Sesiune nouă de încadrări din sursă externă în Poliţia Română

Sindicatul Europol anunţă, joi seară, o nouă sesiune de încadrări din sursă externă în Poliţia Română, dat fiind deficitul de personal. Sunt luate în calcul 2.187 de posturi, fiind pregătit un calendar orientativ.

”La data de 17 iunie 2022 a fost publicată în Monitorul Oficial, partea I, nr. 593, OUG nr. 80/2022 privind reglementarea unor măsuri în domeniul ocupării posturilor în sectorul bugetar, al cărei obiect este reprezentat de suspendarea ocupării prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante pentru perioada cuprinsă între data de 1 iulie 2022 – 31 decembrie 2022. Ca urmare a prevederilor acestui act normativ, având în vedere deficitul imens de personal, la nivelul Poliţiei Române s-a realizat cu paşi repezi procedura de încadrare cu personal, din sursă externă, pentru posturile vacante de ofiţeri şi agenţi de poliţie, fiind luat în calcul un număr de 2.187 de astfel de posture”, anunţă, joi seară, Sindicatul Europol.

Potrivit sindicaliştilor, la nivelul IGPR au fost elaborate calendare orientative de concurs pentru încadrare directă organizat în vederea ocupării unor posturi de agenţi şi ofiţeri de poliţie, de specialitate, în scopul reducerii deficitului de personal.

Conform acestor calendare, Poliţia Română două tipuri de concurs, respectiv:

1. Concurs cu o singură probă

Acesta constă în redactarea unei lucrări sau în rezolvarea unui test-grilă, iar în funcţie de atribuţiile postului scos la concurs, testul scris poate cuprinde, în limitele tematicii şi bibliografiei de concurs, subiecte prin intermediul cărora se solicită candidatului să analizeze unele situaţii specifice ori identificarea de soluţii la diverse speţe profesionale prezentate sau care cuprind elemente referitoare la capacitatea de a lua decizii, de evalua impactul acestora, precum şi modalitatea de exercitare a controlului decizional.

Calendar orientativ:

29.06.2022 – vor fi publicate anunţurile de concurs de către unitatea organizatoare;

29.06.-12.07.2022, inclusiv – se derulează activitatea de  înscriere la concurs;

18.07.-12.08.2022 – se realizează activitatea de evaluare psihologică a candidaţilor;

26.08.2022 – se realizează activitatea de analiză a dosarelor de înscriere în vederea validării/invalidării candidaţilor;

30.08.2022 – se va publica anunţul referitor la validarea/invalidarea candidaturilor;

03.09.2022 – se va desfăşura proba scrisă, ale cărei rezultate vor fi publicate în aceeaşi zi;

04.09.2022 – vor fi depuse contestaţiile la proba scrisă, acolo unde este cazul;

05-06.09.2022 – vor fi rezolvate contestaţiile şi se vor afişa rezultatele finale.

2. Concurs cu două probe

Acesta constă în desfăşurarea unei probe practice şi în desfăşurarea unei probe scrise, astfel:

Proba practică se proiectează astfel încât  să se aprecieze cât mai corect potenţialul de utilizare în contextul profesional a aptitudinilor şi abilităţilor personale care sunt indispensabile realizării atribuţiilor postului. În funcţie de atribuţiile fiecărui post scos la concurs, proba practică poate consta în demonstrarea unor abilităţi cum ar fi: lucru cu computerul personal ori de utilizare a unor programe informatice, dactilografiere ori stenodactilografiere, translaţie la cască, intervenţie într-o situaţie standard , coordonarea unei echipe, sinteza unui text, descrierea unei situaţii standard observate, etc. sau evaluarea performanţelor fizice, în funcţie de specificitatea postului.

Proba scrisă  constă în redactarea unei lucrări sau în rezolvarea unui test-grilă, iar în funcţie de atribuţiile postului scos la concurs, testul scris poate cuprinde, în limitele tematicii şi bibliografiei de concurs, subiecte prin intermediul cărora se solicită candidatului să analizeze unele situaţii specifice ori identificarea de soluţii la diverse speţe profesionale prezentate sau care cuprind elemente referitoare la capacitatea de a lua decizii, de evalua impactul acestora, precum şi modalitatea de exercitare a controlului decizional.

Calendar orientativ:

29.06.2022 – vor fi publicate anunţurile de concurs de către unitatea organizatoare;

29.06.-12.07.2022, inclusiv – se derulează activitatea de  înscriere la concurs;

18-27.07.2022,inclusiv – se realizează activitatea de evaluare psihologică a candidaţilor;

29.07.2022 – se realizează activitatea de analiză a dosarelor de înscriere în vederea validării/invalidării candidaţilor;

02.08.2022 – se va publica anunţul referitor la validarea/invalidarea candidaturilor;

08-29.08.2022 – se vor desfăşura probele practice;

03.09.2022 – se va desfăşura proba scrisă;

04.09.2022 – vor fi depuse contestaţiile la proba scrisă, acolo unde este cazul;

05-06.09.2022 – vor fi rezolvate contestaţiile şi se vor afişa rezultatele finale.

”Aşadar, pentru toate posturile scoase la concurs se va susţine proba scrisă, iar proba practică eliminatorie va fi susţinută pentru posturile de specialişti, cum ar fi: relaţii publice, reţinere şi arestare preventive (aici, în pentru conducătorii auto profesionişti se va susţine o probă de traseu), acţiuni speciale(probe fizice specifice), pregătire profesională(în acest caz se vor susţine probe specifice, precum sport, tragere, conducere defensivă). În ceea ce priveşte posturile de agenţi şi ofiţeri de poliţie din specialităţile ordine publică, rutieră, transporturi şi reţinere şi arestare preventive (altele decât cele pentru conducători auto profesionişti) se va susţine proba eliminatorie de evaluare a performanţelor fizice”, au mai transmis sindicaliştii.

Iar în ceea ce priveşte posturile de personal contractual se va susţine doar proba testului scris şi un interviu.

Sindicaliştii mai precizeză că, la nivelul IGPR, se constituie comisii centrale de concurs cu atribuţii în elaborarea tematicii, bibliografiei şi a subiectelor, iar la nivelul unităţilor de poliţie în ale căror state de organizare se află  posturile se constituie comisii de concurs şi de soluţionare a contestaţiilor, pentru:

 • investigarea criminalităţii economice – posturi de ofiţer de poliţie;
 • rutieră – posturi de agent de poliţie;
 • ordine publică (ajutor şef post, siguranţă publică, electronist, silvic) – posturi de ofiţer şi agent de poliţie;
 • comunicaţii şi informatică – posturi de agent şi ofiţer de poliţie;
 • logistică – posturi de agent şi ofiţer de poliţie;
 • financiar – posturi de ofiţer şi agent de poliţie;
 • resurse umane – posturi de agent şi ofiţer de poliţie;
 • structura de securitate – posturi de ofiţer de poliţie;
 • criminalistică – posturi de ofiţer de poliţie;
 • cercetare şi prevenire a criminalităţii – posturi de ofiţer de poliţie;
 • reţinere şi arestare preventivă – posturi de agent de poliţie;
 • acţiuni speciale (liniile de muncă pirotehnic şi asalt) – posturi de agent de poliţie;
 • transporturi – posturi de agent de poliţie.

De asemenea, Sindicatul Europol anunţă că, în situaţia concursurilor organizate  la nivelul inspectoratului general/similar, de regulă, în instituţiile de învăţământ ale MAI ori în cadrul altor instituţii din afara MAI, la nivelul IGPR se constituie comisie de concurs şi comisie de soluţionare a contestaţiilor pentru toate posturile aferente unei specialităţi sau linii de muncă la nivel naţional, în timp ce la nivelul unităţilor  în ale căror state de organizare se află posturile  se constituie comisii de recrutare pentru:

 • acţiuni speciale – posturi de ofiţer de poliţie;
 • psihologie şi siguranţă şcolară – posturi de ofiţer de poliţie-psiholog;
 • informare şi relaţii publice – posturi de ofiţer de poliţie;
 • pregătire profesională – posturi de ofiţer de poliţie;
 • protecţia animalelor – posturi de ofiţer de poliţie;
 • implementare proiecte – posturi de ofiţer de poliţie;
 • reţinere şi arestare preventivă – posturi de agent de poliţie-specialist.

Știre preluata de la 7Media.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *