Secţia pentru procurori a CSM, suspectată de jocuri în numirile şefilor marilor parchete
Dacă președintele Iohannis a garantat că numirile procurorilor de rang înalt vor fi bazate pe meritocraţie, motiv pentru care STIRIPESURSE.RO a ales să vă și prezente profilul fiecărui cadidat, jurnalista Sorina Matei face dezvăluiri îngrijorătoare despre anumite jocuri pe care o parte a Secției pentru procurori a CSM, practic toată în afară de Codruț Olaru, le face pentru a numi procurori agreați. Culmea este că alegerile pe care se presupune că le-ar fi făcut membrii CSM sunt cât se poate de ciudate, mizând practic pe cei mai controversați candidați. Dacă stăm să ne gândim că de-a lungul timpului aceeași Secție a luat tot felul de decizii la limita legii și dincolo de ea, o asemenea atitudine nu ar arată decât că procurorii din CSM rămân consecvenți propriilor „principii”.
O serie de acţiuni s-ar fi desfăşurat în ultima vreme, încă din decembrie 2019, din partea unor membri ai secţiei de procurori a CSM care ar insista să-şi impună toţi “aleşii lor” pentru şefia marilor parchete- DNA, PG şi DIICOT, arată mai multe surse judiciare şi din Justiţie, potrivit presacurată.ro.
„Informaţiile sunt deja binecunoscute în mediul judiciar şi arată că 4 din cel 5 membri ai Secţiei de Procurori a CSM- procurorii Cristian Ban, Nicolae Solomon, Tatiana Toader şi Florin Deac- ar fi condiţionat într-un fel chiar acordarea avizului consultativ legal dat de Secţia de Procurori a CSM la propunerile privind procurorii şefi făcute de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu şi transmise, spre aprobate şi decizie, preşedintelui Klaus Iohannis, de nominalizarea “aleşii lor” pentru şefiilor Parchete iar aceste lucruri ar fi ajuns chiar la urechile lui Cătălin Predoiu. Alte surse susţin că la Predoiu ar fi ajuns chiar o listă cu cine trebuie să nominalizeze şi pentru şefia cărui Parchet iar doar acele persoane vor primi avizul consultativ al CSM.
Mizele ar fi două: exercitarea unui control nelalocul lui al Secţiei de Procurori a CSM asupra PG, DNA şi DIICOT, pentru a şti tot ce se întâmplă în aceste instituţii, ce dosare se fac şi cui, şi preconizata desfiinţare a SIIJ şi mutarea dosarelor pe magistraţi înapoi în DNA. Iar importantă pentru “deţinerea frâielor reale ale Justiţiei” este această pârghie pe dosarele magistraţilor.
Astfel, mai multe surse din sistemul judiciar relatează că încă din decembrie 2019, de la înscrierea candidaturilor pentru şefiille celor 3 parchete la Ministerul Justiţiei lucrurile nu ar fi fost în firescul lor.
Mai precis, din cei 18 candidaţi înscrişi în total pentru şefiile DIICOT, DNA şi PG, 4 dintre ei ar fi de fapt, candidaţii Secţiei de procurori din CSM, cărora le-ar fi sugerat chiar membri ai Secţiei de Procurori din CSM să se înscrie în cursă pentru că ar avea susţinerea lor iar, dacă Predoiu îi va propune, doar ei vor obţine avizul consultativ legal din partea Secţiei de Procurori a CSM.
Vorbim despre candidatul pentru şefia DIICOT- Viorel Badea, care este director adjunct al INM, fost procuror DIICOT, despre Răzvan Horaţiu Radu- actualul adjunct al Procurorului General, fost agent guvernamental la CJUE şi CEDO, soţul judecătoarei ÎCCJ, Cristina Rotaru Radu, iar la DNA Secţia de procurori a CSM ar avea chiar 2 candidaţi. Pe Ionuţ Botnaru, procurorul general al PCA Ploieşti şi pe Crin Nicu Bologa, actual prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj”, mai notează sursa citată.
https://www.stiripesurse.ro/