Şefa INSP neagă că datele de la Suceava ar fi greşite şi că se vor renumăra cazurile din judeţ

Adriana Pistol, directoarea Institutului Naţional pentru Sănătate Publică, a negat, marţi, într-o intervenţie telefonică la Jurnalul de Seară de la Digi24, că datele de la Suceava cu privire la cazurile de infectare cu coronavirus ar fi greşite. Ea mai negat şi că ar urma o renumărare a cazurilor de infectare din acest judeţ.

Cosmin Prelipceanu: Despre raportările greşite de la Suceava, cum sunt pentru dumneavoastră aceste raportări greşite?

Adriana Pistol: Nu sunt greşite. Nicio raportare de la Suceava în prezent nu este greşită. Şi acest lucru este foarte uşor verificabil. Din păcate, doamna director nu a avut toate informaţiile la îndemână şi a tras nişte concluzii pripite. Toate raportările sunt corecte, există o platformă, o bază de date naţională a STS-ului care nici măcar nu permite să se bage pentru o singură de mai multe ori indiferent care este numărul de teste pe care acea persoană l-a efectuat. Diferenţa despre care vorbea colega dumneavoastră constă din pacienţi care nu au fost spitalizaţi. Ei au stat în carantină în centre rezidenţiale, în cămine de bătrâni, au fost carantinaţi chiar în unitatea spitalicească în care s-au găsit. Ei nu figurează ca pacienţi spitalizaţi neapărat, am vorbit chiar în această seară încă o dată cu colega mea, medic epidemiolog acolo. Baza noastră de date conţine nume, prenume şi CNP-uri pentru toate cele aproape 3500 de cazuri. Asta este ceea ce vedem noi în baza de date

Cosmin Prelipceanu: Dumneavoastră vorbiţi despre o platformă electronică, se numeşte „Corona”.

Adriana Pistol: Este platforma făcută de STS, este o platformă în care şi dacă îţi doreşti nu ai cum să bagi dublu nici folosind numele, nici folosind CNP-ul. Imediat, platforma sesizează acest lucru.

Cosmin Prelipceanu: Doar că doamna Manuela Trifan spune că la Suceava se completează în Corona doar de două săptămâni.

Adriana Pistol: Nu. Se completează cred că de mai mult de trei săptămâni. Toate acele cazuri au fost completate de la bun început în această platformă. Ele au fost de fapt, iniţial, completate într-un formular excel.

Cosmin Prelipceanu: Acolo a apărut problema!

Adriana Pistol: Nu a apărut nicio problemă, a fost predat STS-ului care atunci când a preluat în platformă toate aceste cazuri a făcut toate verificările împreună cu Evidenţa Populaţiei pe toate datele populaţionale, iar în prezent cifra pe care această platformă o arată este pur şi simplu cea reală. STS, având toată această platformă pusă la punct, sigur că erori au existat într-un excel, dar după ce toată baza de date a fost transferată în platforma STS-ului toate erorile au fost corectate.

Cosmin Prelipceanu: Deci nu excludeţi posibilitatea ca înaintea apariţiei acestei platforme să fi existat greşeli de completare a datelor de la Suceava.

Adriana Pistol: Exclud clar posibilitatea ca la momentul la care doamna director Trifan a făcut această afirmaţia, ea să fie adevărată. Nu era adevărată!

Cosmin Prelipceanu: Dar astăzi este adevărat?

Adriana PistolNu este nici astăzi adevărat. Totul este corect în platformă. Tocmai asta ne-a ajutat foarte mult STS-ul, în a curăţa toate informaţiile bazei de date, nu numai la nivelul judeţului Suceava, dar şi la nivel naţional. Este o bază de date care lucrează pe nişte principii foarte corecte, în care se fac toate verificările încât să nu se mai permită dubluri, nici după nume, nici după dată de naştere, nici după CNP, după nimic altceva şi STS-u vă poate confirma acest lucru.

Cosmin Prelipceanu: Cum vi se pare că doamna Trifan a fost demisă imediat după ce a făcut aceste dezvăluiri?

Adriana Pistol: Nu cunoşteam, vă rog să mă credeţi, că a fost destituită, acum am aflat de la dumneavoastră. Nu pot să comentez, prin urmare, dacă a fost destituită datorită acestor declaraţii sau datorită altor motive.

Cosmin Prelipceanu: E clar că între ce ne spuneţi dumneavoastră şi ce ne spune doamna Trifan este o diferenţă, aş zice de la cer la pământ. Atunci, cum vă explicaţi dumneavoastră această diferenţă?

Adriana Pistol: Foarte simplu. Dacă doamna doctor ar fi avut curiozitatea să vorbească cu colegii de la epidemiologie şi să se uite în baza de date ar fi constatat că lucrurile stau cum v-am descris. Cred sincer că nu a înţeles exact cum lucrează acest sistem informatic care a curăţat tot, care este, în prezent, extrem de bine pus la punct şi a tras nişte concluzii pripite.

Cosmin Prelipceanu: Înţelegem totuşi, că faceţi o renumărare a cazurilor de la Suceava, e adevărat?

Adriana Pistol: Nu facem nicio renumărare a cazurilor de la Suceava. Nu am fost informaţi că ar trebui să facem aşa ceva, colegii mei mi-au spus foarte clar că nu au ce să renumere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *