Situația cu apa caldă și căldura riscă să devină gravă la Timișoara. Când ar urma să se termine rezervele

Timișoara se confruntă cu o situație mai gravă decât cu cea din București: orașul între riscă să rămână fără apa caldă de la robinete și căldura din calorifere. Acest lucru se întâmplă din cauză că rezervele celor de la Colterm sunt la un pas de a se termina.

Apa caldă și căldura la Timișoara riscă să fie indisponibile

Potrivit unui comunicat postat pe pagina oficială de Facebook, Instituția Prefectului Județului Timiș a anunțat că cei de la Colterm au stocuri extrem de reduse, astfel Timișoara riscă să rămână fără apă caldă și căldură. Colterm a anunțat că stocurile de cărbune și de gaze sunt suficient doar până luni, furnizorii făcând livrarea doar cu plata în avans din cauza datoriilor exorbitante pe care compania le are la ei. Acest lucru aduce Timișoara la riscul ca de marți să rămână fără agent termic.

În speranța rezolvării problemei cu care se confruntă, Instituția Prefectului a transmis Guvernului un proiect de hotărâre, pentru a sprijni financiar Colterm din fondul de rezervă al Executivului, situație care nu ar pune Timișoara în situația de a-i fi sistată alimentarea cu agent termic. Minstrul de Interne Marcel Vela, informat de situația delicată cu care se confruntă municipiul, i-a transmis prefectului să convoce sâmbătă Comitetul Județean pentru Situații de Urgență pentru a găsi o soluție în acest sens.

Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei, a afirmat că datoriile către Complexul Energetic Oltenia au fost plătite parțial pentru ca alimentarea cu cărbune să poată continua. În momentul de față, încă doi furnizori sunt în curs de contractare pentru a aproviziona Colterm cu cărbune. În această dimineață, Liliana Oneț a purtat o discuție cu ministrul Economiei, Virgil Popescu, în vederea soluționării de a acorda sprijin celor de la Colterm.

Apa caldă și căldura la Timișoara riscă să fie indisponibile 
Apa caldă și căldura la Timișoara riscă să fie indisponibile

Datoriile COlterm se ridică la 136 de milioane de lei

În urma discuției avută cu Virgil Popescu, reprezentanții Complexului Energetic Oltenia a fost de acord să sprijine în continuare Colterm cu condiția ca sumele restante să fie plătite eșalonat în continuare.

“Problema cea mai mare este la aprovizionarea cu gaze, având în vedere faptul că furnizorul acceptă livrarea doar cu plata în avans. Prefectul județului Timiș a rugat conducerea Primăriei municipiului Timișoara să continue discuțiile cu E.ON Gaz, în încercarea de a se găși o soluție pentru furnizarea în continuare de gaze către Colterm”, se arată în comunicat.

Dominic Fritz, primarul Timișoarei a precizat că în luna noiembrie, datoriile Colterm se ridicau la suma de 136 de milioane de lei, iar pentru a face față în această iarnă, mai sunt necesare alte 69 de milioane de lei care vor asigura materia primă.

„Avem o criză serioasă în ceea ce privește COLTERM, care acum efectiv trăiește de la o săptămână la alta pentru a plăti factura la gaz și la cărbune. Ca să trecem prin iarnă, din noiembrie până în martie, avem nevoie de 69 de milioane de lei, o sumă uriașă, care nu include datoriile istorice pe care le avem, de 136 de milioane de lei. Am trimis o scrisoare parlamentarilor de Timiș să ne susțină pentru a primi bani din fondul de rezervă al Guvernului, indiferent de partidul din care fac parte și că e campanie electorală, în care fiecare își face calculele. Sper că vom primi susținere din partea tuturor. Chiar dacă eu și echipa mea vom face tot posibilul să trecem prin această iarnă, fără să aibă efecte negative asupra populației, acesta este ultima iarnă în care putem să proceda așa. Colterm are nevoie de un nou început, de o nouă strategie economică, tehnologic. Trebuie să devină pe termen lung o companie sănătoasă pentru a funcționa. Am început discuții cu Banca Mondială și alți experți pentru a pune COLTERM-ul pe un făgaș mai bun”, a spus Dominic Fritz, potrivit economica.net.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *