro

Edinburghul consideră că menţinearea acestei infracţiuni în legea împotriva urii şi discriminării ”nu mai reflectă tipul de societate în care tăim”.

Ministrul scoţian al Justiţiei Humza Yousaf a anunţat vineri că legea urmează să fie modernizată şi să vizeze discriminările pe bază de vârstă, handicap, origine, religie şi orientare sexuală.

”Prin crearea acestei legi, Parlamentul va transmite un mesaj puternic”, potrivit căruia acest tip de fapte ”nu vor fi tolerate”, a subliniat el.

Proiectul de lege prezentat vineri a fost salutat de Humanists UK, o aociaţie care militează împotriva blasfemiei din 2015.

”Umaniştii au îndemnat guvernele să abroge legi ca aceasta în semn de solidaritate cu victimele legilor opresive privind blasfemia din întreaga lume”, a declarat directorul general al asociaţiei, Andrew Copson.

În cazul adoptăriilegii, Scoţia va urma exemplul multor ţări – între care Danemarca, Canada, Grecia şi Irlanda – în scoaterea de sub incidenţa penală a blasfemiei.

Ultimul caz de blasfemie din Scoţia l-a vizat pe editorul Thomas Paterson, care a ”exhibat pancarte de natură profană” în vitrina sa, în 1842.

Anglia şi Ţara Galilor şi-au abrogat legislaţia împotriva blasfemiei în 2008.

Sursa: News.ro

Sursa Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *