‘Situația e FOARTE GRAVĂ’, spune Augustin Zegrean

‘Situația e FOARTE GRAVĂ’, spune Augustin Zegrean, fost președinte al CCR, care anunță CE RISCĂ România, după plângerea făcută de Curte la organismele europene

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean a declarat, pentru MEDIAFAX, că situația este foarte gravă dacă Curtea Constituțională a ajuns la concluzia că trebuie să sesizeze Comisia de la Veneția legat de amenințările la care este supusă, comparând situația actuală cu anul 2012.

“Dacă Curtea Constituțională a ajuns la concluzia că trebuie să facă un astfel de demers înseamnă că situația este foarte gravă. Un astfel de demers a mai făcut Curtea Constituțională în 2012, în legătură cu situația creată în legătură cu referendumul de suspendare a președintelui când Curtea a fost supusă unor atacuri fără precedent. Atunci nici deciziile Curții nu s-au publicat în Monitorul Oficial. A fost o problemă foarte complicată. Au fost foarte multe decizii care au fost la fel, atacate, controversate, populația era îndemnată să nu respecte… Probabil că în situația de acum, Curtea consideră că este amenințată la fel ca atunci, și, cui să se adreseze altcuiva decât Comisiei de la Veneția care este Comisia de democrație prin drept”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Augustin Zegrean.

Fostul președinte CCR spune că este o practică a Curților Constituționale ca în situații limită să sesizeze Comisia de la Veneția.

“Eu nu urmăresc Facebook și internetul, sunt străin de aceste surse, și nu știu ce atacuri și ce amenințări au primit. În 2012 a fost altfel, a fost mai complicat atunci un judecător a fost amenințat cu moartea. Nu știu dacă acum s-a ajuns până acolo, dar este o practică în lumea Curților Constituționale ca atunci când se simt în pericol, când simt democrația în pericol, când este în pericol instituția, care este instituție fundamentală a statului de drept, să se adreseze Comisiei de la Veneția, Consiliul Europei. Într-o situație ca aceasta Comisia de la Veneția ia atitudine dacă consideră că este cazul să ia atitudine și dacă într-adevăr sesizarea Curții este întemeiată… Nu am văzut în presă ceva deosebit… Am văzut că se comentează decizia aceasta foarte vehement de unii, foarte pozitiv de alții. Ca de obicei societatea românească este împărțită în două și fiecare încearcă să aduc argumente în sprijinul atitudinii sale” a declarat Zegrean.

Sursa: www.stiripesurse.ro Citeste articolul in intregime AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *