Scutirea de la coplată în sănătate. O nouă măsură aplicată de astăzi

Începând de astăzi de scutirea de la coplata în sănătate vor beneficia, pe lângă persoanele care se bucurau până acum de această facilitate, și alte categorii de pacienți.

Coplata în sistemul de sănătate reprezintă o obligație pentru pacienți de a achita o sumă de bani pentru serviciile de spitalizare, atunci când se externează. E adevărat, există și excepții de la această plată, extinse acum printr-o lege publicată vineri în Monitorul Oficial și intrată astăzi în vigoare și care indică noile categorii de pacienți care vor beneficia de scurtire de la coplată. Este vorba despre:

– cetăţenii români, care sunt victime ale traficului de persoane;

– persoanele reţinute, arestate sau deţinute, care se află în centrele de reţinere şi arestare preventivă (dar doar dacă dacă nu obțin venituri din muncă, pensie sau din alte surse).

Mai mult, potrivit noii legi, unele categorii de persoane vor beneficia de scutire, fără să mai conteze dacă obțin venituri sau nu:

– copiii de până în 18 ani;

– tinerii între 18 ani şi 26 de ani, dacă sunt elevi;

– absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni;

ucenicii sau studenţii. Și până acum astfel de persoane beneficiau de scutire, dar numai dacă nu câștigau venituri din muncă.

Citește și Plata serviciilor medicale la privat. Care sunt obligațiile clinicilor

Altă noutate a Legii nr. 186/2019 este că vor beneficia de servicii medicale, prin scutire de la coplată, și unele persoane care nu au cod numeric personal și cărora nu le-a fost înregistrată nașterea. Mai exact, e vorba de:

– copiii până în 18 ani;

– femeile însărcinate și lăuzele;

– victimele traficului de persoane.

Conform actului normativ, aceste persoane vor beneficia de servicii medicale relevante „în termen de maximum un an de zile de la data primei prezentări la furnizorul de servicii medicale.” De asemenea, astfel de persoane vor declara că „nu sunt înregistrate în registrele de stare civilă, cu excepţia copiilor de până la 14 ani şi a persoanelor cu handicap, pentru care declaraţia se formulează de către persoanele care le însoţesc la furnizorul de servicii medicale”.

sursa :dcbusiness.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *